God

25 oktober 2017 door De Waarheidsvriend

Ds. C. H. Hogendoorn: Bijbel komt in preken te weinig aan het woord

In veel preken komt de Bijbel niet of te weinig tot zijn recht omdat de tekst meer als kapstok wordt gebruikt om de eigen ideeën van de predikant aan op te hangen, dan als uitgangspunt voor de prediking. Dat signaleert ds. C. H. Hogendoorn uit Katwijk aan Zee in zijn artikel ‘Kapstok of uitgangspunt?’ Zijn bijdrage verschijnt in themanummer ‘Bijbel’ van De Waarheidsvriend, dat uitkomt op 26 oktober.

"De voorganger meldt in de preek een aantal 'opmerkingen naar aanleiding van het gelezen gedeelte' te willen maken," schrijft ds. Hogendoorn. "Er lijkt een bepaalde verlegenheid en aarzeling te zijn om het Woord klip en klaar na te spreken. Wanneer iets scherps in de prediking naar voren komt, wordt een en ander in het vervolg snel geneutraliseerd. (…) Bij voorbaat geeft de predikant aan met de mensen mee te voelen wanneer de Schrift tegen ons ingaat, ons bekritiseert of corrigeert," stelt de predikant in zijn artikel, dat hij bestempelt als een ‘kleine cri de coeur’. Ds. Hogendoorn verlangt naar prediking waarbij de dominee niet hoog boven de tekst blijft cirkelen, maar de gemeente meeneemt, de tekst in.

In het themanummer ‘Bijbel’ staan ook artikelen over bijbellezen met jongeren, hoe de Bijbel in de klas functioneert en over bijbelapps en bijbelleesmethoden. Het nummer wordt in 170 gemeenten verspreid.

Lees hier het volledige artikel ds. ds. C. H. Hogendoorn en klik hier om De Waarheidsvriend te ontvangen.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher