Richard Groenenboom

God

24 oktober 2017 door Jeffrey Schipper

"In Egypte zijn christenen bereid om terroristen te vergeven"

“Christenen in Egypte zijn bereid christenen om de aanslagplegers te vergeven en niet terug te slaan. Veel moslims zijn hierover verbaasd,” vertelt Richard Groenenboom. Namens SDOK (Stichting De Ondergrondse Kerk) bracht de journalist onlangs een bezoek aan het Noord-Afrikaanse land. Met CIP.nl deelt hij zijn ervaringen.

Je sprak de ouders van twee jonge mannen die om het leven kwamen bij een aanslag in Minya, in mei dit jaar. Hoe gaan zij met dit enorme verlies om en waarom maakte hun verhaal zoveel indruk?
“Het maakte met name indruk door het getuigenis dat deze twee jongen mannen achterlieten, maar ook door de manier waarop de familie met het drama omgingen,” antwoordt Richard. “Op de dag van de aanslag in mei waren de jongens al vroeg naar het Sint Samuelklooster vertrokken om te gaan om te bidden en om vrijwilligerswerk te doen, samen met groep andere Koptische christenen. Onderweg werd de bus staande gehouden door IS-strijders. Georges, de oudste zoon (24), zat in een volgauto. Hij had meteen door wat er aan de hand was. Hij zei tegen de anderen in de auto: ‘Ze gaan ons vragen om ons geloof in Jezus te verloochenen, maar dat gaan we niet doen.’ Alles ging precies zoals hij had gezegd. Toen hij en 28 andere christenen weigerden om hun geloof op te geven, werden ze neergeschoten.

Hoewel ik verdriet merkte bij de ouders, proefde ik ook trots dat hun zonen standvastig gebleven waren. Georges zou in oktober trouwen en zijn vader Mahrous was bezig met klussen in het huis. Dat was dus niet meer nodig. Hij vertrouwde me toe: ‘Ik troost me met de gedachte dat in het huis van de Vader vele woningen zijn.’ (Joh. 14:2) Toen ik Mahrous vroeg of hij de waaromvraag wel eens uitschreeuwt naar God, vertelde hij zich erg te herkennen in Job. God nam alles van hem af. Vervolgens zegt Job: ‘De Heere heeft gegeven en de Heere heeft genomen; de Naam van de Heere zij geloofd.’ Mahrous gaf aan dit ook zo te ervaren en zei: “Het is belangrijk om te realiseren dat de Bijbel zelf zegt dat we als volgelingen van Hem met vervolging te maken zullen krijgen. ‘In de wereld zult u verdrukking hebben, maar heb goede moed: Ik heb de wereld overwonnen.’ Het raakt me dat ik bij vervolgde christenen maar weinig die bekende vraag naar het waarom tegenkom. Ze leven erg vanuit het besef dat Jezus volgen pijn en moeite met zich meebrengt.

De ouders van de twee omgekomen jongemannen

Het risico bestaat dat wanneer je zulke getuigenissen hoort, vervolgde christenen op een voetstuk plaatst en denkt dat het supergelovigen zijn. Maar dit is niet zo. Het zijn net als wij christenen met zonden gebreken die het van Gods genade moeten hebben. Ze leven echter vaak wel dichter bij God en Zijn woord dan christenen in het westen. Vrijheid en welvaart kunnen een sta in de weg zijn om God van dichtbij te ervaren. Toen ik Mahrous vroeg of hij wel eens last had van wraakgevoelens, gaf hij een eerlijk maar ook inspirerend antwoord: ‘Zeker, ik ben een mens en heb ook wel eens wraakgevoelens. Ik merk wel dat wanneer ik de Bijbel lees, dit soort gevoelens minder worden. De wetenschap dat mijn zoons het nu veel beter hebben, geeft steun.’”

Op Palmzondag zijn dit jaar twee kerken in Egypte getroffen door een aanslag. Je sprak met een van de voorgangers. Hoe kijkt hij terug op deze tragische dag?
“Ik sprak met Daniel Eskander (Met Richard te zien op de bovenste foto, red.), een van de priesters in de kerk. Zijn zoon Beshoy (22) is bij de aanslag om het leven gekomen. Tijdens de aanslag was priester Daniel de mis aan het bedienen toen hij een grote knal hoorde. Vervolgens viel hij op de grond. Al snel kwam hij erachter dat zijn zoon de aanslag niet had overleefd. In totaal vielen er bij de zelfmoordaanslag in deze kerk 30 doden en 90 gewonden. Drie dagen na de aanslag stond priester Daniel weer in de kerk om de dienst te leiden en gemeenteleden pastoraal bij te staan. Dit terwijl hij zelf ook slachtoffer is. Toen ik de priester vroeg wie hem geestelijke bijstand verleent, wees hij naar boven: ‘God helpt me.’ De kerk wordt op dit moment gerestaureerd. Bouwvakkers zijn nog hard aan het werk om alles weer in de oude staat te herstellen. Het is de bedoeling dat met Kerst er weer voor heerst een dienst wordt gehouden in de kerk. De christenen komen nu in een ander gebouw samen.”

President al-Sisi lijkt vastberaden om islamitische militanten te bestrijden. Ervaren christenen in Egypte zijn steun. Zo ja, hoe komt dat tot uiting?
“De christenen die ik sprak gaven aan blij te zijn met Al-Sisi. Ze ervaren zijn steun,” merkt Richard op. “Hij is de eerste Egyptische president die nu al meerdere keren met Kerst een Koptische kerk heeft bezocht. Als je de situatie voor christenen in Egypte vergelijkt met de tijd dat Morsi president was, zijn er ook wel dingen ten goede verbeterd. Toen de Moslimbroederschap aan de macht was, ontstond het klimaat waarin je christenen ongestraft kon lastig vallen. Dat is wel veranderd. Al-Sisi heeft de strijd aangeboden met moslimextremisme. Veel leiders van de moslimbroederschap zijn opgepakt. Helaas blijft het lastig om aanslagen zoals afgelopen jaar hebben plaatsgevonden, te voorkomen. Het is ook belangrijk om te realiseren dat er grote verschillen zijn tussen de stad en het platteland, als we spreken over christenvervolging. Zeker in het zuiden van Egypte kan de situatie moeilijk zijn. Er vinden geregeld gewelddadige incidenten plaats, waarbij christenen het slachtoffer zijn.”

Wat kunnen we als christenen in Nederland leren van de houding van vervolgde broeders en zusters in Egypte?
“Wat veel indruk op me heeft gemaakt, is de bereidheid van christenen om de aanslagplegers te vergeven en niet terug te slaan. Je ziet dat door deze houding van christenen, veel moslims verbaasd zijn. Ze begrijpen dit niet goed. Je hoort ook veel signalen dat een groeiend aantal moslims breekt met het islamitische geloof en christen wordt. Ik sprak met een priester die een bediening heeft onder ex-moslims. Hij vertelde me dat hij vijf jaar geleden per jaar 1 ex-moslim doopte per maand. Nu zijn dat er gemiddeld vijf per maand. Dat vind ik een bemoedigende ontwikkeling.”

SDOK beschrijft regelmatig de situatie van vervolgde christenen. Lees hier de meest recente verhalen.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen
CIP+

Albert verklaarde de biddende Martin Koornstra voor gek - en kan nu weer lopen

“Het was een wonderlijke zaterdag.” Albert Bos is nog altijd onder de indruk van wat hem op Urk is overkomen. En wat hem is overkomen kunnen we allemaal zien in dit filmpje. In het inmiddels veelbesproken filmpje dat op social media vaak werd bekeken en gedeeld zou te zien zijn dat hij wonderbaarlijk werd genezen van pijn in z’n been. Er werd triomfantelijk met krukken gezwaaid vanwege de gebedsgenezing. Mensen juichten van blijdschap. CIP.nl sprak maandagmiddag met Albert en zijn vrouw Carla. Wat is er precies gebeur...

Dr. C. A. van der Sluijs waarschuwt voor een activistisch geloofsleven

'Sinds enige maanden probeer ik ‘s morgens een tijd van bezinning te houden. Een kwartier bidden en een kwartier Bijbellezen. Dat kwartier Bijbellezen gaat wel, maar met bidden loop ik tegen een probleem aan: mijn hoofd zit altijd erg vol met gedachten. Zodra ik de stilte zoek, gaan mijn hersenen in de overdrive. Ik kan amper een hele zin bidden zonder af te dwalen met mijn gedachten,' vertelt een vragensteller op de website van Refoweb. "jij neemt jezelf te serieus. Alsof het van jou afhangt," maakt dr. C. A. van der Sluijs d...

Waarom SGP en ChristenUnie tegen de donorwet stemden

Een meerderheid van de Eerste Kamer heeft dinsdag ingestemd met de nieuwe donorwet van D66-Kamerlid Pia Dijkstra. Dat betekent dat alle volwassen Nederlanders voortaan automatisch orgaandonor zijn, tenzij hij of zij expliciet aangeeft dat niet te willen. In de Eerste Kamer stemden onder andere SGP en ChristenUnie. Onlangs legden senatoren Diederik van Dijk (SGP) en Roel Kuiper (ChristenUnie) uit waarom. Uitleg SGP'er Diederik van DijkDe bijdrage van Diederik van Dijk is te lezen op de website van de SGP. "Er is een tijd geweest dat...
CIP+

"De Bijbel zegt niets zegt over duurzame relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht"

Homoseksueel. Je mag het wel zijn, maar niet in de praktijk brengen, is een veelvoorkomende opvatting in christelijk Nederland. Is dat terecht? Wat zegt de Bijbel daarover? Is homoseksualiteit inderdaad een gruwel in de ogen van God? In de tweede video beantwoordt John Lapré dit soort vragen, naar aanleiding van zijn boek De veilige kerk, in gesprek met Rik Bokelman. Hoe wordt er doorgaans gereageerd op een coming out? “Je ziet over het algemeen dat daar redelijk goed mee om wordt gegaan, maar dat het wat moeilijke...

Israël zal leven!

Onlangs las ik dat het aantal Joodse mensen in Israël dat gelooft in de Heere Jezus, de Messias, inmiddels wordt geschat op rond de 30.000. Het zijn niet alleen de immigranten waardoor dat aantal stijgt, maar ook doordat mensen in Israël tot geloof komen. God werkt. Het zijn de ritselingen, die zullen uitlopen op Romeinen 11:26 – ‘En zo zal heel Israel zalig worden’. De profeet Ezechiël schrijft daar zo prachtig over in hoofdstuk 37. Ik ben er vast van overtuigd dat hij hier verwijst naar gebeurtenissen die zullen...

Valentijnsdag: Kees van der Staaij vertelt waarom liefde en trouw zo mooi zijn

SGP-leider Kees van der Staaij vertelt waarom liefde en trouw in zijn ogen zo mooi zijn. Onderstaande boodschap klinkt op deze Valentijnsdag in spotjes op de radio. Deze boodschap klinkt vanmorgen in spotjes op de radio. Vertel vandaag ook waarom liefde & trouw zo mooi zijn! #ikgavoortrouw pic.twitter.com/RalWI6ezEb — Kees van der Staaij (@keesvdstaaij) February 14, 2018

Waarom God Zijn volk de opdracht gaf om de sabbat te houden

"In Deuteronomium 5:15 wordt de reden gegeven waarom God Zijn volk gebiedt de sabbat (rustdag) te houden, namelijk: omdat de Heere Zijn slavenvolk uit Egypte bevrijd heeft. Ik zie de link, de reden, niet in. Kunt u deze relatie met ons duidelijk maken?," aldus een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl. Kandidaat G. K. Terreehorst geeft antwoord."Het rusten op de sabbat is een gebod van de HEERE," antwoordt de hersteld hervormde kandidaat uit Apeldoorn. "Elke Israëliet moet zich daaraan houden. Men moch...

Baby Lisa genas van een ernstige huidaandoening

Baby Lisa wordt geboren met een ernstige huidaandoening, Collodion. Artsen zijn verbaasd dat de huid van baby Lisa binnen no-time geneest, schrijft Xpedition Glory. Bekijk het indrukwekkende verhaal van moeder Kim. Bekijk de video en klik hier voor meer fragmenten van Xpedition Glory:
CIP+

Refoweb-boys: "De reformatorische gezindte is volwassen geworden"

“We zien steeds minder oppervlakkige vragen over tv-kijken of een hoed dragen. De reformatorische gezindte is volwassen geworden,” zegt Gert Janssen. Samen met Henk Aalbers is hij initiatiefnemer van Refoweb.nl. Daar kunnen mensen, binnen en buiten de reformatorische gezindte met bijna al hun vragen terecht. CIP.nl zocht het duo op. “Het zou mooi zijn dat er een moment komt dat we onszelf kunnen opheffen.” Wat begon met een chatbox is uitgegroeid tot een vragenrubriek met een enorm archief. Ook is...

Tommie Christiaan speelt Jezus in The Passion 2018

Tommie Christiaan en Glennis Grace vervullen dit jaar de rollen van Jezus en Maria in de achtste editie van The Passion. Het muzikale paas-evenement vindt op donderdag 29 maart plaats in de Bijlmer. Zanger Jeangu Macrooy en rapper Brainpower (Gertjan Mulder) vertolken de rollen van de discipelen Judas en Petrus. Bert van Leeuwen zal verslag doen van de processie. Tommie Christiaan speelt Jezus. Deze namen werden gisteren onthuld door fans van The Passion via een livestream op Facebook. Bij Jinek werd bekendgemaakt dat Arjan Ede...

SGP en ChristenUnie opnieuw bezorgd over positie eenverdieners

Eenverdieners zijn de laatste jaren relatief flink meer belasting gaan betalen. Volgens het Centraal Planbureau (CPB) loopt hun belastingdruk komende tijd waarschijnlijk alleen maar verder op, terwijl die voor tweeverdieners is gedaald. Politiek leiders Gert-Jan Segers (ChristenUnie) en Kees van der Staaij (SGP) uiten hun bezorgdheid. -De meeste eenverdieners stemmen geen SGP, maar VVD-Er zijn net zoveel eenverdieners die D66 stemmen als SGP-In totaal zijn eenverdieners goed voor 20 zetels-Onder SGP stemmers is maar 20% eenverdiener...
CIP+

Moeten we nou vóór of tegen de mogelijk nieuwe Donorwet zijn?

Dezer dagen hebben we het allemaal weer over orgaandonors omdat de initiatiefwet van D66 voor een actief donorregistratiesysteem (ADR), die in september 2016 was aangenomen door de Tweede Kamer. Aanstaande dinsdag wordt het wetsvoorstel in stemming gebracht in de Eerste Kamer. Wat moeten we hopen dat er uitkomt? Moeten de christelijke partijen bij voorbaat tegen zijn omdat het wetsvoorstel van D66 kwam? Of moeten zij het op zijn eigen merites beoordelen? Eerlijk gezegd ben ik nogal geschokt door allerlei gevoelsmatige argum...
Vakanties
Hier adverteren?

Lastercampagne tegen Messiaans-Joodse christenen in Israël

Stenen gooien, lastercampagnes in de media, chantage. Ultra-orthodoxe joden doen er alles aan om een ontmoetingscentrum van Messias-belijdende joden in Dimona, Israël, opnieuw te laten sluiten. Het centrum is net weer geopend en dat levert weer nieuwe protesten op, meldt Stichting De Ondergrondse Kerk (SDOK). Het centrum is een ontmoetingsplaats voor joden die in Jezus geloven. Ze drinken en koffie en thee en voeren gesprekken met elkaar. Vorig jaar werd de ontmoetingsplek kortdurend gesloten, na protesten van ultra-or...

Ds. J. J. ten Brinke aan de slag in hervormd Oud-Beijerland

De hervormde gemeente in Oud-Beijerland verwelkomt binnenkort een nieuwe predikant. Ds. J. J. ten Brinke heeft het beroep aanvaard. De kerkenraad zocht een opvolger voor de vorig jaar naar Polsbroek vertrokken ds. C. Boele. Ten Brinke bedankte vorig jaar voor beroepen uit Bodegraven, Giessendam-Neder-Hardinxveld en Woudenberg.
CIP+

Mirjam van der Vegt over haar burn-out: “Op de bodem van mijn bestaan ontstond mijn leven”

Ze werkte als journalist, had een boek geschreven en was moeder geworden. Ze leidde een succesvol leven. Maar toen liet haar lichaam het afweten. In deze videoserie spreekt Rik Bokelman met trainer en schrijfster Mirjam van der Vegt over stilte. In het eerste deel vertelt ze over haar burn-out. “Mijn lijf zei: ik doe niet meer mee.”   “Ik had een bruisend levend, ik werkte als journalist bij actualiteitenrubrieken en leidde een vrijwilligersgroep in de wijk waar ik woonde. Ik was een boek aan het schrijven en was m...

Syrische regering waarschuwt Israël voor "meer verrassingen"

Nieuwe aanvallen van Israël op doelen in Syrië kunnen rekenen op “meer verrassingen”, zo laat de Syrische regering weten, meldt het CIDI (Centrum Informatie en Documentatie Israël). Afgelopen zaterdag werd een Israelische F-16 neergeschoten na een bombardement op Iraanse doelen.Zaterdagochtend infiltreerde een Iraanse drone het Israelische luchtruim. Het onbemande vliegtuig was vanaf een Syrisch vliegveld opgestegen en werd bediend door een Iraanse eenheid in Syrië. In reactie op de schending van het...

Abele Reitsma is tegenstander van de nieuwe donorwet en legt uit waarom

De Eerste Kamer heeft ingestemd met een nieuwe donorwet. De nieuwe norm is dat je standaard donor bent, tenzij je aangeeft dat niet te willen. Welke bezwaren zijn er op de nieuwe wet? Abele Reitsma van Stichting Bezinning Orgaandonatie geeft antwoord in het Family7-programma Uitgelicht. Bekijk het volledige gesprek en klik hier voor meer video's van Family7:
CIP+

Prof. dr. Van Vlastuin: "We hebben geen nieuwe Maarten Luther nodig"

“Een nieuwe Reformatie is ook in onze tijd nodig. Maar er hoeft geen nieuwe Maarten Luther op te staan. God werkt niet in modellen.” Ruim 500 jaar geleden vond een bijzondere revolutie plaats: de Reformatie. In de online videocursus ‘Reformatie Nu’ laat prof. dr. W. van Vlastuin in drie videolessen zien welke blijvende betekenis de Reformatie heeft gehad voor het persoonlijk geloof van christenen en voor hun bijbelgebruik en gebedsleven. CIP.nl sprak de hersteld hervormde theoloog over Maarten Luther, goedkope gen...