God

31 oktober 2017 door Jeffrey Schipper

Waarom Rikkert niet meer naar de kerk gaat (en Elly wel)

"Zelf heb ik vroeger de kerk met God verward. Ik gooide na mijn jeugd eigenlijk de kerk overboord, maar ik dacht dat ik God overboord gooide," vertelt Elly. Samen met Rikkert leggen ze in de kersversie glossy BEELDENSTORM uit waarom Rikkert niet meer naar de kerk gaat.

Rikkert: "Oh, ik kom al heel lang nergens meer. Dat is ook deels een praktisch verhaal. We kwamen beiden heel vaak ‘s avonds laat thuis van optredens en toen we nog naar de kerk gingen, lag Elly vaak tegen mijn schouder aan half te slapen. En op een gegeven moment had ik het kerkje spelen wel gehad. Ik kreeg ook aanvaringen met de mensen die de dienst leidden. Dan zongen we op het ene moment: ‘We zijn verlost door het bloed van het lam’ – en was iedereen verlost.

En in het volgende liedje zong de hele gemeente: ‘Zie mij voor U staan, zondig en onrein.’ En dan stond ik op en riep ik: 'Wat hebben jullie in die ene minuut allemaal gedáán eigenlijk?!'"

Elly: "Ja, hij was wel erg irritant..." Ze lachen.

Rikkert: "Ik voelde me er zelf ook naar over. Dan dacht ik: Wat ben ik ook een arrogante zak. Maar al die dingen speelden wel. Daarnaast, dat wil ik wel zeggen, weet ik mij wel heel erg deel van het lichaam, van de grote kerk."

Elly: "Nu gaat hij op een zondag vaak steentjes zoeken op de akkers. Zoals mijn vader dat vroeger zei als wij spijbelden: 'Kom, we gaan naar de kerk van het ongeverfde hout.' Dan gingen we naar het bos. Zelf heb ik vroeger de kerk met God verward. Ik gooide na mijn jeugd eigenlijk de kerk overboord, maar ik dacht dat ik God overboord gooide. En nu ga ik weer naar de katholieke kerk! Dat is toch apart. Eerst ging ik alleen voor de asielzoekers die een hele tijd in Vledder bivakkeerden. Dan haalde ik ze op in mijn autootje. Maar het ging langzaamaan ook steeds meer voor mij leven. Een vormendienst is eigenlijk helemaal niet zo slecht, als je er maar wat mee doet. En het begint pas om 11 uur – dat vind ik ook fijn!

Dit fragment is afkomstig uit de glossy BEELDENSTORM, afkomstig van jonge, creatieve mensen die hun geloof proberen vorm te geven in een samenleving waarin geloven niet langer vanzelfsprekend is. Lees hier meer over de glossy.

De glossy bestellen kan hier.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher