Kruis van Jezus
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

18 oktober 2017 door Albert van der Heide

Willen we echt op Jezus lijken?

Een ouden wijze christelijke leider sprak mij vlak voor de dienst aan. Hij zegende me in de dingen waar we mee bezig waren en moedigde me aan door te gaan, juist als er kritiek en tegenstand komt. ‘Kritiek moet je op waarde schatten’, zei hij. ‘Als je simpelweg doet wat God van je vraagt, zal je ook laster, kritiek en afwijzing krijgen net als Jezus zelf.’

Hij was even stil en zei: ‘Toen ik nog jong was hadden veel christelijke leiders kritiek op me vanwege de dienst van bevrijding. Ze kwamen naar me toe en beschuldigden me dat ik bevangen moest zijn van een boze geest. De dingen die ik deed gaven zoveel onrust en verdeeldheid. Ik vroeg van binnen: “Heer, wat mag ik hier op antwoorden?”

irect was daar die gedachte: stel een wedervraag. Dus ik vroeg deze grote leiders (voor wie ik veel ontzag en respect had): “Zijn jullie wel eens beschuldigd van het hebben van een boze geest?” Ze rolden bijna over elkaar heen om te ontkennen en te vertellen dat dat nog nooit van hen was gezegd. Ik hoorde het aan en zei toen: “Dan lijk ik daarin toch meer op Jezus. Hij werd hier ook van beschuldigt.”

Dat politieke leiders je een oproepkraaier vinden en je minachtend een vriend van zondaars wordt genoemd? Wil je dan nog op Hem lijken?

Het heeft me aan het denken gezet. We willen allemaal graag op Jezus lijken. We bidden het: ‘Heer, maak mij zoals U.’ We zingen er liederen over ‘Ik wens te zijn als Jezus’ of ‘Ik wil meer en meer gaan lijken op Jezus.’ We willen allemaal graag genezing, bevrijding brengen zoals Jezus.
Maar willen we dat echt? Want wat als dat ‘lijken op Jezus’ er zo uitziet dat mensen je beschuldigen dat je van de duivel bezeten bent? Dat mensen je afwijzen en verlaten, religieuze leiders je onderuit proberen te halen en te doden? Dat politieke leiders je een oproepkraaier vinden en je minachtend een vriend van zondaars wordt genoemd? Wil je dan nog op Hem lijken?

Als ik lees over Jezus, zie ik hoe de Vredevorst een oproerkraaier wordt genoemd. Hoe Hij die geen zonde kent, ervan beschuldigd wordt dat Hij bezeten is van de duivel. Dat de Eigenaar van al het goud en zilver wordt uitgemaakt voor belastingontduiker. Dat de redder van de wereld door iedereen wordt verlaten. Dat Hij die de doden opwekt Zijn eigen leven niet zeker is, maar wordt opgejaagd. Dat Hij, die rust en vrede brengt, geen kussen heeft om Zijn hoofd op te laten rusten.

Als ik me dat bedenk, dan sluit ik mijn ogen en open mijn handen. Wil ik wel echt op U lijken? Kan ik op U lijken? Durf ik op U te lijken? Dan open ik mijn handen en vraag de Heilige Geest om kracht, liefde en bezonnenheid in plaats van lafhartigheid. Dan vraag ik de Heilige Geest om moed, doorzettingsvermogen, overgave. Dan vraag ik de Heilige Geest om vrede en moed, want Jezus zegt: ‘In de wereld lijdt gij verdrukking, maar houd goede moed: Ik heb de wereld overwonnen.’

Heb je een vraag of opmerking voor Albert? Bezoek hier zijn Facebookpagina.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen