Freek van der Brugge

God

26 oktober 2017 door Paulien Vervoorn

"Aanbidding is uiting geven aan je relatie met God"

Behalve zanger van de band LEV is Freek van der Brugge aanbiddingsleider op verschillende conferenties en in zijn gemeente. "Aanbidding is uiting geven aan je relatie met God."

Hoe zie jij jouw rol als aanbiddingsleider?
"Ik zij mijzelf als de reisleider die de gemeente van het ene naar het andere lied meeneemt in aanbidding. Waarbij ik zelf meega, want ik wil zelf ook verwonderd raken. Ik begin meestal niet met een aanbiddingslied – aanbidding heeft een aanloop nodig – maar met een lied over een waarheid van de bijbel. Bij een goede setlist spreken de liederen voor zichzelf. De liederen aan elkaar praten is dan niet nodig. De gemeente is immers niet dom…"

Wat is voor jou de definitie van aanbidding?
"Aanbidding is meer dan muziek en gaat veel dieper dan wat we doen op zondag. Aanbidding is uiting geven aan je relatie met God. Het gaat om de gesteldheid van je hart, om de keuzes die je maakt. Wat doe je en wat laat je? Muziek is een vorm om daar uiting aan te geven."

Je geeft trainingen aan muziekteams. Welke basistips heb jij voor aanbiddingsleiders?
"Ik geloof niet in ‘one size fits all’. Wees daarom betrokken bij de gemeente. Weet wat er speelt en houd daar rekening mee in je setlist. Zo kan het nodig zijn klaagliederen op te nemen. Creëer een evenwicht tussen liederen die het intellect raken of juist de emotie. En sluit aan bij het thema. Analyseer welke functie een lied heeft. Denk aan het thema en de toonsoort, maar ook of een lied over God gaat of juist naar God toe gezongen wordt. Is het een lied in de ik-vorm of wij-vorm, et cetera."

"juist omdat God te vrezen is, is dat onze veiligheid in de wereld waar we bang voor kunnen zijn. Bij Hem zijn we veilig."

LEV is Hebreeuws voor hart. Je zei net al dat aanbidding voor jou alles te maken heeft met je hartsgesteldheid. Wat als je hart nu eens iets minder gevuld is met liefde?
"Als we in aanbidding zijn, moet het hart erbij betrokken zijn, want God kijkt naar het hart. Het is belangrijk om echt te zijn, om je kwetsbaar op te stellen. Ook ik voel me weleens minder goed, wat het lastiger maakt af te stemmen op God. Ik gooi dit dan open en we bidden er dan samen voor. Meestal verdwijnt dit gevoel niet meteen, maar op het moment dat ik ga staan en met mijn hart ga zingen, vallen er dingen van me af en kom ik als vanzelf in aanbidding."

Jullie spelen met LEV in verschillende gemeentes. Daar zit qua vorm en inhoud nogal wat verschil in. Passen jullie je aan? Of spelen jullie een vaste setlist?
"Voordat wij in een gemeente gaan spelen, neem ik altijd even contact op. Ik wil weten wat de gemeente gewend is om te zingen. Het is fijn in elk geval iets herkenbaars te zingen – daar beginnen we dan vaak mee. Natuurlijk zingen we ook nieuwe liederen en daarbij sluiten we graag aan op de belevingswereld van de mensen."

Jullie zijn al een paar jaar bezig met LEV. Onlangs is Tussen vrees en veiligheid uitgekomen. Wat willen jullie uitdragen met dit album?
"De titel van dit album is tweeledig uit te leggen. Aan de ene kant de vrees voor, het ontzag voor en de heiligheid van God. God die te vrezen is, maar tegelijkertijd ook veilig is. Aan de andere kant het vrezen voor de wereld, angst die we kunnen hebben voor terrorisme, geweld et cetera. En daarbij het gebrek aan veiligheid. Dit leken eerst twee thema’s totdat we ontdekten dat alles met elkaar te maken heeft. Want juist omdat God te vrezen is, is dat onze veiligheid in de wereld waar we bang voor kunnen zijn. Bij Hem zijn we veilig."

Stel, ik ga naar jullie tour. Wat kan ik verwachten?
"We gaan veel samen zingen, maar wel anders dan tijdens eerdere concerten. We zingen minder Opwekkingsliederen. Daarnaast zingen we natuurlijk de liederen van ons nieuwe album. Heel afwisselend. De liederen zijn geschikt om naar te luisteren en vaak diepgaand. En af en toe vertellen we iets over de liederen. We horen vaak terug dat mensen bemoedigd naar huis gaan. Ja, er speelt veel in de wereld, maar wij hoeven niet bang te zijn. God is onze veiligheid!"

Dit artikel verscheen eerder op de website van Paulien Vervoorn. Zij is spreker en trainer. Vanuit haar trainingsbureau Geloofwaardig Spreken begeleidt ze mensen die hun boodschap met impact willen overbrengen. Bezoek hier haar website.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher