Hugo de Jonge

Nieuws

19 oktober 2017 door Nico Schipper

Haagse wandelgangen: de stoelendans is begonnen

Het gaat niet meer over de inhoud. De stoelendans in Den Haag is begonnen. Het gaat nu over de poppetjes. Wie stapt er in het nieuwe kabinet? De parlementaire pers geeft zich er helemaal aan over. Het is weer eens iets anders dan het geneuzel over een procent meer of minder koopkracht. Dit nieuws hapt zo lekker weg. Carola Schouten minister van Sociale Zaken. Of toch niet? Schouten minister van VWS. Weet je dat zeker? Carola Schouten naar Landbouw.

Reken maar dat de zogenaamde bronnen op het Binnenhof plezier hebben. De vrienden van de parlementaire pers slaan in hun jacht op een primeur de plank nogal eens mis. Er zingen veel meer namen dan ministersposten rond. De uitslag van de stoelendans is onvoorspelbaar. Carola Schouten is niet de enige die aan wel drie ministeries wordt gekoppeld. Een hele formatieperiode lang moesten de spindoctors de pers tevreden stemmen. Nu spelen ze hun spel.

Eén positie is zeker. Formateur Mark Rutte wordt als minister-president de naamgever van Rutte III. Hij krijgt drie vicepremiers aan zijn zijde. Niet zo verrassend zijn de namen van Kasja Ollongren (D66) en Carola Schouten (ChristenUnie). De eerste is nu nog wethouder in Amsterdam en de tweede is lid van de Tweede Kamer en was de rechterhand van Gert-Jan Segers bij de onderhandelingen. De grote verrassing is de vicepremier van het CDA: Hugo de Jonge. Hugo wie?

Hugo is de grote onbekende voor het grote publiek. Hij moet nog even gescreend worden en dan wordt hij waarschijnlijk minister voor Ouderenzorg op het ministerie van VWS. Binnen het CDA geldt hij al jarenlang als een groot talent. Hugo is wethouder in Rotterdam en werd daar in 2014 uitgeroepen tot politicus van het jaar. Eerder werkte hij als beleidsmedewerker bij de fractie van het CDA in de Tweede Kamer. Hij was politiek assistent van diverse ministers.

De grote verrassing is de vicepremier van het CDA: Hugo de Jonge. Hugo wie?

Ik moet ineens terugdenken aan 2001. Toen wees het bestuur van het CDA ene Jan Peter Balkenende aan als nieuwe lijsttrekker. Hij was de grote onbekende voor het grote publiek. Balkenende werd de opvolger van Jaap de Hoop Scheffer. Hij zat amper drie jaar in de Tweede Kamer. Toch ontpopte hij zich in een mum van tijd tot de onbetwiste leider van de christen-democraten. Wat bezielde Buma om Hugo te bellen? Beste Hugo, wil jij vicepremier worden?

Er zijn een paar opmerkelijke overeenkomsten tussen Balkenende en Hugo. Beiden zijn van origine Zeeuw. Balkenende werd geboren in Kapelle. De wieg van Hugo stond in Bruinisse. Balkenende was een gereformeerde jongeman en schaamde zich daar niet voor. Hugo is ook een orthodoxe protestant en steekt dat niet onder stoelen of banken. Dat is binnen het CDA meer uitzondering dan regel.

In 2014 hield Hugo een kersttoespraak over eenzaamheid, geloof en verbinding in de Rotterdamse Pauluskerk: "Wat elk mens uiteindelijk nodig heeft is iemand die zich met hem of haar verbindt, die er voor je is en zich aan je geeft. Dat is precies het verhaal van Kerst. God legt zich niet neer bij de weerbarstige praktijk, maar verbindt zich zó met ons mensen dat Hij zelf mens wordt. God gelooft zo in ons dat Hij niet op afstand blijft, maar op deze aarde komt."

Buma koos er tot bijna ieders verrassing voor om fractievoorzitter te blijven en Hugo te bellen. Een verrassende vicepremier. Geen Fries en geen vrijzinnige aristocraat. Maar een Zeeuw en een orthodoxe broeder. Ik hoor de christen-democraten in het bourgondische zuiden verzuchten: ‘Weer zo’n protestant. Waar blijven de katholieke kopstukken bij het CDA?’ Die Buma toch.

Nico Schipper is communicatieadviseur voor overheid en politiek. Klik hier voor meer informatie.

Foto: screenshot YouTube

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher