Indonesië vlag

Indonesische viering 500 jaar Reformatie afgebroken

31-10-2017 door Open Doors

Indonesische christenen wilden op 20 oktober 500 jaar Reformatie vieren in Stadion Kridosono in Yogyakarta. Vanwege dreigementen van moslims besloten ze de viering af te gelasten.

Gebed was het doel van het evenement, vertelden de organisatoren. Maar een islamitische woordvoerder van Forum Ukhuwah Islamiyah (FUI) duidde het event heel anders: “De bijeenkomst zou een ‘arena van afvalligheid’ kunnen worden onder het mom van een genezingsdienst.”

De Reformed Evangelical Church of Indonesia bracht een verklaring uit als reactie op de opgelopen spanningen. “Om interreligieuze harmonie te bevorderen en intolerantie uit de weg te gaan, besloot het organiserend comité om de nationale gebedsbijeenkomst niet door te laten gaan.”

Bewijs van intolerantie
Achmad Nurcholish, een moslimgeleerde, beweert dat het niet doorgaan van de meeting het meest recente bewijs is van intolerantie in het land. “Het is een teken dat het in onze maatschappij moeilijk is om mensen die iets anders geloven te accepteren. Intolerantie zal blijven bestaan totdat de regering er aandacht aan geeft,” zegt hij.

Bonar Tigor Naipospos van Setara (Instituut voor Democratie en Vrede) zei tegen het katholieke nieuwsagentschap UCAN: “Door het afgelasten van zulke bijeenkomsten omdat de veiligheid in gevaar zou zijn, geven lokale overheden steun aan fundamentalisten.” De lokale politie claimde echter dat het evenement was afgelast omdat er problemen waren met aanvragen voor de vergunningen.

Ontvang het online magazine voor christenen!

Daily Newsletter
Weekly Newsletter


Discussie over Indonesische viering 500 jaar Reformatie afgebroken
Reacties uitzetten op CIP.nl? Klik hier!