Transformeer je stad

God

27 oktober 2017 door Jeffrey Schipper

Kan God een stad veranderen?

“Als een stad als Den Haag onder invloed komt van het koninkrijk van God dan heeft dat ook impact op andere steden en dorpen. Maar ook internationaal!” Johan den Hartogh is er heilig van overtuigd dat God een plan heeft met deze wereld, maar ook met een stad als Den Haag. Daarom organiseert hij een unieke themadag: Transformeer je stad. "Een getransformeerde stad is een stad die bijna volledig wordt beïnvloed door Gods koninkrijk."

Waarom is verandering in Den Haag eigenlijk nodig?
“De Bijbel zegt: word hervormd in de vernieuwing van je denken. Dat heeft elke gelovige nodig. Ook in een stad als Den Haag waar veel mensen Jezus (nog) niet kennen. Wanneer men Hem leert kennen zullen de inwoners inwendig veranderen en die verandering gaat impact hebben op de mensen om hen heen en dus ook op de stad Den Haag.

Satan is de overste van deze wereld die het Koninkrijk van God wil tegenhouden. Wanneer het Koninkrijk van God baanbreekt gaat er wat gebeuren. Denk aan het bevrijden van mensen uit verslaving, mensenhandel, prostitutie of armoede.

Den Haag is een stad in ontwikkeling, een plek van uitersten. Onze stad herbergt onder andere het Vredespaleis, het hoofdkantoor van Shell (het grootste bedrijf van de wereld) en het nieuwe onderkomen van het International Criminal Court, de Nederlandse regering, de vele ambassades en nog veel meer. Den Haag als internationale stad voor vrede en recht heeft grote ambities om een belangrijke speler te worden op het wereldtoneel.

Maar we zien ook een andere kant: 70% van de jongeren is van allochtone afkomst. Er zijn wijken met 90% mensen van niet-Nederlandse afkomst. Vanwege hoge werkloosheid (in bepaalde wijken 40%) kan de spanning snel hoog oplopen. Den Haag staat bekend als een belangrijk knooppunt voor mensenhandel. Er worden steeds meer moskeeën en hindoeïstische tempels gebouwd die goed worden bezocht. Als Den Haag onder invloed komt van het koninkrijk van God dan heeft dat ook impact op andere steden en dorpen. Maar ook internationaal!”

Pastor Poncho Murguia uit Mexico is een van de sprekers. Hoe zag hij zijn stad Ciudad Juarez veranderen?
“Een stad die gebukt ging onder drugsbendes en andere vormen van criminaliteit, veranderde in een stad waar criminaliteit en moorden sterk terugliepen en mensen verlost werden van angst en hopeloosheid. En zoals het bij de meeste opwekkingen en veranderingen is gegaan, hebben gebed en eenheid in het lichaam van Christus daar een cruciale rol in gespeeld.”

"Een getransformeerde stad is een stad die bijna volledig wordt beïnvloed door Gods koninkrijk."

Waarom vind je het belangrijk om capaciteiten van voorgangers en zakenmensen te verenigen?
“Het werk van sommige voorgangers gaat niet verder dan de invloed die ze hebben op 'hun' mensen, terwijl zakenmensen meer actief zijn op plaatsen waar netwerken en banen worden gecreëerd. Dit noem je ook wel Ekklesia waarbij gelovigen hun geestelijke invloed inzetten in de Workplace, dus gewoon op de plaats waar ze wonen en werken. Als voorgangers, politici, zakenmensen, bidders en leiders van (hulp)organisaties gebruik gaan maken van elkaars talenten zal de invloed die ze gezamenlijk op de stad hebben vele malen groter zijn.”

Welke handreiking kun je meegeven aan christenen die hun eigen dorp of stad willen zien veranderen?
“Ga bidden, ontdek hoe jezelf bruikbaar kunt zijn, wees bereid los te komen van oude gewoonten en denkpatronen en leef je geloof ook uit naar anderen door ze te zegenen.

Volgens Ed Silvoso begint het met zegenen. Daarna proberen we een maaltijd te hebben, waarbij het niet om het eten gaat maar om het onderling contact. Daarna kunnen we mogelijk bidden voor iets of iemand in die situatie en als God ingrijpt en het gebed verhoord ontstaat er vaak vertrouwen en is er de kans om het evangelie te vertellen.

Op zaterdag 28 oktober hebben we een bijzondere dag georganiseerd met predikanten uit Mexico en Engeland, genaamd Poncho Murguia (voormalig bankier en zakenman) en Ken Gott. Beiden zullen transformatieprincipes onderwijzen en die ondersteunen met praktijkvoorbeelden uit hun eigen steden: Ciudad Juarez in Mexico en Sunderland in Engeland. Deze mannen zagen dat het mogelijk is om een stad te transformeren als christenen in eenheid samenwerken.”

Bekijk ook het getuigenis van Poncho Murguia:

Klik hier voor meer informatie en bekijk ook de volledige brochure (PDF).

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher