Nieuws

24 oktober 2017 door Jeffrey Schipper

Hoogleraar roept GKv op om schuld te belijden over kerkscheuring

In 1966 ontstond een scheuring in de Gereformeerde Kerken (vrijgemaakt) waaruit de Nederlands Gereformeerde Kerken zijn ontstaan. "Ik heb de scheiding als traumatisch ervaren; ik raakte veel vrienden kwijt," schrijft Maarten Verkerk, vrijgemaakt-gereformeerd kerklid, in het Nederlands Dagblad.

"Predikanten en ouderlingen werden als ‘valse herders’ ontmaskerd en geschorst," maakt de bijzonder hoogleraar Christelijke Filosofie duidelijk. Omdat de vrijgemaakte kerken "actief hebben bijgedragen aan het dramatische verloop van de gebeurtenissen" is wat hem betreft schuldbelijdenis nodig. "Ik schaam me over het feit dat ik als kerkenraadslid de lijn van mijn kerken ten aanzien van de verhouding tot de Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK) heb gevolgd."

Verkerk schrijft dit in een periode waarin GKv en NGK als twee verliefde stellen op weg zijn naar een huwelijk. Op 11 november vergaderen de Generale Synode van de GKv en de Landelijke Vergadering van de NGK gezamenlijk om concrete stappen te zetten op weg naar kerkelijke eenheid. Ook hebben de twee kerken een gezamelijke website ontworpen waar wordt gepubliceerd over het proces naar eenheid. 

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher