Koert van Bekkum

#MeToo doet theoloog Koert van Bekkum denken aan de dochter van Jefta

27-10-2017 door Jeffrey Schipper

"De #metoo-campagne maakt veel indruk. Terecht. Het gaat om een diepgeworteld probleem. Ook in de Bijbel is de omgang met vrouwen vaak een belangrijke indicator voor hoe een samenleving ervoor staat," schrijft theoloog Koert van Bekkum in het Nederlands Dagblad.

In zijn theologenblog wijst Van Bekkum op de dochter van Jefta. "Jefta is een sterke, gelovige strijder. Hij is uitgestoten uit zijn clan en hunkert naar erkenning. Als krachtige dealmaker slaagt hij erin stamleider en rechter van heel Israël te worden. Maar alles ontspoort, als hij ook God denkt te kunnen manipuleren. Hij belooft de HEER te offeren ‘wat’ of ‘wie’ hem na de overwinning ook maar als eerste tegemoetkomt. Dat blijkt zijn dochter te zijn.

Intussen gaat de aandacht naar iets anders: naar Jefta’s dochter zelf en de meisjes die haar beklagen. Omdat iedereen zich daarmee tevens Jefta’s verkeerde omgang met zijn positie herinnert, is het tegelijk een stil protest van jonge vrouwen tegen verkeerd mannelijk leiderschap en geweld. Stel je voor: meisjes die elk jaar wegtrekken voor een vierdaagse rouwklacht. Dat is nog eens een hashtag."

Lees de volledige blog van Koert van Bekkum in het Nederlands Dagblad.

Ontvang het online magazine voor christenen!

Daily Newsletter
Weekly Newsletter


Discussie over #MeToo doet theoloog Koert van Bekkum denken aan de dochter van Jefta
Reacties uitzetten op CIP.nl? Klik hier!