Wilma Zwanenburg

Levensverhaal

30 oktober 2017 door Jeffrey Schipper

Wilma schreef vanuit de gevangenis een wanhopige brief

Vanuit de gevangenis zet Wilma Zwanenburg haar noodkreet op papier. “Na mijn vrijlating brengt God een diaken uit de kerk op mijn pad.” Na veel mislukte opnames in afkickcentra is Wilma erin geslaagd om van haar drugsverslaving af te komen. Namens Stichting Chris en Voorkom! deelt ze haar ervaringen om leerlingen te waarschuwen tegen verslavende middelen. Met CIP.nl deelt ze haar verhaal.

Voorkom verzorgt preventielesen om kinderen en tieners te waarschuwen voor de gevolgen van middelengebruik om zo zelf de juiste keuzes te kunnen maken.
Ik ontvang graag de nieuwsbrief van Stichting Voorkom

“Als puber zet ik mij flink af tegen het geloof,” vertelt Wilma. “Als het kan verzuim ik een kerkdienst. Mijn vader vindt dat verschrikkelijk, maar ik de kerk zie ik het liefst zo min mogelijk van binnen.” Haar thuissituatie is niet goed. “Om het huis te ontvluchten hang ik veel op straat. Ook bezoek ik steeds vaker hardrockconcerten en houseparty’s. Ik houd van black metal en death metal. Juist de muziek die gericht is tegen God kan ik wel waarderen. Op die feesten kom ik ook in aanraking met alcohol en drugs.” Het begint bij experimenteren met wiet en eindigt in een hardnekkige verslaving aan heroïne, cocaïne en methadon.

Vicieuze cirkel
Omdat Wilma geld nodig heeft om haar drugsverslaving voort te zetten, belandt ze op het criminele pad. “Om aan geld te komen verkoop in mijn waardevolle spullen. Ook maak ik mij schuldig aan diefstal. Op een gegeven moment raak ik mijn baan kwijt. Vanwege geldgebrek moet ik mijn huis uit.” Ze laat zich opnemen in een afkickkliniek. Zonder succes. “Sterker nog, herhaaldelijk gebruik ik stiekem drugs tijdens het afkicken. Na die mislukte afkickperiode beland ik opnieuw in de drugswereld. Ik zit in een vicieuze cirkel. Vanwege mijn drugsverslaving ben ik voortdurend op zoek naar geld en aan de schulden komt geen einde.”

"Na mijn vrijlating zoekt een diaken mij op. Dat is Gods leiding. Hij brengt die persoon op mijn pad."

Wilma krijgt twee dochters. “Mijn zorg voor hen komt er dan ook nog eens bij. ‘Als ze mijn kids maar niet van mij afnemen,’ denk ik regelmatig.” Zeven jaar geleden was het zover. Vanwege de onveilige thuissituatie worden haar kinderen overgeplaatst naar een opvangcentrum. Vervolgens komen haar dochters terecht in een pleeggezin. Acht opnames later is Wilma er nog altijd niet in geslaagd om af te kicken. “Ik ben echt onbehandelbaar. Vaak stap ik met drugs een afkickkliniek binnen.” In totaal is Wilma vanwege diefstal, drugsdeals en inbraakpogingen vier keer in de gevangenis beland.

Hulp uit de kerk
“Op een gegeven moment besluit ik om vanuit de gevangenis een brief op te stellen. Je kunt het een noodkreet noemen. Ik verstuurde die brief naar verschillende kerken uit mijn toenmalige woonplaats Dordrecht en geboorteplaats Katwijk aan Zee. Omdat ik bij De Hoop ggz opnieuw in aanraking ben gekomen met het geloof, weet ik dat ik bij de kerk bij het juiste adres ben. Een diaken van een hervormde gemeente in Katwijk neemt met mij contact op. Na mijn vrijlating zoekt die diaken mij op. Dat is Gods leiding. Hij brengt die persoon op mijn pad.”

Wilma voor de klas

Het gaat op dat moment erg slecht met Wilma. Eten en slapen doet ze nauwelijks. “Als ik een overdosis drugs inneem, staat mijn hart stil. Ik zak weg en roep het uit: ‘Heer, red mij als U er bent.’ Op dat moment krijg ik extra lucht om te kunnen ademen. Meteen besluit ik diezelfde diaken te bellen om te vertellen wat er aan de hand is. Een paar weken later kan ik tijdelijk bij hem intrekken.”

"Ik zak weg en roep het uit: ‘Heer, red mij als U er bent.’ Op dat moment krijg ik extra lucht om te kunnen ademen."

In december 2014 keert Wilma terug naar De Hoop. Ondanks verschillende mislukte afkickpogingen, krijgt zij nog een kans. “Die kans pak ik met beide handen aan. Na een jaar keer ik terug naar Katwijk aan Zee. Daar krijg ik de gelegenheid om het leven weer op te pakken. Dat doe ik samen met mensen in een doorstroomwoning via een re-integratieproject. Sinds januari 2017 beschik ik voor het eerst sinds lange tijd weer over een eigen woning. God heeft mij via verschillende mensen en instanties geholpen.”

Leven met God
Als puber wilde Wilma niets met God te maken hebben. Ze legt uit waarom ze nu wél met Hem leven wil. “Tijdens mijn opnames heb ik gezien hoe God werkt door middel van de medewerkers van De Hoop. Zij blijven altijd liefdevol en geduldig. Bovendien weet ik dat veel familieleden al die jaren voor mij hebben gebeden, met name mijn moeder. Ik heb God losgelaten, maar Hij heeft mij altijd vastgehouden. Toen ik een hartstilstand kreeg, dacht ik echt dat het einde naderde. Maar God heeft adem in mij geblazen en mijn leven gespaard. Vanaf dat moment ben ik veel met God bezig geweest. In Katwijk heb ik inmiddels een fijne kerkelijke gemeente gevonden. Daar ervaar ik Zijn aanwezigheid.”

Namens Stichting Chris en Voorkom! geeft Wilma voorlichting over drugs. “Ik wil leerlingen duidelijk maken hoe belangrijk het is om iemand in vertrouwen te nemen. Als tiener praatte ik nooit over mijn problemen. Het is niet goed om met je eigen verhaal rond te lopen. Ik leg uit welke fouten ik heb gemaakt, maar mag ook getuigen van wie God is en hoe Hij in mijn leven heeft gewerkt. Hij is er altijd, ook als je met niemand je verhaal kunt delen.”

Stichting Chris en Voorkom geeft preventieve voorlichting over verslavende middelen, met name op scholen. Lees hier meer over het werk van Voorkom!

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen
CIP+

Spiraaltje of pil gebruiken als christen? Kees van Helden raadt het af.

Wat als je christen bent en gebruik maakt van een spiraaltje, de pil of een morning after pil? Is dat met je geloof te rijmen? Kees van Helden van de organisatie Schreeuw om Leven heeft zijn bedenkingen, vertelt hij in deze CIP Video (vanaf 8:00 en 10:00).  Dit is het eerste deel met de pro-life activist over abortus. In dit eerste gesprek bespreken we wanneer het menselijk leven daadwerkelijk begint. Deze discussie is al jaren gaande. Volgens Kees begint het menselijk leven al bij de bevruchting. “Dan ontstaat er uniek leven. De weten...

De nieuwe single van Dwight Dissels is echt prachtig!

Dwight Dissels is bekend van het tv-programma ‘The Voice Of Holland’. Hij zingt in verschillende gospelkoren en met zijn stichting vormt hij een band, waarin verschillende kerkstromingen samenkomen. Onlangs is zijn nieuwe single 'Zwijg Maar' uitgekomen. Beluister het lied en bezoek de site van Diwght Dissels:

Onze diensten worden alsmaar drukker

Op biddag werd in de kerk aan de gemeente gevraagd om 20 minuten stil te zijn. 20 minuten om in stilte te bidden en te mediteren. Ik ontdekte opnieuw dat dat best voor mij een opgave is. Natuurlijk ben ik weleens 20 minuten stil. Als ik wandel ben heel wat langer stil. Maar eigenlijk vul ik altijd die stilte op. Tijdens een wandeling is er altijd wel wat te zien en te horen. Vogels, de natuur, mensen die je passeren. Echt stil zijn, stil zijn voor God vraagt van mij wel oefening.Het is niet: helemaal nietsdoen.Ook niet mijn verstand op nul zetten.Maar...

God heeft een hoopvolle toekomst voor je: is dat echt zo?

“God heeft een hoopvolle toekomst voor je, Hij heeft mooie plannen met je, gedachten over voorspoed.” Met deze tekst uit Jeremia 29 worden mensen bemoedigd die in moeilijke situaties zitten. Het wordt gebruikt als een een belofte van God aan ons: “Maak je geen zorgen, het komt goed.” Het wordt ook gebruikt als een gebed van ouders voor hun kinderen: 'God heeft beloofd dat je een geweldige toekomst hebt. Hij heeft prachtige plannen met jouw leven, Hij heeft jouw geluk op het oog.' En dat geldt ook voor d...
CIP+

Kinga Bán denkt minder aan de toekomst: "Het enige dat telt is vandaag"

“Ik hoef mij geen zorgen te maken en mag genieten van de leuke dingen. Dankbaar zijn is een keuze. Het enige dat telt is vandaag.” Zangeres Kinga Bán lijdt aan een ongeneeslijke vorm van kanker en wil zich minder zorgen maken over de toekomst. Dit brengt ze tot uiting door middel van haar nieuwe album ‘Vandaag’. Wat volgens jou de boodschap is van het lied 'Vandaag'?“Ik heb geleerd dat het geen zin heeft om bezorgd te zijn over wat komen gaat.” Kinga zingt onder andere: ‘Dit is v...

Passionkoor zingt gospellied in De Wereld Draait Door

Volgende week donderdag vindt de achtste editie van 'The Passion' plaats in Amsterdam Zuidoost; het stadsdeel dat dit jaar vijftig jaar bestaat. Deze editie zal het 'Passionkoor uit de Bijlmer' te zien en te horen zijn, en vanavond zijn ze in de uitzending. Het koor staat onder leiding van Eric van Tijn en ze spelen het liedje 'Droom, Durf, Doe en Deel' waarvan de originele versie van Marco Borsato is.
Vakanties
Hier adverteren?

SGP-lijsttrekker over ophef: "Weghalen filmpje was paniekreactie"

Het offline halen van het controversiële verkiezingsfilmpje van de SGP in Dantumadiel was een paniekreactie. Dit vertelde lijsttrekker Tom Bakker woensdagavond tijdens de verkiezingsavond in het Friese Damwoude, schrijft de Leeuwarder Courant.In de video geeft lijsttrekker Tom Bakker aan dat er veel ellende voortkomt uit een echtscheiding. "Psychische problemen, ziekteverzuim, werkloosheid, financiële problemen, om dan nog maar te zwijgen van opvoedingsproblemen. Kinderen uit gebroken gezinnen, daar is bijna altijd wat mee aan d...
CIP+

Heeft Jezus de zonden van alle mensen gedragen?

Tegenwoordig zet ik elke week op maandag een theologisch-cultuurhistorisch vraagstuk op Twitter en Facebook, waarvan ik dan op woensdag de oplossing geef. Een paar weken geleden luidde de vraag: ‘Johannes de Doper zei: “Zie, het Lam van God, dat de zonde der wereld wegneemt” (Joh. 1:29). De tekst van de rooms-katholieke mis zegt: “… dat de zonden der wereld wegneemt”. Wat is het theologisch verschil?’ Mijn antwoord luidde: ‘De mistekst suggereert dat Jezus de zonden van...

Royaltywatcher: "Jordaanse koning respecteert christenen"

Koning Abdullah II en koningin Rania van Jordanië waren dinsdag in Nederland voor een officieel bezoek. Royaltywatcher Tirza van der Graaf sprak bij Groot Nieuws Radio over de Jordaanse koning. In het najaar van 2015 hield Abdullah een toespraak, in de tijd dat het Kerst was, maar ook een islamitische feestdag. "Abdullah heeft toen zowel moslims als christenen gefeliciteerd. Hij zei heel duidelijk: christenen en moslims zijn gelijkwaardig in Jordanië. Dat is een duidelijk teken: ik respecteer ook christenen," vertelt Tirza van der Graaf K...
CIP+

Leven met een depressie: "Mijn man wil genieten maar hij kan het niet"

“Mijn man hoort wel eens: ‘Maar je hebt alles in je leven om gelukkig te zijn!’ Maar depressie is een ziekte die niet zomaar weg gaat,” vertelt Anita de Graaf-van der Veen (35). Haar man kampt met een depressie. Het gezin wordt daar dagelijks mee geconfronteerd. Op haar website deelt Anita persoonlijke ervaringen hierover. “Het gaat niet om wat je zegt, maar om je aandacht voor de ander.” Je schrijft: ‘Uit ervaring weet ik dat het hard werken is om te leven in een huis waar psychische kla...

Jaap-Harm bekeek de nieuwe film over Maria en werd erdoor geraakt

Rond Pasen verschijnt de nieuwe film Maria Magdalena in de bioscoop. In de Hollywood-film wordt vanuit het vrouwelijke perspectief van Maria van Magdala naar Jezus gekeken. Jaap-Harm de Jong bekeek de film en deelde zijn commentaar op de progressief-christelijke blog Lazarus.Jaap-Harm: "Persoonlijk vind ik dat Mary Magdalene een zeer geslaagde Jezus-film is geworden. Op hoofdlijnen trouw aan wat te lezen is in het Nieuwe Testament. Geregeld ook lenend uit de meer gnostische hoek, waar bijvoorbeeld het boek De Da Vinci Code...

Hekmat uit Afghanistan moet bewijzen dat hij echt christen is

Hekmat Amiri is als jonge tiener vanuit Afghanistan naar Nederland gevlucht. Hier werd hij christen. Om een Nederlands paspoort te krijgen, moet hij aan de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) ‘bewijzen’ dat hij wel echt christen is. En dat is niet makkelijk, schrijft Strijdkreet.nl. Als tiener voelde de Afghaan zich erg alleen. "Maar in de islam zoals ik die had geleerd, is Allah een God die ver weg is. Ik durfde niets aan God te vragen voor mijzelf." Toen een christelijke vriend zijn ongeluk opmerkte, kreeg Hekmat een christelijk boek....

Carola Veldhuizen over de spectaculaire winst van de ChristenUnie in Renswoude

In Renswoude heeft de ChristenUnie een spectaculaire verkiezingsdag achter de rug. De christelijke partij stijgt daar van 1 naar 4 zetels en is daardoor in één klap de grootste partij. "Ik had dit niet verwacht, maar het is geweldig!," zegt Carola Veldhuizen, nummer vier op de lijst van de ChristenUnie, bij Groot Nieuws Radio. Door de spectaculaire winst van de ChristenUnie laten stemmers in Renswoude zien dat het tijd is voor verandering. Carola: "Ik denk dat we in de afgelopen vier jaar hebben laten zien dat we er echt...
CIP+

"Ik wil niet Gereformeerde Bond-dominee genoemd worden"

“Ik vind het vreselijk om aangekondigd te worden als Gereformeerde Bond-predikant. Ik belijd hetzelfde geloof als mijn buurman die verderop naar een andere kerk gaat,” vertelt ds. A. J. Mensink. CIP.nl sprak de predikant van de hervormde gemeente in Elburg over tobberig geloven, het heilig avondmaal en gereformeerd christen-zijn. “Ik was geen vroom jongetje die urenlang in de Bijbel las en in de kerk goed oplette. Tot mijn twaalfde kon ik mij nauwelijks iets herinneren van wat er tijdens kerkdiensten is gezegd. Het gekke w...

Vijf gevaren van het creationisme

De afgelopen tijd hebben we het weer eens moeten aanhoren: christenen kunnen niet geloven in schepping én evolutie. En voor degenen die dat wél geloven is de verlossing in Jezus Christus overbodig, zij zijn nog niet verloren op voorwaarde dat zij zich bekeren. Tot het creationisme uiteraard. Ook Wietze de Boer schreef dat het christelijk geloof en de evolutietheorie niet verenigbaar zijn, “het is de weg van de dood”. Als ik het goed heb begrepen kan ik, volgens sommige creationisten althans, geen christen zijn. Wa...
CIP+

De zwarte kant van profetie: hoe ontmasker je valse profeten?

Valse profetieën, die nergens op slaan, die bedoeld zijn om aanzien te krijgen. Of heel algemene voorspellingen, zoals 'je hebt pijn in je leven meegemaakt'. Ze kunnen wantrouwen en scepsis oproepen, maar ook mensen diep beschadigen. Hoe ontmasker je de valse profeten? “God wil dat we een open kanaal zijn, geen rioleringsbuis waar stront doorheen gaat,” zegt Jarno van Dijk. Drie dingen zijn belangrijk: opbouw, vermaning en troost. De kaders die Paulus vast heeft gesteld voor profetie. “Daarnaast zegt Jezus: de He...

Ds. Otto Grevink over het referendum: hoe veilig wil je het hebben?

Vandaag is er een referendum over de nieuwe Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (Wiv). "Een stemadvies kan ik je niet geven. Het roept bij mij wel gedachten op over hoe veilig we het eigenlijk willen hebben," schrijft ds. Otto Grevink op MijnKerk.nl. Grevink: "Steeds wanneer over veiligheid gesproken wordt leeft er een idee dat we die veiligheid kunnen bereiken. En de onveiligheid kunnen uitbannen. Kunnen we dat? Ik geloof het niet. En niet omdat we nooit alle risico’s kunnen uitsluiten, maar gewoon omdat we zelf verstr...

Cultureel erfgoed: Palestijnen azen op Dode Zeerollen

Eerder werden de Geboortekerk in Bethlehem en het Graf van de Aartsvaders in Hebron door UNESCO erkend als Palestijns erfgoed. Nu azen de Palestijnen op de Dode Zeerollen, meldt Israël Today. Er staan nog dertien andere plaatsen op de lijst van Palestijnen die ze van de UNESCO (de Culturele en Educatieve Organisatie van de VN) zouden willen krijgen. Een van deze plaatsen zijn de grotten in Qumran aan de Dode Zee, waar de boekrollen werden ontdekt die nu in de Shrine of the Book in het Israël Museum in Jeruzalem...
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher