Robert van Harten

Levensverhaal

19 oktober 2017 door Hour of Power

Militair luchtverkeersleider: "De kerk kan leren van defensie"

Hij is vurig wanneer hij spreekt over zijn vakgebied en hij is vurig wanneer hij spreekt over God. Robert van Harten is in het dagelijks leven militair luchtverkeersleider en steekt het feit dat hij christen is niet onder stoelen of banken. Sommige mensen snappen deze combinatie niet. Robert van Harten: “Het zijn met name christenen die denken dat je een actief geloofsleven niet met actief militair zijn kunt rijmen.”

Robert ziet juist de overeenkomsten en denkt zelfs dat de kerk kan leren van defensie. “Als militair zet je je leven in voor het welzijn van anderen. Vanuit defensie zij we gericht op een missie en stappen we over onze eigen belangen heen om gezamenlijk dat doel te bereiken. Ik zou willen dat de kerk dat meer zou doen.” Als zoon van een zendelingenechtpaar groeit Robert op in Papoea-Nieuw-Guinea.

Robert vertelt lachend: “Tot m’n twaalfde heb ik daar gewoond als een kleine Mogli. Ik wilde heel graag piloot worden, maar dan moest je de beste van de beste zijn, maar dat heb ik niet gered. Toen zagen ze bij defensie de potentie in mij om verkeersleider te worden. Dat sprak me ook enorm aan: die spanning van de verantwoordelijkheid die je hebt voor zoveel mensenlevens. Ik ben me daar zo bewust van en dat geeft me een thrill.”

Op de vraag wie voor hem in de Bijbel een voorbeeld is, zegt Robert: “Iemand die je niet helemaal verwacht, denk ik. Dat is de Romeinse centurio die Jezus tegenkomt in Kapernaüm. Dat vind ik zo’n bijzondere man. Hij laat zijn status voor wat het is en gaat als overheerser naar een lagere persoon, een rabbi en vraagt of hij zijn knecht wil genezen. Die man zou ik weleens willen ontmoeten, want dat vind ik een voorbeeldig militair. Zijn nederigheid en zijn dienstbaarheid naar zijn knecht toe spreken mijn hart zo aan. Dat is een goede leider en zo wil ik ook zijn.”

Bekijk het volledige gesprek en klik hier voor meer video's van Hour of Power:

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher