eigen wil

God

13 oktober 2017 door Hetty Voogel

Beperkt Gods plan met ons leven onze eigen wil?

Remonstranten en contraremonstranten waren het begin 1600 fel met elkaar oneens over de eigen wil van de mens. In een tijd waarin 'de elite' kon beschikken over het leven van 'de kleyne luyden' was de vraag of God beschikte over ons leven, of dat we daar zelf ook nog iets over te zeggen hadden, heel relevant. Vandaag de dag is eerder het omgekeerde aan de hand. “Als je maar wil is niets onmogelijk. Als je maar hard genoeg je best doet,” is nu het credo. Dus vragen we God om openbaring van Zijn geweldige plan voor ons leven, zodat we daarvoor kunnen 'gaan'.

In de 17e eeuw zullen ouders hun kinderen hebben geleerd om gehoorzaam te zijn en vooral geen ambities te hebben. “Koester geen gedachten hoger dan u voegen” (bescheidenheid, Romeinen 12:3), “opdat wij een rustig en stil leven zullen leiden” (1 Timoteüs 2:2). Oftewel: zorg ervoor dat je kop niet boven het maaiveld uitsteekt. Doe gewoon wat je familie al generaties doet. Wat goed genoeg was voor hun is goed genoeg voor ons. En ik moet zeggen dat ik dit in de 20ste eeuw nog vaak gehoord heb.

Maar nu geheel anders. Als je nu niet weet wat je wil, heb je een enorm probleem, want je leven hangt van keuzes aan elkaar en veel keuzen hebben grote gevolgen. Sinds kort kennen we zelfs het begrip 'keuzestress'. Hoe voeden we onze kinderen op in deze nieuwe wereld? Als hun leven afhangt van wat ze willen, van hun motivatie om iets te bereiken, van hun zelfbewustzijn en eigenheid, hoe gaan we dan om met dat peutertje in de nee-fase?

Als je nu niet weet wat je wil, heb je een enorm probleem, want je leven hangt van keuzes aan elkaar en veel keuzen hebben grote gevolgen.

Voor je staat een peutertje dat iets nieuws aan het ontdekken is en daarbij jouw hulp nodig heeft.
Voor je staat een kindje wiens eigen persoonlijkheid steeds duidelijker wordt.
Wil je ontwikkelen wat erin zit, of wil je vooral erin stoppen wat jij belangrijk vindt?

Je kunt proberen die persoonlijkheid in jouw mal te stoppen, maar dan is de kans groot dat er iets kapot gaat. Je kunt ook die persoonlijkheid zich laten ontwikkelen en dat bijsturen. Dat laatste is veel leuker, kan ik je vertellen, maar ingewikkelder, want ieder kind is anders. Bij ieder kind moet je ontdekken hoe het 'werkt'. De een vindt het prettig als je een duidelijke opdracht geeft, de ander reageert beter als je iets 5 minuten van te voren aankondigt. Een derde doet alles wat je vraagt als je een beetje 'lijmt': “lievert, wil jij mama helpen? Dat kan jij zo goed.” En de volgende moet je uitleggen waarom je iets wil. Om oeverloze discussie te vermijden zal je ze dan regelmatig moeten laten ondervinden dat het klopt wat je zegt. Dat het te koud is in de winter zonder jas, bijvoorbeeld. Of te warm in de zomer met een muts. Het gaat je kind er niet om wie gelijk heeft, maar om uit te vinden hoe het zit. Geef je kind dan ook de ruimte om te ontdekken. Dus niet: “zie je wel dat het koud is, ik had het toch gezegd”, maar “koud hè, zullen we je warme jas aandoen?”

En dan zijn er van die momenten dat jouw wil en de wil van je kind echt botsen. 'Choose your battles wisely', zou ik willen adviseren. Maak niet overal een punt van, maar bekijk hoe belangrijk het echt is. Handje vasthouden met het oversteken bijvoorbeeld, moet altijd. Desnoods neem je je kind schreeuwend en schoppend mee onder je arm als ze halverwege het oversteken besluiten dat ze geen handje vast willen houden, maar ze lopen nooit los over. Dat is geen punt van discussie en ook geen mogelijkheid om te ontdekken of het klopt wat je zegt. Tandenpoetsen, nagels knippen en haren wassen idem dito. Je probeert het zo leuk mogelijk te maken, maar wat moet, dat moet.

Je past hetzelfde principe toe als toen ze alles begonnen ontdekken: stel vast wat echt belangrijk is; wat wil je dat ze echt wel en echt niet doen. Focus daarop en zorg verder voor ruimte met heldere grenzen. Wanneer kinderen liefde en aandacht van je krijgen, doen ze meestal graag wat jij wil. Als de sfeer in het gezin goed is, heb je af en toe een botsing met je peuter, maar dat is niet erg. Het heeft geen invloed op jullie relatie. Als de sfeer in het gezin niet goed is, dan heb je sneller een lastig kind dat niet wil luisteren. Dat kan één grote worsteling worden. Gooi dan het roer radicaal om en ga werken aan de relatie met je kind. Ga samen spelen, ga samen naar buiten, ga voorlezen, geef heel veel aandacht en complimentjes, ga meer knuffelen en laat even de meeste regels los. Ontspan zelf en geef je kind de ruimte om te ontspannen. Als de relatie met je kind terug is op het peil dat jullie weer blij zijn met elkaar, ga dan pas weer een regel introduceren die je belangrijk vindt. Waarschijnlijk gaat dat nu ook een stuk gemakkelijker.

De wet met zegen en vloek is Oude Testament en oude verbond, en is vervangen door iets dat veel beter is, namelijk relatie met God.

Als christenen staan we soms bekend als mensen van wie niks mag. Je mag niet feesten, niet vrijen, niet blowen, geen tatoo's of pierings, geen vette bankrekening, geen dure kleding, geen grote villa of dikke auto – tenzij je een Amerikaanse televisie dominee bent uit de prosperity hoek. Kortom, je mag niet genieten, het is hier een aards tranendal.
Het is niet gek dat een heleboel mensen daarop reageren met: “Nee, dat wil ik niet”, zowel ongelovigen als tieners die christelijk zijn opgevoed.
Hoe gaan we daar als kerk, als één grote christelijke familie mee om?

Laten we beginnen met investeren in de onderlinge relatie. Als je geen goede relatie met iemand hebt, heb je ook geen basis om dingen van iemand te vragen. We hebben het hier niet over een burgerlijk wetboek of het wetboek van strafrecht dat met gezag gehandhaafd wordt, maar over omgangsregels in een gezin.

De wet met zegen en vloek is Oude Testament en oude verbond, en is vervangen door iets dat veel beter is, namelijk relatie met God. De geboden staan niet meer op stenen tafelen, maar worden in ons hart gegrift (Jeremia 31:31-34, Hebreeën 8:6-13).
Daar zitten een paar dingen bij die echt moeten, of we dat nu leuk vinden of niet. We zullen betrouwbaar moeten zijn, trouw aan wat we toegezegd hebben, ook al komt dar even niet zo goed uit. We zullen eerlijk moeten blijven, zelfs naar de belastingdienst toe. We zullen anderen moeten behandelen zoals we zelf graag behandeld willen worden, want dat is wat je naaste liefhebben als jezelf feitelijk inhoudt. En wat vooral echt moet is meer houden van God dan van al het andere.
Dit en de geest van de rest van de 10 geboden zijn de belangrijke dingen die onze beginnende christenen móeten leren.

Je kunt pas van iemand houden als je iemand kent. Je kunt verliefd worden op een mooi gezicht of een mooi lijf zonder de persoon zelf te kennen, maar dat is heel iets anders dan een relatie opbouwen waar je je leven op kunt funderen. Ik blijf het herhalen, maar niets is belangrijker dan beginnende christenen te leren een relatie met God te hebben, zodat zijzelf kunnen ontdekken wie Hij is. En als ze ontdekken wie God is, ontdekken ze ook wat Hij graag wil. En ze ontdekken dat Hij helpt om Zijn wil te doen.

Alles volgens het boekje doen of een super christen worden blijkt ook niet het hoogste doel te zijn.

Dus laten wij ontspannen en de nadruk op al die regels loslaten. Laten we ons beperken tot die paar dingen die echt belangrijk zijn – en dat zijn niet uiterlijke maar innerlijke zaken. Zo komt er ook ontspanning en ruimte om God te vinden.
En dan blijkt het niet het belangrijkste om Gods plan voor jouw leven te ontdekken, wat ongetwijfeld een groots en meeslepend leven zal inhouden, maar dan blijkt het te zitten in die kleine momenten van ontmoeting en herkenning. Dat je ervaart dat God bij je is in een moeilijke situatie, dat je God herkent in een 'toevalligheid', dat je een idee of gedachte krijgt waar je zelf nooit opgekomen zou zijn.

Alles volgens het boekje doen of een super christen worden blijkt ook niet het hoogste doel te zijn. Je ontdekt dat het niet gaat over het ontwikkelen van jouw God-gegeven talenten, maar over ontdekken wat er nog meer mogelijk is. Het is gewoon leuk om de volgende mogelijkheid te ontdekken. Het is gewoon genieten als blijkt dat iets beter gaat, dat iets je nu toch gelukt is, alleen maar omdat je dat graag wilde (en God je geholpen heeft), en niet omdat je aan iemands ideaalbeeld moest voldoen.

Je mag zijn wie je bent bij God, want Hij heeft je gemaakt tenslotte, Hij kent je door en door. En er komt een dag dat jij God net zo goed zult kennen als Hij jou kent. (1 Korinthe 13:12)
Dat is een dag om naar uit te kijken.

Bezoek hier de weblog van Hetty Voogel.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen

Bij God is er altijd ruimte voor genade (ook voor soms domme politici)

"Vorige week zondag belde Halbe Zijlstra me op. De volgende dag zou er een voor hem beroerde editie van de Volkskrant bezorgd worden," schrijft ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers op zijn Facebookpagina. Zijlstra trad af als minister van Buitenlandse Zaken toen de Volkskrant bekend maakte dat hij had gelogen over zijn aanwezigheid bij een ontmoeting met Shell en de Russische president Vladimir Poetin.Segers: "‘Dom, fout, onnodig’, was mijn primaire reactie na zijn uitleg en ik bedacht dat dit hem nog wel een tijd zou achtervolg...

Dick deelde in de trein een profetie met zijn buurman

Dick van den Bos zat in de trein en kreeg een beeld voor een man naast zich. "Ik zag een portemonnee waarin muntgeld veranderde in briefgeld. God maakte me duidelijk dat de man een onderneming wilde starten en dat Hij hem wilde zegenen met financiële voorziening," laat hij weten via Facebook. "Dus ik vertelde het hem, en de man was helemaal in shock. Hij stond op het punt om een (sociaal) bedrijf beginnen en financieel was het heel krap. Ik mocht voor hem bidden en hij zei dat-ie heel erg bemoedigd was. Hij wilde weten hoe hij kon...
CIP+

"Homo’s mogen hun geaardheid aanvaarden, beleven en uiten"

“‘Je mag wel homo zijn maar het niet praktiseren’. Dit is een goedkope en makkelijke uitspraak,” stelt ds. M. M. van Campen. De hervormde predikant preekte onlangs over het thema ‘Hart Voor Homo’s’ in zijn gemeente in Rotterdam-Zuid. "Je mag je geaardheid aanvaarden, beleven en uiten als onderdeel van jouw unieke persoonlijkheid. Maar de Bijbel trekt een grens bij geslachtsverkeer," maakt hij duidelijk. “Probeer je eens in te denken hoe het is om nooit seksuele omgang te hebben met...
CIP+

"Oprechte christenen kunnen kerk en geloof niet combineren"

“Ik heb de laatste tijd meerdere keren de opmerking gehoord: ‘Sinds ik niet meer naar de kerk ga, heb ik meer ruimte om te geloven.’ Dat klinkt als vloeken in de kerk, maar toch gebeurt het.” Theoloog Remmelt Meijer sprak het afgelopen jaar verschillende kerkverlaters. Zelf noemt hij ze liever grensgangers, omdat de kerkdeur voor velen niet definitief dicht is. “Oprechte christenen kunnen kerk en geloof niet combineren,” merkt de pionier op. Je sprak een groep kerkverlaters/grensgangers en schreef...

Jan van den Bosch over zijn ontmoetingen met Billy Graham

Woensdag overleed de bekende evangelist Billy Graham op 99-jarige leeftijd. Als jonge EO-verslaggever ontmoette Jan van den Bosch Graham voor het eerst in Brussel tijdens een grote evangelisatiecampagne, vertelt hij tegenover CIP.nl. Van den Bosch: “Ik was bijzonder onder de indruk van wat hij vertelde en dat veel mensen in het stadion naar voren kwamen om hun leven over te geven aan God. Voor mij was dat destijds vrij nieuw.” Sindsdien heeft Van den Bosch de evangelist verschillende keren in de Verenigde Staten ontmoet....

Monica was depressief: ‘douchen kostte al teveel moeite’

Iedereen heeft weleens een slechte dag. Je voelt je wat somber of lusteloos. Meestal gaat dit vanzelf weer over. Als iemand depressief is niet. Een depressie zorgt voor een zwaarmoedige stemming. Je hebt nergens meer zin in; niets lijkt de moeite waard. Je functioneren op het werk, thuis of op school wordt belemmerd en het is lastig om uit het donkere dal te komen. Monica Eggens, ervaringsdeskundige bij De Hoop ggz, is depressief geweest en vertelde erover bij Groot Nieuws Radio. “Het was een optelsom van allerlei problemen. Ik h...
Vakanties
Hier adverteren?
CIP+

Refoweb-boys: "De reformatorische gezindte is volwassen geworden"

“We zien steeds minder oppervlakkige vragen over tv-kijken of een hoed dragen. De reformatorische gezindte is volwassen geworden,” zegt Gert Janssen. Samen met Henk Aalbers is hij initiatiefnemer van Refoweb.nl. Daar kunnen mensen, binnen en buiten de reformatorische gezindte met bijna al hun vragen terecht. CIP.nl zocht het duo op. “Het zou mooi zijn dat er een moment komt dat we onszelf kunnen opheffen.” Wat begon met een chatbox is uitgegroeid tot een vragenrubriek met een enorm archief. Ook is...

OM eist 18 maanden cel tegen leider (77) evangelisch zorgcentrum

Tegen Aaldert van E., voormalig leider en directeur van verschillende evangelische zorgcentra, is dinsdag een gevangenisstraf van achttien maanden - waarvan zes maanden voorwaardelijk - geëist voor jarenlange ontucht met een patiënte, schrijven diverse media. De 77-jarige oprichter van de Jedidja Hoeve, wordt verdacht van misbruik van een in 2016 gestorven jonge vrouw. Hij is in 2016 veroordeeld tot drie jaar cel voor seksueel misbruik van meerdere vrouwelijke cliënten. Die zaak loopt momenteel in hoger beroep. De omstrede...

Dit lied over lijden omwille van Jezus is prachtig!

Simon van Cyrene droeg het kruis achter Jezus aan. Hij lijkt daarmee op volgelingen van Jezus die moeten lijden vanwege hun geloof. 'Dit kruis leek zinloos, maar het was een zegen. Het heeft mijn leven richting God geleid.' Arie Maasland schreef het lied een jaar of zes geleden en heeft het in de achterliggende tijd opnieuw opgenomen. Een prachtig lied in deze lijdenstijd!
CIP+

Als je in dit artikel je dominee of voorganger herkent: PAS DAN OP!

In zijn indrukwekkende roman 'De Erfenis van Adriaan', dat gebaseerd is op een waargebeurd verhaal, omschrijft auteur Johan Lock hoe zijn ogen werden geopend voor wie zijn voorganger Adriaan werkelijk was; een geniepige, negatieve en manipulerende leider. Herken je in dit boekfragment je eigen voorganger of dominee? Pas dan op! Fragment uit 'De erfenis van Adriaan': Wanneer hij mijn ouders bezoekt en ik ben toevallig thuis, hoef ik niet tussen de regels door te luisteren. Man en paard noemt hij dan, en mijn aanwezigheid ziet hij niet als...

ZELFontplooiing. Je krijgt er alleen maar meer dorst van…

We zijn er maar druk mee. Zelfontplooiing, het benutten van je eigen talenten, werken aan persoonlijke ontwikkeling en het streven naar ultieme vrijheid op het werk en natuurlijk ook privé. En als mensen vragen waar we over vijf jaar staan, noemen we datgene op waar we aan denken. En dat kunnen we dan vaak ook nog vrij makkelijk benoemen. Als we dieper inzoomen op het woord ‘zelfontplooiing’, komen we erachter dat het eigenlijk een bijzonder individualistisch woord is. In het boek 'De slag om het hart' van Herma...

Groep Afghanen wil meer weten over Jezus na tv-uitzending

Tv-uitzendingen van de christelijke satelliet-zender SAT-7 leiden regelmatig tot reacties uit de moslimwereld. "Onlangs belde een jongeman uit Afghanistan ons op," vertelt Panayiotis, directeur van SAT-7 PARS, gevestigd in één van de Golfstaten. "Tot hij één van onze programma's zag, had deze jongeman geen idee wie Jezus was," citeert God Reports. "Vanaf die uitzending was hij ontevreden over zijn eigen leven en wist hij instinctief dat er iets moest veranderen. Hij was erg onder de indruk geraakt van...

Stress, overspannenheid en burn-out bij geestelijk leiders

Stress, lijkt wel een kwaal van de hedendaagse maatschappij, het komt steeds meer voor en helaas ook onder geestelijk leiders, dat wil zeggen voorgangers, oudsten en gemeenteleiders. Voor een deel is de oorzaak vaak heel praktisch, namelijk men heeft geen normale werkdagen. Je denkt 24 uur per dag en 7 dagen per week beschikbaar te moeten zijn en er is dan geen tijd voor ontspanning en weer opladen. Je hebt ook het gevoel dat er steeds meer van je wordt geëist, bijvoorbeeld omdat er in de gemeente te weinig mogelijkheden zijn...
CIP+

Waarom Johan Lock uit zijn pinkstergemeente stapte

Johan Lock groeide op in een gezin waar alles, maar dan ook alles, om geloof draaide. Hij voelde zich afgesloten van de rest van de wereld. In deze video spreekt Rik met Johan Lock, naar aanleiding van zijn boek 'De erfenis van Adriaan', gebaseerd op een pinksterkerk die onder invloed stond van een manipulerende voorganger. Het is een schokkend verhaal. Laurens is in het boek het alter ego van Johan. "Ik wilde een roman schrijven, omdat je dan meer vrijheid hebt om de sfeer te beschrijven en duidelijk te maken hoe het kan gebeuren...

Kamervragen over komst veroordeelde Palestijnse terroriste naar Amsterdamse kerk

Naar aanleiding van de aangekondigde komst van de veroordeelde Palestijnse terroriste Rasmeah Odeh naar Amsterdam, hebben PVV-Kamerleden Machiel de Graaf en Gidi Markuszower donderdag schriftelijke vragen ingediend.Rasmea Odeh was actief voor het terroristische Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP). In 1969 pleegde ze een bomaanslag op een Sufersal supermarkt in Jeruzalem. De 21-jarige Leon Kanner uit Netanya en de 22-jarige Edward Joffe uit Kaapstad kwamen bij deze aanslag om. Daarnaast vielen er negen gewonden.V...

John Piper legt uit wat de essentie van liefhebben is

"De essentie van liefhebben is niet doen. De essentie van liefhebben is genieten – als God het doel is. ‘Laat het goud in het stof liggen, … de Almachtige zal je goud zijn, … dan zul je vreugde scheppen in de Almachtige, en je zult je gezicht tot God opheffen’ (Job 22:24-26)," zegt John Piper in een video van Geloofstoerusting. Bekijk de video en bezoek hier de website van Geloofstoerusting:

Terugkijken: Feike ter Velde over Billy Graham

'Geloof het niet als ze zeggen dat ik dood ben. Nee, ik leef... in het huis van mijn hemelse Vader.' Feike ter Velde citeert de woensdag overleden evangelist Billy Graham (99). "In dat geloof leefde hij, predikte hij en stierf hij," stelt de voormalig EO-presentator op zijn Facebookpagina. "Met grote waardering herinner ik mijn het interview dat ik voor de EO met hem mocht maken. Een onvergetelijke man!" In het Family7-programma Uitgelicht vertelt Ter Velde over de invloed en het leven van deze man. Bekijk het gesprek en klik hier vo...
CIP+

Is orgaandonatie Bijbels?

Is orgaandonatie Bijbels? Theoloog Jos de Keijzer beantwoordt deze vraag in dit artikel. De Eerste Kamer heeft de nieuwe donorwet aangenomen. Sommigen blij, anderen niet. Wel raar, een overheid die grossierder wordt in de lijken van haar dode onderdanen. Ik heb er ambivalente gevoelens bij. Aan de ene kant mag de overheid niet zomaar beschikken over de lichamen van haar onderdanen; ook niet na hun dood. Dat kan gewoon helemaal niet. Aan de andere kant is er een schreeuwende behoefte aan orgaandonatie. Er gaan let...