Levensechttour

"We willen laten zien dat God nog steeds ingrijpt in levens van mensen"

25-10-2017 door Hendriëlle de Groot
Tot Heil des Volks
Tot Heil des Volks is een christelijke hulpverleningsorganisatie die werkt vanuit het hart van Amsterdam. Op plaatsen waar anderen niet komen, zoekt Tot Heil des Volks de mensen op om hen bekend te maken met de liefde van Jezus.

Vrijdag begint de Levensecht-tour van Tot Heil des Volks (THDV). Tijdens vier avonden in oktober en november worden persoonlijke verhalen gecombineerd met muziek van de psalmen, in een eigentijds jasje. “We willen graag persoonlijke verhalen van verslaafden naar buiten brengen en dat op een mooie manier doen.”

“Vorig jaar was het thema prostitutie, dit jaar verslaving. We hebben ervoor gekozen om het thema heel dichtbij te brengen,” vertelt Simone Schoemaker die de avond presenteert en mede organiseert. De avonden beginnen met een audio-opname, waarin een ex-verslaafde vertelt hoe een dag uit zijn leven eruit zag. Een oud-cliënt, die twintig jaar verslaafd is geweest ‘aan alles wat God verboden heeft’ deelt zijn levensverhaal. “God heeft hem op een bijzondere manier uit de verslaving getrokken. Nu geeft hij preventielessen op scholen.” Ook komen er familieleden van verslaafden aan het woord, zoals een zus, die vertelt hoe ze het heeft ervaren dat haar broer zo diep in de verslaving zat.

De avonden zijn een combinatie van persoonlijke verhalen en muziek. Directeur Gert Hutten vertelt over zijn missionaire werk en Ronald Koops, muzikant en werkzaam bij Tot Heil des Volks, heeft psalmen op hedendaagse muziek gezet. “In psalmen zitten veel emotie”, zegt Schoemaker. “Mensen schreeuwen in rauwheid om hulp. Er is veel boosheid, maar ook blijdschap. Die twee componenten, de ruwe werkelijkheid en de hoop die God geeft, zien we ook terug in ons werk. We willen heel graag die persoonlijke verhalen naar buiten brengen en dat op een mooie manier doen.”

Een voorbeeld van zo’n verhaal is het getuigenis van Jelmer, die met een verslaving worstelde. “Zijn zus heeft hem in huis genomen en komt naar de tour om te vertellen hoe dat is geweest. Dat was best een heftige beslissing, al gelooft ze dat zij en haar man de goede keuze hebben gemaakt. Daardoor is haar broer uiteindelijk afgekickt en heeft hij Jezus leren kennen.” Bij Jelmer was er sprake van een worsteling, terwijl er in het leven Erik een wonder gebeurde waardoor hij van zijn drugsverslaving af kwam. Van het ene op het andere moment stopte hij zonder afkickverschijnselen.“Elk cliënt heeft weer een ander verhaal.”

Tot Heil des Volks heeft vijf doelgroepen: prostituees, daklozen, verslaafden en kinderen in armoede in Nederland. Tijdens de Levensecht Tour wordt er vooral aandacht gevraagd voor verslaving en dan met name traditionele vormen als alcohol - en drugsverslaving. Moderne vormen als gameverslaving worden zijdelings genoemd.

THDV wil laten zien dat God nog steeds ingrijpt in mensenlevens. “Ontzettend veel mensen hebben te maken met een verslaving. We willen laten zien dat het mogelijk is om daaruit te komen. We willen mensen laten zien dat het dichtbij is: je hoeft maar de hoek om te gaan of je komt een koffieshop tegen. Als je daar kwetsbaar voor bent, kan er verslaving ontstaan.”

Brood en de Bijbel
Brood en de Bijbel, dat is altijd het uitgangspunt geweest van Tot Heil des Volks. “Je kunt geen hulp geven zonder Bijbel, maar ook niet andersom. We geloven juist in de combinatie van hulpverlening en Jezus. We kunnen ze niet afzonderlijk aanbieden. We zeggen ook niet ‘wij zijn de hulpverleners, wij weten het wel’. De problemen zijn ingewikkeld, wij weten ook geen kant en klare oplossing, maar lopen met ze mee en denken met ze mee, zodat ze uiteindelijk zelfstandig verder kunnen.”

Die twee componenten – hulpverlening en evangelisatie - zorgen samen voor de beste resultaten, ziet Schoemakers. “Door die sterke combinatie maken we mooie dingen mee. We zien dat mensen door God gebruikt en aangeraakt worden.”

Data en locatie
27 oktober - Zwolle, Opstandingskerk
28 oktober - Amsterdam, Noorderkerk
24 november - Dordrecht, Augustijnenkerk
25 november - Amersfoort, Adventkerk

Klik hier voor meer informatie en om u aan te melden.

Ontvang het online magazine voor christenen!

Daily Newsletter
Weekly Newsletter


Discussie over "We willen laten zien dat God nog steeds ingrijpt in levens van mensen"
Reacties uitzetten op CIP.nl? Klik hier!