Indonesië vlag

Nieuws

31 oktober 2017 door Open Doors

Indonesische viering 500 jaar Reformatie afgebroken

Indonesische christenen wilden op 20 oktober 500 jaar Reformatie vieren in Stadion Kridosono in Yogyakarta. Vanwege dreigementen van moslims besloten ze de viering af te gelasten.

Gebed was het doel van het evenement, vertelden de organisatoren. Maar een islamitische woordvoerder van Forum Ukhuwah Islamiyah (FUI) duidde het event heel anders: “De bijeenkomst zou een ‘arena van afvalligheid’ kunnen worden onder het mom van een genezingsdienst.”

De Reformed Evangelical Church of Indonesia bracht een verklaring uit als reactie op de opgelopen spanningen. “Om interreligieuze harmonie te bevorderen en intolerantie uit de weg te gaan, besloot het organiserend comité om de nationale gebedsbijeenkomst niet door te laten gaan.”

Bewijs van intolerantie
Achmad Nurcholish, een moslimgeleerde, beweert dat het niet doorgaan van de meeting het meest recente bewijs is van intolerantie in het land. “Het is een teken dat het in onze maatschappij moeilijk is om mensen die iets anders geloven te accepteren. Intolerantie zal blijven bestaan totdat de regering er aandacht aan geeft,” zegt hij.

Bonar Tigor Naipospos van Setara (Instituut voor Democratie en Vrede) zei tegen het katholieke nieuwsagentschap UCAN: “Door het afgelasten van zulke bijeenkomsten omdat de veiligheid in gevaar zou zijn, geven lokale overheden steun aan fundamentalisten.” De lokale politie claimde echter dat het evenement was afgelast omdat er problemen waren met aanvragen voor de vergunningen.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher