Mirjam van der Vegt

Dagelijks leven

19 oktober 2017 door Jeffrey Schipper

Mirjam van der Vegt geraakt door verhalen over seksuele intimidatie

"Ik ben regelmatig van mijn fiets afgetrokken en uitgemaakt voor hoer. Dat hoort erbij als vrouw," zegt de christelijke schrijfster Mirjam van der Vegt via Facebook. 

Seksuele intimidatie is deze week het gesprek van de dag op sociale media. De beschuldigingen van seksuele intimidatie en verkrachting door filmproducent Harvey Weinstein leiden tot een golf aan reacties. Wereldwijd delen vrouwen hun eigen ervaringen met seksueel ongewenst gedrag via de hashtag #metoo. Inmiddels zijn het er alleen al op Facebook ruim 12 miljoen.

Van der Vegt: "Moeder worden vond ik geweldig - mede omdat je met kinderen, fietstassen en kinderzitjes opeens een stuk minder aantrekkelijk bent. Eindelijk vrijheid, zo voelde dat. Door de stad fietsen zonder allerlei schunnige opmerkingen naar je hoofd. Ik heb mede daarom mijn kinderzitjes lang op mijn fiets gehouden. Zelfs op christelijke podia ben ik alert...ik kijk altijd goed wat ik aantrek, naai extra stroken onder mijn jurk als ik denk dat die te kort is, vraag mannen uit mijn omgeving van tevoren of het zo 'kan'.

Waarom? Omdat ik soms van mannen uit mijn publiek te horen kreeg dat ik me maar helemaal moest bedekken, dat een vrouw niet op het podium mag staan, iets met mijn benen, enzovoorts... en ik luisterde dan altijd maar welwillend; ik zou me wel weer aanpassen. Dat ik een ring draag, en geen seksuele boodschap uitdraag, wil er bij sommigen niet in. Nee, ik ben een vrouw dus ik straal seks uit. Onlangs sprak ik vrouw die ernaar verlangde om zestig te worden: 'dan ben ik eindelijk een 'het' in plaats van een 'zij' en kan ik neutraal zakendoen, verzuchtte ze.

Ik weiger het. Ik ben geen HET. Ik ben een ZIJ. Ik vier mijn vrouwelijkheid en ik draag graag jurken. Dat betekent niet dat ik seks wil met iedere man uit mijn publiek. Ik denk dat dit ook in christelijk Nederland een reden is waarom de vrouw op het podium nogal een ding is. En ja, ik wil me netjes en gepast kleden; niet uitdagen op dat front. Maar heel vaak roept alleen het feit dat je een vrouw bent, al deze gevoelens op."

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher