Kees van Velzen

"Goed dat overheid moskeeën in de gaten houdt"

13-10-2017 door Jeffrey Schipper

“Het is goed dat de overheid moskeeën in de gaten houdt en ingrijpt als dat nodig is. Ook gematigde moslims zijn hiermee geholpen,” zegt Kees van Velzen. Met de spreker bespreken we deze week 3 nieuwsberichten over een moskee in Brussel, het nieuwe kabinet en de gruwelijke vondst van Anne Faber.

Rutte verwacht 26 oktober nieuw kabinet op bordes
VVD-leider Mark Rutte verwacht dat er op 26 oktober een nieuw kabinet op het bordes staat. Dat zei hij donderdag in het debat over de afronding van de formatie-onderhandelingen. Het nieuwe kabinet kan waarschijnlijk rekenen op zestien ministers en acht staatssecretarissen.

“’De beste stuurlui staan aan wal,’ vind ik een prachtige uitdrukking maar niet van toepassing op hoe de ChristenUnie zich opstelt,” zegt Kees. “We leven in een parlementaire democratie waarin compromissen sluiten noodzakelijk is om aan de knoppen te zitten. In die zin vind ik het knap dat de ChristenUnie ondanks de aanwezigheid van D66 een lichtend licht en zoutend zout wil uitstralen in het kabinet. Dat men niet aan de kant blijft staan, is dan ook te prijzen.”

D66 is voorstander van de pil van Drion, waarmee oudere mensen zelf een einde kunnen maken aan hun leven. Uit het regeerakkoord blijkt dat hierover geen concrete afspraken zijn gemaakt en naar deze groep ouderen een onderzoek komt. “Op medisch-ethisch terrein is de hand van de ChristenUnie duidelijk zichtbaar. Ook de vele aandacht voor het milieu vind ik een goede zaak. Tegelijkertijd geloof ik dat wanneer individuele mensen zich met Gods hulp inzetten voor het milieu DIT een groter effect heeft dan een door de regering opgelegde maatregel waarmee de CO2-uitstoot wordt verminderd.”

"ik vind het knap dat de ChristenUnie ondanks de aanwezigheid van D66 een lichtend licht en zoutend zout wil uitstralen in het kabinet." 

Ook is in het regeerakkoord te lezen dat Nederland zich zal inzetten voor ‘een onafhankelijke, democratische en levensvatbare Palestijnse staat naast een veilig en internationaal erkend Israël.’ “Daar word ik niet vrolijk van,” maakt de spreker duidelijk. “Ik had gehoopt dat de ChristenUnie die wens eruit kon laten. Sowieso geloof ik niet in een Palestijnse staat. Het land is van Israël, maar zolang de Palestijnse president Abbas terroristen bewierookt die onschuldige Israëli’s het leven zuur maken, maakt hij zichzelf volstrekt ongeloofwaardig. Wat dat betreft denk ik met vreugde terug aan deze toespraak.”

Een goede integratie van asielzoekers is wat Kees betreft één van de belangrijkste speerpunten van het nieuwe kabinet. “De uitdaging is om een goede balans te vinden tussen niet ongelimiteerd de grenzen open zetten en nieuwkomers een positieve bijdrage laten leveren aan ons land.”

België trekt vergunning Grote Moskee Brussel in
De vergunning van de Grote Moskee in Brussel wordt ingetrokken. Dat heeft de Belgische minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon gezegd. De moskee wordt geregeld in verband gebracht met extremisme en radicalisering. De Belgische regering wil meer grip krijgen op het gebedshuis.

Kees juicht deze ontwikkeling toe. “Ik las dat de moskee ook nog eens indirect door Saudi-Arabië is gesponsord. Een land waar het wahabisme, een radicale islamitische stroming, regeert. Dat voorspelt natuurlijk weinig goeds. Dan is het goed dat men van hoger hand ingrijpt, zeker als men kan aantonen dat er dingen worden gezegd die niet deugen. Onlangs riep een imam uit de VS nog op om Joden om te brengen. Het is duidelijk dat er terecht op moskeeën wordt gelet.

Hiermee zijn ook gematigde moslims geholpen. Ik ben blij dat ik ook persoonlijk contact heb binnen de moslimwereld. Het is duidelijk dat moslims leven in een machocultuur. Binnen die cultuur wordt veel waarde gehecht aan duidelijke grenzen: tot hier en niet verder. Vergeet niet dat de gematigde moslims het niet gemakkelijk hebben. Je komt al snel in de problemen als je je hierover uitlaat, onder druk van moslimradicalen. Mijn stellige overtuiging is dan ook dat de overheid gematigde moslims tegemoet komt door middel van dergelijke maatregelen.”

"Het is goed dat de overheid moskeeën in de gaten houdt en ingrijpt als dat nodig is. Ook gematigde moslims zijn hiermee geholpen."

Kees maakt duidelijk dat preken in moskeeën vaak teruggeluisterd kunnen worden. “Ik ben er zeer voor als dit beter in de gaten wordt gehouden, zodat we weten wanneer imams over de schreef gaan. Dat gebeurt herhaaldelijk. Het Westen kent een grote mate van openheid, maar haat zaaien kan niet worden getolereerd. Ook ik kan niet zomaar op een kansel haat zaaien in een van de kerken waar ik spreek. Niet dat ik die behoefte heb, maar als het zover zou komen heb ik een probleem met de overheid en dat is volgens Romeinen 13 maar goed ook!

Ik bepleit een hard optreden vanuit de overheid, maar wil graag benadrukken dat het IS-kalifaat op haar laatste benen loopt. Dit brengt kansen voor christenen teweeg, omdat opnieuw een duister experiment is mislukt. Ik sprak een voorganger die regelmatig evangeliseert in Iran. Hij krijgt regelmatig de vraag: ‘Kun je mij meer over Jezus vertellen?’ In de moslimwereld gebeuren momenteel hele mooie dingen.”

De christelijke nieuwsbrief die je ook echt leest!

Daily Newsletter
Weekly Newsletter

Massale steun voor petitie na vondst lichaam Anne Faber
Een petitie waarin naar aanleiding van de dood van Anne Faber onderzoek naar het "falend rechtssysteem in de zaak van Michael P." wordt geëist, is al ruim 110.000 keer ondertekend. De veroordeelde zedendelinquent P. is de enige verdachte in de zaak.

“Dat een onschuldige vrouw bruut meegenomen kan worden door een gewetenloos type, raakt mij enorm,” maakt de voormalig EO-medewerker duidelijk. Hij verwijst naar Michael P., de man die is opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de zaak. Volgens de rechtbank zijn er genoeg aanwijzingen om hem vast te houden.

“Het is voor mij volstrekt onbestaanbaar dat iemand twee meisjes verkracht, is veroordeeld en vrij rond kan lopen. En dan lees ik ook nog dat de verdachte een relatie aan is gegaan met een begeleidster en ook een andere patiënte zwanger heeft gemaakt. Ik ben hier echt verontwaardigd over. Wat dat betreft is het goed nieuws dat het nieuwe kabinet pleit voor hardere straffen. De overheid draagt het zwaard niet tevergeefs. Als burgers moeten we op hen kunnen rekenen.”

Kees verwijst naar David Berkowitz, bekend als Son of Sam. Hij bekende zes moorden en zeven verwondingen bij acht schietpartijen. In 1987 bekeerde hij zich in de gevangenis tot het christendom. Zijn bekering tot het christelijk geloof vond plaats nadat hij Psalm 34:5 in een bijbel die hem door een medegevangene was gegeven. “Daarom vind ik dat we ook compassie moeten hebben met Michael P. Alleen Jezus kan hem veranderen.”

Foto: Christenen voor IsraëlDiscussie over "Goed dat overheid moskeeën in de gaten houdt"
Reacties uitzetten op CIP.nl? Klik hier!