christendom

'Het vroege christendom was even wreed als IS'

17-10-2017 door Jeffrey Schipper

Toen IS een paar jaar geleden de inmiddels gerestaureerde tempel van Athena te lijf ging en daarbij opnieuw het beeld van de godin ­neerhaalde en verminkte, schreeuwde de wereld moord en brand, niet beseffend dat het christendom ooit hetzelfde had gedaan, stelt de Britse historica Catherine Nixey in De Morgen.

Nixey: "Augustinus laat er in zijn De Civitate Dei geen enkele twijfel over bestaan. Mensen komen bij hem en vragen hem wat ze met andersgelovigen moeten doen. Uitroeien, zegt hij, want daarmee tonen we hoeveel we van God houden. Hij ging er immers van uit dat God alles ziet, jaloers is en bereid om degenen die ontrouw zijn te straffen. Eens je dat aanneemt, heb je in feite geen keuze meer.

Achter het christelijk geweld zat vaak ook een grote mate van bezorgdheid. Als de christenen toestonden dat je je demonen bleef aanbidden, zou jij na je dood eeuwig branden in de hel, en zij ook omdat ze je niet gered hadden. Daarom oefenden ze hun ‘genadige wreedheid’ op je uit, zoals ze dat noemden.”

Lees hier het volledige interview op de website van De Morgen.

Ontvang het online magazine voor christenen!

Daily Newsletter
Weekly Newsletter


Discussie over 'Het vroege christendom was even wreed als IS'
Reacties uitzetten op CIP.nl? Klik hier!