Ds. J. Belder

Nieuws

27 oktober 2017 door Jeffrey Schipper

Ds. J. Belder: "De vrije seksuele moraal heeft grenzen nodig"

“Die miljoenen die deze dagen hun ervaringen delen op Facebook laten overduidelijk de keerzijde van de vrije seksuele moraal zien. Het toont precies hoe de vlag erbij staat in een samenleving die los van God raakte,” zegt ds. J. Belder naar aanleiding van de bekende hashtag #MeToo. Met de hervormde emeritus-predikant uit Harskamp bespreken we deze week drie nieuwsberichten over seksuele intimidatie, Forum voor Democratie en de prediking.

Is #MeToo het begin van nieuwe seksuele revolutie?
De hashtag #metoo leidt van de ene tot de andere ontboezeming over seksuele intimidatie en geweld. Betekent dit het einde van het oude machotijdperk? De ene expert denkt van wel, de ander betwijfelt het.

“Een aantal jaren geleden wezen alle vingers naar de Rooms-Katholieke Kerk. De laatste jaren kwamen er ook verhalen over seksueel overschrijdend gedrag uit jeugdinstellingen en de sportwereld naar buiten. Inmiddels is er aan de hand van #MeToo een tsunami aan misbruikverhalen losgebarsten. Het is ook hierin altijd zaak om waar van niet-waar te onderscheiden. Er zijn te allen tijde mensen die zulke verhalen gretig aangrijpen om zichzelf onder de aandacht van anderen te brengen, het gespeelde slachtoffer.”

Belder onderstreept dat seksuele intimidatie en geweld van alle tijden is. “Sla de Bijbel maar eens open. Dan kom je een heel aantal incestverhalen tegen. Zware sancties waren het gevolg. Onze tijd vindt die straffen buitenproportioneel. Begrijpelijk want we hebben de seksuele revolutie nog niet zo lang geleden achter ons gelaten. In de zestiger jaren moesten alle taboes op dat terrein nadrukkelijk doorbroken worden. Vrijheid-blijheid is sindsdien het devies. Nu lijkt de revolutie haar eigen kinderen op te eten. De wal keert het schip.

Helaas verschillen christenen daarin weinig van de ‘mondaine’ wereld. Menig dominee weet in een trouwdienst bijna niet waar hij kijken moet. Te veel oog voor de bruid zou hem al zo het predicaat oude viezerik kunnen opleveren. Mijn vraag is steeds: waarom al die inkijkblousejes en wat bedoel je nou eigenlijk met superkorte rokjes, met jurkjes, broeken en shirts die je lichaamsvormen uiterst nauwkeurig en uitdagend onderstrepen? Laten we kritisch zijn op ons kleedgedrag en dat tegen het licht van Gods heilzame geboden blijven houden, daar zijn wij zelf en onze naaste goed mee.

"Die miljoenen die deze dagen hun ervaringen delen op Facebook laten overduidelijk de keerzijde van de vrije seksuele moraal zien. Het toont precies hoe de vlag erbij staat in een samenleving die los van God raakte."

Die miljoenen die deze dagen hun ervaringen delen op Facebook laten overduidelijk de keerzijde van de vrije seksuele moraal zien. Het toont precies hoe de vlag erbij staat in een samenleving die los van God raakte.” De predikant verwijst naar de Heidelbergse Catechismus (HC). “Daarin worden exact al die dingen genoemd die vandaag spelen. Gods geboden zijn heus wel heel relevant, ook voor vandaag de dag. De grenzen worden er scherp getrokken.

En als we als seculier land niets met grenzen of regels te maken willen hebben, moeten we de gevolgen daarvan accepteren.”

Annabel Nanninga: ‘In Amsterdam is de VVD een variant op de PvdA’
Opiniemaker Annabel Nanninga stopte afgelopen weekend als journalist bij ThePostOnline, om de partij Forum voor Democratie in Amsterdam naar de gemeenteraadsverkiezingen te leiden.

