Dagelijks leven

15 november 2017 door Hendriëlle de Groot

“We gunnen dak- en thuislozen van harte een ander leven”

Het Inloophuis van De Hoop ggz in Dordrecht bestaat ruim tien jaar. Vrijwilligster Cobie Quartel is er al vanaf het eerste uur bij betrokken. Ze vertelt wat ze zo inspirerend vindt aan het werken met dak- en thuislozen en hoe het haar veranderd heeft.

De Hoop is een evangelische hulpverleningsinstelling voor psychiatrische problemen en verslavingsproblemen bij volwassenen, jongeren en kinderen. Daarnaast biedt De Hoop ouder-/partnerwerk, maatschappelijke opvang en pastorale counseling.

Aan de Spuiweg in Dordrecht staat het inloophuis van ggz-instelling De Hoop, op zo’n tien minuten loopafstand van de binnenstad. Het inloophuis is bedoeld voor mensen aan de rand van de samenleving, die bijvoorbeeld verslaafd zijn of geen dak boven hun hoofd hebben. “Het is voor iedereen die een veilige plek wil. Er is veel wat hen opjaagt. Gods aanwezigheid zorgt voor rust, dat merken de gasten. Bij ons hoeft er niks, je kunt zomaar gaan zitten, hoe het ook met je gaat. Sommigen komen langs voor een praatje, een bemoediging”, vertelt Cobie Quartel (67). Ze werkt inmiddels zestien jaar als vrijwilligster bij De Hoop, waarvan de laatste tien jaar bij het inloophuis.

Om half 11 gaat het huis open en is er koffie. ’s Middags is er een lunch, waarbij er uit de Bijbel gelezen wordt en gebeden. Degenen die geen wasmachine hebben, kunnen hun kleding laten uitwassen. Eens in de week komt een kapper langs. “We helpen ook om de papierwinkel op orde te krijgen, bijvoorbeeld voor eventuele opvang in een instelling. Soms is er ook sprake van een huurachterstand”, zegt Cobie.

De groep die binnenloopt, is divers. “Er zijn veelal drugsverslaafden, mensen die verslaafd zijn aan alcohol, dak- en thuislozen, eenzame mensen en mensen met psychische problemen, zoals schizofrenie.” Wat haar opvalt, is dat de groep van dak- en thuislozen steeds jonger wordt en dat de complexiteit van de problemen is toegenomen. Er is vaak sprake van problemen op meerdere levensterreinen. “Toen we net open waren, kwamen er drie gasten. Inmiddels zijn dat er veel meer. Als je op straat loopt, zal het je zelf ook wel opvallen dat er ook heel jonge mensen tussen zitten.” De crisis heeft veel mensen hard getroffen, denkt ze. “Bovendien is er veel veranderd in de zorg. Het geld wordt zes keer omgedraaid, voor het uitgegeven wordt.” Het inloophuis wordt gefinancierd door Vrienden van De Hoop. Ook lokale ondernemers dragen bij. Zo schenkt de bakker het overgebleven brood. 

Hoe komt iemand op straat terecht? Sneller dan je denkt, volgens Cobie. “Als je net ontslag hebt gekregen en je kunt de vaste lasten niet meer betalen, houd je dat misschien wel een paar maanden vol. Maar voor je het weet sta je buiten. Die lijn is heel dun.” Ze ziet mensen tussen wal en schip vallen. Ze hebben moeite hun plek te vinden in de maatschappij en kunnen hun weg niet vinden door de wet- en regelgeving. “Door omstandigheden of een bepaalde gebeurtenis, zoals een scheiding, gaan ze bijvoorbeeld drinken. Ze verliezen hun werk, blijven thuis zitten en maken de post niet meer open.” Dat kan het begin zijn van een jarenlang traject om van de schulden af te komen. Problemen zijn hardnekkig en niet van de een op de andere dag opgelost, het vergt een lange adem.

“Er zijn mensen die het niet redden. Ze blijven in de cirkel. Het is heel moeilijk om eruit te komen, al gebeurt er soms een klein wonder.” Ze noemt het voorbeeld van man die jarenlang verslaafd is geweest, en na een langdurig hulptraject toch de verleiding van de drank kan weerstaan en zijn leven weer op de rails krijgt. Ze kent een vrouw die 25 jaar dakloos is geweest, maar toch een normaal huis heeft gevonden. Zij is inmiddels een vriendin geworden. Toch zijn dat soort positieve verhalen uitzonderingen. “Het is een heel lange weg. Wat het eindresultaat is, maak ik soms niet mee.”

Warmte, vriendelijkheid, waardigheid, is wat ze mensen probeert mee te geven. “We zien niet op ze neer en staan naast ze. We gunnen ze van harte een ander leven, daar zetten we alles voor in zonder het te forceren. Het begint met liefdevol naar ze toe zijn, ze respecteren. Al zijn ze 35 keer teruggevallen, dat maakt niet uit. Ze blijven welkom.”
Haar belangstelling voor het werk heeft ze al van jongs af aan. “Ik kom uit een klein dorp uit de Hoeksche Waard. Daar kwam dakloosheid en verslaving eigenlijk niet voor, maar ik ging naar de kerk in de Doelen in Rotterdam, waar ik heel andere dingen zag. Dat raakte mij hard.” Zo kwam ze in de straatevangelisatie terecht. Ook in haar eigen familie vloeide de alcohol rijkelijk. “Ik kan er boeken over schrijven… ”

“Ik heb De Hoop leren kennen als een geweldig plaats om hulp te ontvangen voor een ander leven”, vervolgt ze. “Het is bijzonder werk om te mogen doen. Soms zinkt de moed mij in de schoenen. Dan denk ik: wat kan ik ze bieden? Vooral als ik zelf ook diep in de put zit, met mijn problemen. Dan lees ik Psalm 23: ‘Al ga ik door een dal van diepe duisternis, ik vrees geen kwaad, want Gij zijt bij mij.’”

Ze kijkt nu anders naar mensen die op straat leven. Vanuit de contacten met inlopers zijn er zelfs vriendschappen ontstaan, vertelt ze. “Ik was gewend om erop neer te kijken: ‘dat zal mij niet overkomen’. Maar door diverse omstandigheden had het mij ook kunnen gebeuren, of mijn kinderen. Het is vaak een mengeling van omstandigheden en gebeurtenissen. Als je een achtergrond hebt waarin je weinig liefde hebt gekend, maakt dat je extra kwetsbaar. We doen wat we kunnen, vanuit ons hart. Behandel mensen zoals je zelf behandeld wil worden, of ze nu stinken of er heel anders uitzien. Het gaat erom dat je door de ogen van de Here Jezus naar ze kunt kijken.”

Lees meer over het inloophuis over de website van De Hoop ggz.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen
CIP+

"Soms voelden we ons superieur binnen de reformatorische gezindte"

Binnen no time een kerk opbouwen na een kerkscheuring. De hersteld hervormden zijn erin geslaagd. “Maar zijn we God in onze ijver vergeten?,” vragen SGP-senator Diederik van Dijk (rechts op de foto) en ds. P. den Ouden (links) zich hardop af. De Hersteld Hervormde Kerk is volwassen geworden, maar een belangrijke vraag ligt volgens hen nog open: wat had God te zeggen door middel van de aangrijpende kerkscheuring in 2004? “Als hervormden voelden we ons soms superieur binnen de reformatorische gezindte,”...

"God is dood, de filosofie is dood en Stephen Hawking is ook dood"

Stephen Hawking was een wereldberoemde wetenschapper met een oneindig geloof in een logische verklaring voor alles. Dat schrijft Volkskrant columnist Bert Wagendorp naar aanleiding van zijn overlijden, vorige week. "God is dood, de filosofie is dood en Stephen Hawking is ook dood." "Niet God, niet het toeval, maar de logica zorgde ervoor dat hij gedurende zijn 76-jarige leven uitgroeide tot een beroemde natuurkundige." Stephen stelde de belangrijke vragen over wie wij zijn, waar wij zijn en waarom. "Oude vragen, die ooit van een antwoor...

Waarom John Legend zijn geloof in God verloor (maar nog wel fan van Jezus is)

John Legend is een van de meest beroemde R&B artiesten in de wereld. Hij leerde zingen in de kerk en was jarenlang christen. In een interview met Relevant Magazine vertelt hij over zijn geloof. Hij beschouwt zichzelf niet meer als religieus, zo vertelt hij. Toch is hij nog wel onder de indruk van Jezus. Sterker nog, in het gesprek vertelt hij dat zijn muziek misschien wel meer dan ooit in lijn is met het leven van Jezus. Ook al is hij zijn geloof in God verloren. Geloof verliezenJohn Legend vertelt in het gesprek hoe het zover gekomen is dat hij z...

Hoe hoog is mijn geestelijk zuurstofgehalte?

Ik heb een paar keer aan de beademing gelegen. Met had geconstateerd dat het zuurstofgehalte van mijn bloed te laag was. Daar moest ik gisteren aan denken toen we in de kerk aan het bidden waren. Hoe hoog is mijn geestelijk zuurstofgehalte?Hoeveel goede zuurstof adem ik in? Of leef ik van veel vervuilde lucht? Bidden is inademen en uitademen.Daar hadden we het over in de dienst.Adem in- adem uit. Bidden is inademen en uitademen. Zo begon ooit het leven.Met inademen en uitademen.De eerste was God. Hij zorgde voor zuurstof...
CIP+

Kinga Bán denkt minder aan de toekomst: "Het enige dat telt is vandaag"

“Ik hoef mij geen zorgen te maken en mag genieten van de leuke dingen. Dankbaar zijn is een keuze. Het enige dat telt is vandaag.” Zangeres Kinga Bán lijdt aan een ongeneeslijke vorm van kanker en wil zich minder zorgen maken over de toekomst. Dit brengt ze tot uiting door middel van haar nieuwe album ‘Vandaag’. Wat volgens jou de boodschap is van het lied 'Vandaag'?“Ik heb geleerd dat het geen zin heeft om bezorgd te zijn over wat komen gaat.” Kinga zingt onder andere: ‘Dit is v...

Geloofstoerusting en Stichting Jij daar! organiseren Paas Singin

“Het paasverhaal zette het hoofd en hart van Paulus in vuur en vlam. De opstanding laat zien dat de dood van Jezus geen straf is voor wat Hij heeft gedaan. Het offer van Jezus is genoeg voor de zonden van de hele wereld.” Dit was de boodschap van Marcel Vroegop tijdens de Paas Sing-in in Barneveld afgelopen jaar. Ook dit jaar organiseren Geloofstoerustingen Stichting Jij daar! een Singin. Dit keer is jong & oud van harte welkom op 2 april (20:00 uur) in Sporthal West (Veenslag 72-A) in Veenendaal. Een...
Vakanties
Hier adverteren?

'Steeds minder enthousiasme voor landelijke fusie ChristenUnie en SGP'

De animo onder raadsleden van ChristenUnie en SGP voor een landelijke fusie is het afgelopen decennium gedaald. Dat blijkt uit een recent gehouden enquête van het Reformatorisch Dagblad onder 289 raadsleden van die partijen.  In 2006 achtte 55 procent van de CU-raadsleden een landelijke fusie tussen CU en SGP nog (zeer) wenselijk. Nu is dat aandeel gezakt naar 42 procent. Dezelfde trend is zichtbaar binnen de SGP. In 2006 zag 33 procent van de SGP-raadsleden brood in een fusie met de CU. Nu ziet nog 22 procent van de S...
CIP+

Leven met een depressie: "Mijn man wil genieten maar hij kan het niet"

“Mijn man hoort wel eens: ‘Maar je hebt alles in je leven om gelukkig te zijn!’ Maar depressie is een ziekte die niet zomaar weg gaat,” vertelt Anita de Graaf-van der Veen (35). Haar man kampt met een depressie. Het gezin wordt daar dagelijks mee geconfronteerd. Op haar website deelt Anita persoonlijke ervaringen hierover. “Het gaat niet om wat je zegt, maar om je aandacht voor de ander.” Je schrijft: ‘Uit ervaring weet ik dat het hard werken is om te leven in een huis waar psychische kla...

Vijf inspirerende uitspraken van ds. P. L. de Jong

"Laten we ophouden met zaniken over de kerk." Ds. P. L. de Jong houdt van de kerk en in dit boek opent hij zijn hart over dit onderwerp. Hij blikt terug en vooruit, en deelt met ons hoe kerkelijke wendingen ook persoonlijke halteplaatsen werden. Het Reformatorisch Dagblad en Nederlands Dagblad spraken met hem. We zetten een aantal uitspraken op een rijtje. "Laten we ophouden met zaniken over de kerk. Dat is een belangrijke emotie die in het verhaal terugkomt. We moeten niet verongelijkt doen over secularisatie, het christendo...

Waarom christenpolitici zich soms voelen als Mozes en Daniël

Het zal je niet ontgaan zijn: de gemeenteraadsverkiezingen komen eraan. Een belangrijke dag waarop je kunt kiezen wie jouw stem – letterlijk – vertegenwoordigt in jouw gemeente. Hoewel het soms niet zo lijkt, worden er hele belangrijke dingen besproken. Denk eens aan de zorg voor je oma, genoeg groen in je stad en voldoende werk voor iedereen. Maar – vaak in de grotere steden – gaat het ook over de kloven in de samenleving. Kloven die daar vaak extra breed lijken te zijn. Denk aan radicalisering, vluchtelingen...

Staatssecretaris ChristenUnie weer aan het werk na het overlijden van zijn dochter

Staatssecretaris Paul Blokhuis is weer aan het werk. Hij was een aantal weken afwezig na het overlijden van zijn jongste dochter Julia. Op Twitter bedankt hij de mensen voor de berichten die hij kreeg na haar plotselinge dood, meldt onder andere het ANP."Heel veel dank voor de vele warme berichten van medeleven. Met Julia voor altijd in ons hoofd en hart ben ik weer aan het werk. Het voelt gewoon en heel onwerkelijk tegelijk. De steun van zoveel mensen helpt ons als familie enorm."De 18-jarige Julia Blokhuis overleed onlangs plotseling. Ze w...
CIP+

Wees niet te volgzaam in je eigen kerk

Wat als je in een kerk zit waar de leider veel macht naar zich toetrekt? Er dingen niet in de haak zijn? In deze videoserie geeft Johan Lock tips voor mensen die in een ongezonde kerk zitten, naar aanleiding van zijn boek De Erfenis van Adriaan. Zijn tip in deze video: neem als christen je verantwoordelijkheid. Johan vertelt over hoe hij zich in zijn kerk steeds vaker begon te af te vragen: zoals het geloof hier beleefd wordt, hoor ik daar wel helemaal bij? Zoals er in deze kerk met mensen wordt omgegaan, is dat wel mijn manier van doen? ...

Tommy Wieringa: "Ik zou graag een ijzeren atheïst zijn, maar het zit er niet in"

Tommy Wieringa is naar eigen zeggen de meest gelovige ongelovige van Nederland. Want God mag wat hem betreft dan dood zijn, het christendom is dat niet. Zondagavond was hij te zien in een nieuwe aflevering van Adieu God? "Ik zou graag een ijzeren atheïst zijn, maar het zit er niet in," vertelt hij. Bekijk een fragment en klik hier voor het volledige gesprek met Wieringa:

Terugluisteren: ex-burgemeester Frans de Lange over zijn werk als internetevangelist

Frans de Lange gaf zijn baan als burgemeester van Elburg op om aan de slag te gaan als directeur van zendingsorganisatie Global Rize. Een stap waar hij lange tijd voor heeft gebeden. Hij sprak hierover met Groot Nieuws Radio.De Lange: "Ik probeer mijn hart nauw aangesloten te houden op de Heer. Zo ga ik in de weg die de Heer voor me heeft. Ik had in het ambt van burgemeester kunnen doorgaan. Het lag ook voor de hand dat ik naar een grotere gemeente zou gaan, maar in mij groeide steeds meer het verlangen om bezig te zijn met...
CIP+

De zwarte kant van profetie: hoe ontmasker je valse profeten?

Valse profetieën, die nergens op slaan, die bedoeld zijn om aanzien te krijgen. Of heel algemene voorspellingen, zoals 'je hebt pijn in je leven meegemaakt'. Ze kunnen wantrouwen en scepsis oproepen, maar ook mensen diep beschadigen. Hoe ontmasker je de valse profeten? “God wil dat we een open kanaal zijn, geen rioleringsbuis waar stront doorheen gaat,” zegt Jarno van Dijk. Drie dingen zijn belangrijk: opbouw, vermaning en troost. De kaders die Paulus vast heeft gesteld voor profetie. “Daarnaast zegt Jezus: de He...

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher