Stefan Paas

Stefan Paas wijst na GTU-debacle op verdeeldheid en polarisatie binnen CGK

19-10-2017 door Jeffrey Schipper

"Bij de besluitvorming rond de GTU zagen we de zwakten van de CGK blootgelegd: sterke verdeeldheid en interne polarisatie, die zich vertaalden in wantrouwen en angst in de richting van de beoogde partner." In het Reformatorisch Dagblad analyseert theoloog Stefan Paas de besluitvorming van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) omtrent de afwijzing van de Gereformeerde Theologische Universiteit (GTU).

Vorige week werd bekend dat er geen gezamenlijke GTU komt als opleiding voor predikanten van de CGK, Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK) en Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKv). De belangrijkste reden voor de CGK-synode om niet akkoord te gaan, was het zogenoemde verenigingsmodel waardoor er geen ruimte meer is voor synodale –direct-kerkelijke– invloed op de universiteit.

"Het kerkverband van mijn jeugd bestaat niet meer," schrijft Paas over 'zijn' kerkverband. "Deels door interne ontwikkelingen en deels door niet mee te gaan met externe ontwikkelingen is het kerkverband relatief gezien conservatiever dan vroeger. Maar door het verdwijnen van middenkrachten is het kerkverband ook meer gepolariseerd geraakt, terwijl de evangelicalisering van de linkervleugel samengaat met verminderd kerkbesef."

Paas: "Keer op keer worden die zwaktes (sterke verdeeldheid en interne polarisatie, red.) verhuld in beschadigende communicatie en geprojecteerd op anderen buiten de eigen kring. (...) Er wordt gepraat over de waarheid zonder deze te doen: de ander behandelen zoals we zelf behandeld willen worden, en te allen tijde de eer en het goed gerucht van onze naaste bevorderen, in plaats van wantrouwen te zaaien."

Lees hier het volledige commentaar van Stefan Paas.

Lees ook: CGK-predikant: "CGK is een principiële grens overgegaan"

Ontvang het online magazine voor christenen!

Daily Newsletter
Weekly Newsletter


Discussie over Stefan Paas wijst na GTU-debacle op verdeeldheid en polarisatie binnen CGK
Reacties uitzetten op CIP.nl? Klik hier!