In de peilingen staat de partij van Thierry Baudet op 8 a 10 zetels. Het toont volgens Belder aan dat er een breed ongenoegen leeft in de samenleving. “Het huidige systeem is de schuld van veel misère. Mensen voelen zich niet meer gehoord. ‘Er wordt over ons beslist’. En dat is ten dele ook waar. Helaas. Denk alleen maar aan de zogenoemde rekenfouten rondom uitbreiding aantal vluchten Lelystad-Airport. En vergeet ook niet dat de afgelopen jaren heel wat VVD-prominenten met justitie in aanraking kwamen, wegens fraude en andere laakbare handelingen vanuit hun positie.

Ik vermoed dat FvD voor een deel virtuele zetels bij de PVV vandaan haalt. De houdbaarheidsdatum van Geert Wilders lijkt verstreken. Tegelijkertijd is er ook een duidelijk verschil merkbaar. De debatten bij FvD hebben inhoudelijk meer ‘body’ dan bij de PVV. Daardoor trekt de partij relatief meer hoger opgeleiden. De huidige problemen in het land worden door FvD beter onder woorden gebracht dan door de PVV, waar men zich te vaak verlaagt tot schreeuwen, roeptoeteren en beledigen.

Als christen heb ik echter daarom niets met zowel FvD als met de PVV, omdat hun beginselen haaks staan op mijn principes, en dat geldt dan vooral de ethische agenda. Tegelijkertijd vind ik het fout dat mensen die onsympathiek tegenover deze partijen staan hen afschilderen als populisten, boze blanke mannen en zelfs nazi’s. In plaats daarvan is het beter om een constructieve dialoog aan te gaan over wat als knelpunten wordt ervaren. FvD is daartoe bereid en de tijd zal leren wat ervan terechtkomt. Ik ben heel benieuwd wat Annabel Nanninga in Amsterdam bereikt.”

"De huidige problemen in het land worden door FvD beter onder woorden gebracht dan door de PVV, waar men zich te vaak verlaagt tot schreeuwen, roeptoeteren en beledigen."

GB-predikant uit hartenkreet over preek
In veel preken komt de Bijbel niet of te weinig tot zijn recht omdat de tekst meer als kapstok wordt gebruikt om de eigen ideeën van de predikant aan op te hangen, dan als uitgangspunt voor de prediking. Dat signaleert ds. C. H. Hogendoorn, hoofdbestuurslid van de Gereformeerde Bond in de Protestantse Kerk in Nederland.

“Ds. Hogendoorn is niet de eerste die vorm en inhoud van de preek aan de orde stelt. Het is goed dat we elkaar op dit punt, hart van de eredienst, blijvend bij de les houden. Preken is geen sinecure. De punten die hij aansnijdt in zijn artikel zijn zeer herkenbaar. Als predikanten moeten we ervoor blijven waken dat we de gemeente niet naar de mond praten en een ambassadeur van Christus blijven.

De dominee moet thuis zijn in de Schrift. Hij preekt binnen het kader van de verzoening. Het gaat wel om de schat van het Evangelie, om dood en leven, om behouden worden en verloren gaan. Zonder grondige exegese gaat het niet, maar dan ook de juiste vertaalslag maken. Eerlijk met de gemeente en dus jezelf incluis, omgaan. Wind geen doekjes om het zwaard van de Geest. Ik denk dat dominee Hogendoorn dat ook bedoelt: wet én evangelie, zonde én genade, én grondige tekstuitleg.

Welke rechtschapen voorganger kent het niet: profeten-angst? Op zich nog niet eens zo verkeerd. Ik bedoel in de zin van Mozes, Jeremia. Maar we moeten ook weten van profetenmoed: het Evangelie is niet naar de mens. Durf in te gaan met en op grond van je tekst tegen heersende meningen die haaks staan op het Evangelie. Niet wat de mensen graag willen horen, maar ‘alzo zegt de HERE’. Als de preek nooit eens een profetische beroering veroorzaakt, mogen we het wel een keer nazien,” aldus Belder.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen
CIP+

Albert verklaarde de biddende Martin Koornstra voor gek - en kan nu weer lopen

“Het was een wonderlijke zaterdag.” Albert Bos is nog altijd onder de indruk van wat hem op Urk is overkomen. En wat hem is overkomen kunnen we allemaal zien in dit filmpje. In het inmiddels veelbesproken filmpje dat op social media vaak werd bekeken en gedeeld zou te zien zijn dat hij wonderbaarlijk werd genezen van pijn in z’n been. Er werd triomfantelijk met krukken gezwaaid vanwege de gebedsgenezing. Mensen juichten van blijdschap. CIP.nl sprak maandagmiddag met Albert en zijn vrouw Carla. Wat is er precies gebeur...

Dr. C. A. van der Sluijs waarschuwt voor een activistisch geloofsleven

'Sinds enige maanden probeer ik ‘s morgens een tijd van bezinning te houden. Een kwartier bidden en een kwartier Bijbellezen. Dat kwartier Bijbellezen gaat wel, maar met bidden loop ik tegen een probleem aan: mijn hoofd zit altijd erg vol met gedachten. Zodra ik de stilte zoek, gaan mijn hersenen in de overdrive. Ik kan amper een hele zin bidden zonder af te dwalen met mijn gedachten,' vertelt een vragensteller op de website van Refoweb. "jij neemt jezelf te serieus. Alsof het van jou afhangt," maakt dr. C. A. van der Sluijs d...

Waarom SGP en ChristenUnie tegen de donorwet stemden

Een meerderheid van de Eerste Kamer heeft dinsdag ingestemd met de nieuwe donorwet van D66-Kamerlid Pia Dijkstra. Dat betekent dat alle volwassen Nederlanders voortaan automatisch orgaandonor zijn, tenzij hij of zij expliciet aangeeft dat niet te willen. In de Eerste Kamer stemden onder andere SGP en ChristenUnie. Onlangs legden senatoren Diederik van Dijk (SGP) en Roel Kuiper (ChristenUnie) uit waarom. Uitleg SGP'er Diederik van DijkDe bijdrage van Diederik van Dijk is te lezen op de website van de SGP. "Er is een tijd geweest dat...

Israël zal leven!

Onlangs las ik dat het aantal Joodse mensen in Israël dat gelooft in de Heere Jezus, de Messias, inmiddels wordt geschat op rond de 30.000. Het zijn niet alleen de immigranten waardoor dat aantal stijgt, maar ook doordat mensen in Israël tot geloof komen. God werkt. Het zijn de ritselingen, die zullen uitlopen op Romeinen 11:26 – ‘En zo zal heel Israel zalig worden’. De profeet Ezechiël schrijft daar zo prachtig over in hoofdstuk 37. Ik ben er vast van overtuigd dat hij hier verwijst naar gebeurtenissen die zullen...
CIP+

"De Bijbel zegt niets zegt over duurzame relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht"

Homoseksueel. Je mag het wel zijn, maar niet in de praktijk brengen, is een veelvoorkomende opvatting in christelijk Nederland. Is dat terecht? Wat zegt de Bijbel daarover? Is homoseksualiteit inderdaad een gruwel in de ogen van God? In de tweede video beantwoordt John Lapré dit soort vragen, naar aanleiding van zijn boek De veilige kerk, in gesprek met Rik Bokelman. Hoe wordt er doorgaans gereageerd op een coming out? “Je ziet over het algemeen dat daar redelijk goed mee om wordt gegaan, maar dat het wat moeilijke...

Valentijnsdag: Kees van der Staaij vertelt waarom liefde en trouw zo mooi zijn

SGP-leider Kees van der Staaij vertelt waarom liefde en trouw in zijn ogen zo mooi zijn. Onderstaande boodschap klinkt op deze Valentijnsdag in spotjes op de radio. Deze boodschap klinkt vanmorgen in spotjes op de radio. Vertel vandaag ook waarom liefde & trouw zo mooi zijn! #ikgavoortrouw pic.twitter.com/RalWI6ezEb — Kees van der Staaij (@keesvdstaaij) February 14, 2018

Waarom God Zijn volk de opdracht gaf om de sabbat te houden

"In Deuteronomium 5:15 wordt de reden gegeven waarom God Zijn volk gebiedt de sabbat (rustdag) te houden, namelijk: omdat de Heere Zijn slavenvolk uit Egypte bevrijd heeft. Ik zie de link, de reden, niet in. Kunt u deze relatie met ons duidelijk maken?," aldus een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl. Kandidaat G. K. Terreehorst geeft antwoord."Het rusten op de sabbat is een gebod van de HEERE," antwoordt de hersteld hervormde kandidaat uit Apeldoorn. "Elke Israëliet moet zich daaraan houden. Men moch...
CIP+

Refoweb-boys: "De reformatorische gezindte is volwassen geworden"

“We zien steeds minder oppervlakkige vragen over tv-kijken of een hoed dragen. De reformatorische gezindte is volwassen geworden,” zegt Gert Janssen. Samen met Henk Aalbers is hij initiatiefnemer van Refoweb.nl. Daar kunnen mensen, binnen en buiten de reformatorische gezindte met bijna al hun vragen terecht. CIP.nl zocht het duo op. “Het zou mooi zijn dat er een moment komt dat we onszelf kunnen opheffen.” Wat begon met een chatbox is uitgegroeid tot een vragenrubriek met een enorm archief. Ook is...

Baby Lisa genas van een ernstige huidaandoening

Baby Lisa wordt geboren met een ernstige huidaandoening, Collodion. Artsen zijn verbaasd dat de huid van baby Lisa binnen no-time geneest, schrijft Xpedition Glory. Bekijk het indrukwekkende verhaal van moeder Kim. Bekijk de video en klik hier voor meer fragmenten van Xpedition Glory:

Tommie Christiaan speelt Jezus in The Passion 2018

Tommie Christiaan en Glennis Grace vervullen dit jaar de rollen van Jezus en Maria in de achtste editie van The Passion. Het muzikale paas-evenement vindt op donderdag 29 maart plaats in de Bijlmer. Zanger Jeangu Macrooy en rapper Brainpower (Gertjan Mulder) vertolken de rollen van de discipelen Judas en Petrus. Bert van Leeuwen zal verslag doen van de processie. Tommie Christiaan speelt Jezus. Deze namen werden gisteren onthuld door fans van The Passion via een livestream op Facebook. Bij Jinek werd bekendgemaakt dat Arjan Ede...
CIP+

Moeten we nou vóór of tegen de mogelijk nieuwe Donorwet zijn?

Dezer dagen hebben we het allemaal weer over orgaandonors omdat de initiatiefwet van D66 voor een actief donorregistratiesysteem (ADR), die in september 2016 was aangenomen door de Tweede Kamer. Aanstaande dinsdag wordt het wetsvoorstel in stemming gebracht in de Eerste Kamer. Wat moeten we hopen dat er uitkomt? Moeten de christelijke partijen bij voorbaat tegen zijn omdat het wetsvoorstel van D66 kwam? Of moeten zij het op zijn eigen merites beoordelen? Eerlijk gezegd ben ik nogal geschokt door allerlei gevoelsmatige argum...

SGP en ChristenUnie opnieuw bezorgd over positie eenverdieners

Eenverdieners zijn de laatste jaren relatief flink meer belasting gaan betalen. Volgens het Centraal Planbureau (CPB) loopt hun belastingdruk komende tijd waarschijnlijk alleen maar verder op, terwijl die voor tweeverdieners is gedaald. Politiek leiders Gert-Jan Segers (ChristenUnie) en Kees van der Staaij (SGP) uiten hun bezorgdheid. -De meeste eenverdieners stemmen geen SGP, maar VVD-Er zijn net zoveel eenverdieners die D66 stemmen als SGP-In totaal zijn eenverdieners goed voor 20 zetels-Onder SGP stemmers is maar 20% eenverdiener...
Vakanties
Hier adverteren?
CIP+

Mirjam van der Vegt over haar burn-out: “Op de bodem van mijn bestaan ontstond mijn leven”

Ze werkte als journalist, had een boek geschreven en was moeder geworden. Ze leidde een succesvol leven. Maar toen liet haar lichaam het afweten. In deze videoserie spreekt Rik Bokelman met trainer en schrijfster Mirjam van der Vegt over stilte. In het eerste deel vertelt ze over haar burn-out. “Mijn lijf zei: ik doe niet meer mee.”   “Ik had een bruisend levend, ik werkte als journalist bij actualiteitenrubrieken en leidde een vrijwilligersgroep in de wijk waar ik woonde. Ik was een boek aan het schrijven en was m...

Lastercampagne tegen Messiaans-Joodse christenen in Israël

Stenen gooien, lastercampagnes in de media, chantage. Ultra-orthodoxe joden doen er alles aan om een ontmoetingscentrum van Messias-belijdende joden in Dimona, Israël, opnieuw te laten sluiten. Het centrum is net weer geopend en dat levert weer nieuwe protesten op, meldt Stichting De Ondergrondse Kerk (SDOK). Het centrum is een ontmoetingsplaats voor joden die in Jezus geloven. Ze drinken en koffie en thee en voeren gesprekken met elkaar. Vorig jaar werd de ontmoetingsplek kortdurend gesloten, na protesten van ultra-or...

Ds. J. J. ten Brinke aan de slag in hervormd Oud-Beijerland

De hervormde gemeente in Oud-Beijerland verwelkomt binnenkort een nieuwe predikant. Ds. J. J. ten Brinke heeft het beroep aanvaard. De kerkenraad zocht een opvolger voor de vorig jaar naar Polsbroek vertrokken ds. C. Boele. Ten Brinke bedankte vorig jaar voor beroepen uit Bodegraven, Giessendam-Neder-Hardinxveld en Woudenberg.
CIP+

Prof. dr. Van Vlastuin: "We hebben geen nieuwe Maarten Luther nodig"

“Een nieuwe Reformatie is ook in onze tijd nodig. Maar er hoeft geen nieuwe Maarten Luther op te staan. God werkt niet in modellen.” Ruim 500 jaar geleden vond een bijzondere revolutie plaats: de Reformatie. In de online videocursus ‘Reformatie Nu’ laat prof. dr. W. van Vlastuin in drie videolessen zien welke blijvende betekenis de Reformatie heeft gehad voor het persoonlijk geloof van christenen en voor hun bijbelgebruik en gebedsleven. CIP.nl sprak de hersteld hervormde theoloog over Maarten Luther, goedkope gen...

Syrische regering waarschuwt Israël voor "meer verrassingen"

Nieuwe aanvallen van Israël op doelen in Syrië kunnen rekenen op “meer verrassingen”, zo laat de Syrische regering weten, meldt het CIDI (Centrum Informatie en Documentatie Israël). Afgelopen zaterdag werd een Israelische F-16 neergeschoten na een bombardement op Iraanse doelen.Zaterdagochtend infiltreerde een Iraanse drone het Israelische luchtruim. Het onbemande vliegtuig was vanaf een Syrisch vliegveld opgestegen en werd bediend door een Iraanse eenheid in Syrië. In reactie op de schending van het...

Abele Reitsma is tegenstander van de nieuwe donorwet en legt uit waarom

De Eerste Kamer heeft ingestemd met een nieuwe donorwet. De nieuwe norm is dat je standaard donor bent, tenzij je aangeeft dat niet te willen. Welke bezwaren zijn er op de nieuwe wet? Abele Reitsma van Stichting Bezinning Orgaandonatie geeft antwoord in het Family7-programma Uitgelicht. Bekijk het volledige gesprek en klik hier voor meer video's van Family7: