Hoop voor Noord

Amsterdamse kerk experimenteert met 'zondag voor de buurt'

27-10-2017 door Jeffrey Schipper

Toen Theodoor Meedendorp drie jaar geleden voorganger werd van Hoop voor Noord, werd hij verrast door het feit dat vrijwel elke zondagse kerkdienst nieuwe mensen de kerk binnenkwamen, christenen en niet-christenen. Er is ook een grote groep mensen in Amsterdam-Noord voor wie de stap naar een kerkgebouw en kerkdienst veel te groot is. Om die reden gaat Hoop voor Noord experimenteren.

"Daarom experimenteren we nu met de 'zondag voor de buurt'," schrijft Meedendorp in de nieuwsbrief van Hoop voor Noord. "In drie verschillende buurten in het stadsdeel zijn er vanuit Hoop voor Noord gemeenschappen (twee kleine en één middelgrote) ontstaan, bestaande uit inwoners van de betreffende buurt, waarvan de meesten ook lid zijn van Hoop voor Noord. Door sociale activiteiten of op andere manieren hebben zij relaties met buurtbewoners. Op de eerste zondag van de maand komen deze gemeenschappen bij elkaar in de buurt, en dus niet in het kerkgebouw, en organiseren een bijeenkomst​ ​met een christelijk accent, waarbij, hoe kan het ook anders, het samen eten een belangrijke plek inneemt. Op deze manier willen we niet alleen doordeweeks, maar juist ook op de zondag 'zijn waar de mensen zijn' en hen iets laten​ ​ervaren​ ​van​ ​christelijke​ ​gemeenschap.

In de Kruiskerk is het dan wat leger dan normaal. Maar dat schept ruimte voor nog meer nieuwe bezoekers, en maakt de daar aanwezigen bewust van het buurtwerk, en kan leiden tot gebed voor de buurten en de mensen die​ ​daar​ ​wonen. Als voorganger, verantwoordelijke voor het buurtwerk en zelf buurtbewoner, ben ik die zondag in één of meerdere buurten. En ook dan laat ik me graag verrassen​ ​door​ ​wie​ ​God​ ​op​ ​ons​ ​pad​ ​brengt."

Foto: Hoop voor Noord

Ontvang het online magazine voor christenen!

Daily Newsletter
Weekly Newsletter


Discussie over Amsterdamse kerk experimenteert met 'zondag voor de buurt'
Reacties uitzetten op CIP.nl? Klik hier!