wetenschap

Nieuws

27 oktober 2017 door Jeffrey Schipper

'Wetenschap is juist in het christendom ontstaan'

"Atheïsten zouden gelijk hebben als gelovigen God zouden zien als een onzichtbaar vriendje en religie een kwestie van onrealistisch wensdenken zou zijn. Dan zou ik ook atheïst worden," schrijft Rob Mutsaerts. De hulpbisschop reageert in de Volkskrant op een interview met Richard Dawkins waarin hij zich ongenuanceerd uitlaat over gelovigen.

Dawkins legde in het Volkskrant-interview uit waarom geloven lui en laf en God volgens hem een misverstand is. "Geloven is lui omdat je een verhaal voor waar aanneemt, zonder het te willen testen. En laf omdat je de twijfel uitsluit die bij nieuwsgierigheid hoort. Snap ik het wel goed? Wat is hier gaande? Dat zijn de belangrijkste vragen in de wetenschap."

Mutsaerts benadrukt: "De moderne wetenschappen zijn ontstaan in christelijke milieus, in christelijk Europa, juist daar waar men geloof hechtte aan een door God geschapen wereld die uit haar aard voor de rede vatbaar was en derhalve de moeite waard om onderzocht te worden. Katholicisme is - anders dan Dawkins beweert - bepaald geen vijand van de wetenschap en heeft nimmer de neiging gehad zich tegenover de wetenschap te verdedigen.

Wat de empirische wetenschappen ook mogen ontdekken, een conflict met het geloof levert het niet op. De zogenaamde strijd tussen wetenschap en geloof is vooral een spookgevecht."

Lees het volledige commentaar van de hulpbisschop van het bisdom 's-Hertogenbosch in de Volkskrant.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher