Orlando Bottenbley

God

26 oktober 2017 door Rik Bokelman

"Ten diepste weten veel mensen niet wie ze zijn"

Predikant Orlando Bottenbley verruilde de megagrote Bethel gemeente in Drachten, die hij zag uitgroeien tot een kerk met duizenden bezoekers, voor een nieuw avontuur in Amsterdam. Daar is hij nu betrokken bij de eigentijdse kerk De Verbinding. CIP.nl volgt dit avontuur een jaar en sprak met hem over de aanstaande Verbindingsspecial van zondag 29 oktober, die bedoelt is voor mensen die niet of nauwelijks bekend zijn met de kerk. De bekende zangeres Sharon Kips zal tijdens de dienst optreden. 

"De Verbindingsspecials zijn bedoeld voor mensen die weinig of niks met het Evangelie hebben. We willen op een hele mooie en praktische manier mensen het geloof in God laten beleven. Daarom komt Sharon Kips ook, met een stevige band. Geloof is niet saai, eentonig, of oubollig! Mensen kunnen daarom ook zonder zich te schamen voor deze special andere mensen uitnodigen. Of dat nou hun buurman, vriend of collega is. We doen ons best een plek te scheppen waar warmte is, persoonlijke aandacht en waar je echt het gevoel hebt dat je welkom bent. Ook zorgen we na de dienst voor een hapje en drankje."  

Het thema van de Verbindingsspecial is 'Wie ben ik?' Orlando vertelt er alvast wat over. "Heel veel mensen in Nederland zijn op zoek naar hun identiteit. Ten diepste weten veel mensen niet wie ze zijn. Dat zie je ook aan hoe mensen omgaan met bepaalde dingen. Zo ontlenen veel mensen hun identiteit aan wat ze hebben, hoe ze eruit zien, of wat ze hebben bereikt."


"Gaat het in je bedrijf goed, dan voelen veel mensen zich gelukkig. Dan heb je namelijk wat bereikt! Maar valt het bedrijf uit elkaar, dan zijn ze opeens ongelukkig. Of als ze hun baan verliezen, dan raken sommige mensen in een depressie, omdat ze al die tijd hun identiteit hebben ontleend aan wat voor prestaties ze leverden op hun werk." 

"Dat mensen hun identiteit uit de verkeerde dingen halen zie je ook aan social media. Aan hoe ze eruit zien in de ogen van anderen. Mensen op Facebook laten vaak alleen maar op hun beste en mooiste kanten zien. Maar als ze zich ongelukkig voelen, dan zie je daar niks van terug op Facebook! We worden enorm opgejaagd om ook zo gelukkig en succesvol te zijn als al die mensen die we op Facebook en Instagram zien. We stoken elkaar op om er in de ogen van de ander er goed of nog beter uit te zien. Maar als je wat verder kijkt, onder het topje van die ijsberg dan zie je opeens hoe mensen worstelen met zichzelf en met wie ze ten diepste zijn." 

"Wat we hebben, hoe we eruit zien, of wat we hebben bereikt; het kan snel een afgod worden," gaat Orlando verder. "Als die afgod dan van zijn voetstuk valt dan raak je zelf ook in de put. Maar weet je wat ik zo mooi vind aan geloven? God vraagt ons niet om wat te presteren, voordat we wat voorstellen. Voor God hoef ik niks te doen om toch geliefd, belangrijk en gewild te zijn! Hij bevestigd mij dat ik van waarde ben, om wie ik ben. Niet om wat ik heb bereikt in het leven. Hij houdt van mij en vindt mij bijzonder, ook al heb ik fouten, gebreken en tekortkomingen in mijn leven." 

"Ik heb hier zelf ook mee geworsteld. Toen ik opgroeide in Suriname keek ik altijd op tegen de blanke kinderen. Die hadden het altijd beter dan ik. Ze hadden meer geld, mooiere kleren, en betere opleidingen. Ik had altijd het gevoel dat ik mezelf moest bewijzen tegenover hen. Dat had ik ook wanneer aan zwemmen deed. Ik merkte dat ik groeide als ik snel zwom en wedstrijden won. Dat ik belangrijker werd. Maar als ik verloor dan had ik een kater van jewelste. Juist doordat ik Jezus leerde kennen kwam ik erachter dat ik geen prestatie hoef te leveren om bijzonder gevonden te worden. In Gods ogen ben ik al bijzonder! Ik ben een geliefd kind van God." 

"Als je dit niet ontdekt in je leven dan blijf je maar jagen, jagen en jagen. Dan blijf je onzeker, of bevestiging zoeken. Of erger nog: je zuigt mensen leeg, omdat je hen nodig hebt om je bijzonder te voelen. Of je blijft maar op een ongezonde manier de concurrentie aangaan op je werk. Dat is echt slopend. Het mooie is dat Jezus ons hiervan wil bevrijden."

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher