Evertine Krabbe

Dagelijks leven

23 oktober 2017 door Evertine Krabbe

#MeToo: Slachtoffers van seksueel misbruik komen naar buiten

Indrukwekkend zijn de verhalen die in de afgelopen week wereldwijd naar buiten komen rond seksueel misbruik. Via het nieuws, de socials en de talkshows stapelen de verhalen met de hashtag #MeToo zich op. Ingrijpende verhalen van veelal vrouwen die seksueel geweld hebben meegemaakt en daar nu mee naar buiten komen.
Via Chris verzorg ik trainingen rond het thema kindermishandeling en seksueel misbruik. Als ik de feiten benoem staan mensen vaak versteld. Het gaat om ‘1 op de 3’ vrouwen. Die werkelijkheid wordt met #MeToo langzaam maar zeker zichtbaar.

Chris is de plek voor jeugdpastoraat, weerbaarheid en zorg voor kinderen en tieners! Chris biedt kinderen en jongeren een luisterend oor via chat en e-coaching.

Voor deze vrouwen is het misbruik gestopt. Het feit dat ze ermee naar buiten komen, geeft een hoopvolle boodschap: het kan! Het kan stoppen. Natuurlijk moeten we ook eerlijk zijn over het feit dat de impact van misbruik bijna altijd nog steeds erg groot is. Ook als het gestopt is, het is niet voorbij. De gevolgen zijn vaak levenslang.
Ik ben onder de indruk van de kwetsbaarheid en van het doorbreken van het taboe. Deze vrouwen werken met hun kwetsbare verhaal mee aan openheid rondom seksueel geweld. Vandaag voel ik mee met de pijn en ben ik blij met de openheid en de kwetsbare, maar goede boodschap.

#iwill
Dat geeft mij hoop. Hoop voor ons werk bij Chris, maar zeker hoop voor al die jongeren die we dagelijks ontmoeten in de chatgesprekken bij Chris. Seksueel misbruik is het meest besproken onderwerp in ons anonieme online pastoraat. Het zijn jongeren die nog niet kunnen zeggen dat het gestopt is. Anoniem vertellen ze hun heftige misbruikverhalen omdat ze niet durven te praten, omdat ze té bang zijn voor de gevolgen, omdat ze bang zijn niet geloofd te worden, omdat ze té loyaal zijn, of omdat ze onder druk worden gezet. Kinderen die op verschrikkelijke manieren misbruikt worden. Het zijn verhalen die vaak al jaren duren. En het zijn er niet een paar. Het zijn er tientallen per maand. Jongeren die vast zitten en vaak geen enkele hoop hebben op verandering. En wanneer we met hen in gesprek zijn, komt de eenzaamheid en wanhoop naar boven. Het alleen moeten worstelen met het misbruik en het gevoel hebben dat niemand in hun omgeving er van weet. Maar ook dat niemand iets lijkt te doen.

In ons online pastoraat willen we jongeren helpen om op eigen benen te staan. Dan is het belangrijk om een volgende stap te maken, dat jongeren hun eigen netwerk in vertrouwen te nemen. Denk aan ouders, familie, een mentor, mensen in het jeugdwerk. En daarom is het goed dat na #MeToo nu ook #iwill volgt. Mensen nemen stelling in tegen seksueel misbruik. Een gevecht tegen seksueel geweld vraagt om openheid, veiligheid en heel veel mensen die het wat kan schelen. Daar zet Chris zich voor in. #iwil

Evertine Krabbe is teamleider bij Chris. Wil je je verdiepen in de impact van seksueel misbruik van een jongere, of wil je handvatten over hoe om te gaan met dit thema binnen het jeugdwerk en het jeugdpastoraat? Kom dan naar de toerustingsavond ‘Misbruikt’, op donderdag 23 november in Driebergen-Rijsenburg.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher