Nieuws

20 oktober 2017 door HGJB

HGJB publiceert tweede druk catechesemethode Leer & Leef

De nieuwe HGJB-catechesemethode Leer & Leef is na de zomer gestart met een deel voor de leeftijdsgroep 15-17 jaar (bovenbouw). Inmiddels ligt de tweede druk op de plank! Het gaat om vijftien lessen, verdeeld over vier blokjes: ‘Geloven’ (vijf lessen), ‘De Heilige Geest’ (vijf), ‘De Bijbel’ (twee) en ‘De laatste dingen’ (drie).

Voor de onderbouw (12-14 jaar) is dit seizoen het tweede deel verschenen. Daarin staan zestien lessen, verdeeld over vijf blokjes: ‘God dienen’ (vijf lessen), ‘God de Zoon’ (drie), ‘Wie ben ik?’ (twee), ‘Leven en dood’ (drie) en ‘Bidden’ (drie).
Ruim 5000 exemplaren van Leer & Leef zijn afgelopen maanden verkocht en de reacties op het materiaal zijn erg positief! Zo merkte ds. H.J. van der Veen uit Sliedrecht op: ‘Lappen tekst lezen tieners niet. Ondertussen vind ik het sterke van de korte teksten in Leer & Leef dat ze doen wat de titel zegt: ze slaan de brug tussen leer en leven. Dat is ook wat ik als catecheet nodig heb. Als een methode mij helpt om een goede verbinding te leggen tussen een klassiek curriculum en de leefwereld van jongeren, dan ben ik daar dankbaar voor’.

Klassiek
Leer & Leef is de opvolger van de methode Leer ons geloven. Het gaat uit van het klassieke curriculum, met in totaal ruim negentig geloofsthema’s, waarmee het zoveel mogelijk de leefwereld van de catechisant probeert te zoeken. Vaste onderdelen zijn: ‘Leren van de Bijbel’ (bijbelstudie), ‘Leren van de traditie’ (meestal de Heidelbergse Catechismus) en ‘Leren van de praktijk’ (ervaring van de tiener). In elke les komen werkvormen voor die gericht zijn op ‘hoofd’, ‘hart’ en ‘handen’.

Werkgroep
In totaal gaat de methode bestaan uit drie delen voor de onderbouw en drie delen voor de bovenbouw. Per jaar verschijnt er voor beiden een nieuw deel. Bij het schrijven van de lessen wordt meegelezen door een werkgroep bestaande uit predikanten, catecheten en deskundigen uit het onderwijs.

Gratis kennismakingsexemplaren van beide nieuwe boekjes (12-14 en 15-17 jaar) zijn aan te vragen via info@hgjb.nl. Proeflessen en de vormgeving staan op www.hgjb.nl. De boekjes zelf zijn hier te vinden.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher