Richard Dawkins:

God

24 oktober 2017 door Jeffrey Schipper

Richard Dawkins: "Geloven in God is lui en laf"

"Geloven is lui en laf," dit zegt de bekende atheïst Richard Dawkins in een interview met de Volkskrant. Waarom geloven lui en laf en God volgens hem een misverstand is, besprak Dawkins afgelopen weekend in Amsterdam.

"Geloven is lui omdat je een verhaal voor waar aanneemt, zonder het te willen testen," zegt Dawkins in de Volkskrant. "En laf omdat je de twijfel uitsluit die bij nieuwsgierigheid hoort. Snap ik het wel goed? Wat is hier gaande? Dat zijn de belangrijkste vragen in de wetenschap." Deze uitspraken leidden op sociale media tot verontwaardiging, ook bij EO-presentator Andries Knevel: "Zullen we afspreken niet meer te reageren als Richard Dawkins weer eens aantoonbaar onzin kletst?"

In een lezersbrief in de Volkskrant schrijft Jean Bronzwaer uit Hagestein dat Dawkins "zonder enige nuance" spreekt over alles wat met religie te maken heeft. "Het enige wat dus telt is de wetenschap, waarbij Dawkins voorbij gaat aan het feit dat de wetenschap 'slechts' het universum, waarin wij ons bevinden, van binnenuit kan onderzoeken. (...) Echt bescheiden ben je mijns inziens als wetenschapper als je de bijdrage van de wetenschap in deze relativeert in plaats van het geloof, in welke vorm dan ook, lui en laf te vinden."

In dezelfde krant schrijft student Harmen Grootenhuis over zijn 'christelijke beperking', naar aanleiding van de opmerkingen van Dawkins. "Soms denk ik bij mijzelf: hoe zijn het zijn zelf na te kunnen denken, zoals een echte wetenschapper? Dan ben ik jaloers op Dawkins die al deze christelijke lasten niet hoeft te dragen en kruip ik terneergeslagen onder de wol. Maar niet voordat ik mijn ouders en dominee heb gebeld om te zeggen dat ik al hun ideologische standpunten zonder twijfel onderschrijf."

De evolutiebioloog is net hersteld van een herseninfarct. In het interview maakt Dawkins duidelijk dat deze ervaring zijn kijk op het leven niet heeft veranderd. "De dood is een essentieel onderdeel van de natuur, door op te ruimen komt er ruimte voor nieuwe dingen. Dat geldt ook voor Richard Dawkins te Oxford."

Lees hier het volledige interview met Richard Dawkins.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher