God

30 oktober 2017 door Hans Eschbach

Karma: dit zegt de Bijbel erover

Het woord ‘Karma’ is Sanskriet en betekent ‘Daad’. Karma is de wet van oorzaak en gevolg. Goede daden hebben goede gevolgen, slechte daden hebben slechte gevolgen. Denk aan spreekwoorden als ‘Wie goed doet, goed ontmoet’. Of ‘Wie een kuil graaft voor een ander valt er zelf in’. Wist je dat die tekst uit de Bijbel komt? Je kunt hem vinden in Spreuken 26: 27. Ik denk dus dat ‘karma’ een algemeen begrip is over je daden en de gevolgen daarvan.

Binnen het hindoeïsme en boeddhisme staat ‘karma’ ook in verband met de reïncarnatieleer. Daden uit jouw vorige leven bepalen je situatie in dit leven. In India is dat bijvoorbeeld de basis voor het kastensysteem. Je moet je ‘lot’ aanvaarden, want dat is je karma.

Daar zegt de Bijbel andere dingen over. Je slechte daden (karma) worden in de Bijbel ‘zonden’ genoemd. In Hebreeën 9: 27 staat: ‘De mensen sterven éénmaal, en worden dan geoordeeld’.
De Bijbel leert dat je maar éénmaal leeft. Daarna is er het oordeel. Het ziet er niet best uit voor ons. In Romeinen 3: 23 staat: ‘Want álle mensen zijn ongehoorzaam aan God. Daardoor moeten álle mensen leven zonder de heerlijke aanwezigheid van God;.’ Het is onmogelijk om toegang tot God te krijgen door onze goede daden.

Maar let op: achter dit vers staat een puntkomma. De zin gaat verder: ‘Maar door Gods liefdevolle goedheid worden ze vrijgesproken van hun schuld. Niet omdat ze dat verdienen, maar dankzij Jezus Christus. God heeft Hém gegeven als manier om de vriendschap tussen God en de mensen te herstellen. Namelijk door Jezus' dood. Mensen die dat geloven, kunnen vergeving krijgen voor wat ze verkeerd gedaan hebben.’

Leef niet met de angst dat je niet genoeg goed karma opbouwt voor je volgende leven en leef niet onder de doem dat dit nu eenmaal je karma is.

Het geweldige van het evangelie is, dat we niet bij God komen door onze goede daden, maar doordat Jezus de straf voor onze slechte daden heeft gedragen. In feite heeft Hij de prijs betaald, die wij nooit zelf kunnen betalen. Hij stierf aan het kruis voor jouw en mijn slechte daden en op de derde dag stond Hij op als overwinnaar van de dood!

Nu mogen we leven met Jezus. Hij laat ons zien wat ‘goede daden’ zijn. Maar het zijn niet de goede daden die ons redden. In Efeze 2: 8 staat: ‘Jullie hebben niet jezelf gered, maar Gód heeft jullie gered. Het is zíjn geschenk. Jullie zijn dus niet gered doordat jullie zelf zo goed je best deden om goede mensen te zijn…God heeft ons gemaakt. En Hij heeft ook Zelf in Jezus Christus nieuwe mensen van ons gemaakt. Nu kunnen we voor Hem de goede dingen doen die Hij van tevoren al voor ons had bedacht.’

We worden gered uit genade: een kostbaar geschenk van God. Dankbaar vragen we: Heer, wat wilt U dat ik doen zal? Dan zegt God: Ik heb een plan voor jouw leven! Dan mogen we de goede daden gaan doen, die God al voor ons had bedacht.

In Jeremia 29:11-13 staat: ‘Want Ik weet welke plannen Ik voor u heb,’ zegt de Here. ‘Met deze plannen heb Ik uw geluk voor ogen, niet uw ongeluk. Ik wil u weer een toekomst en nieuwe hoop geven. Als u tot Mij bidt, zal Ik luisteren. U zult Mij vinden als u Mij zoekt en het oprecht van Mij verwacht’.

Leef niet met de angst dat je niet genoeg goed karma opbouwt voor je volgende leven en leef niet onder de doem dat dit nu eenmaal je karma is. Leef met Jezus als je Redder en Verlosser: Hij geeft kracht voor vandaag om goede dingen te doen en hoop voor de toekomst: eeuwig leven in Gods heerlijke nabijheid, dat je niet verdient maar krijgt als geschenk: uit genade. Als dat geen liefde van God is…!

Bijbelwoord biedt een 100% gratis online Bijbelcursus aan. In 15 korte lessen leer je wat God door de Bijbel heen tot jou wil zeggen. Wil je meer vragen en antwoorden zien? Klik hier voor meer informatie.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify