paintball

Dagelijks leven

12 oktober 2017 door Jeffrey Schipper

Ds. J. J. Tigchelaar wijst paintball en gewelddadige spellen af

Gewelddadige spellen hebben betrekking op het zesde gebod: 'U mag niet doden', stelt ds. J. J. Tigchelaar. In de vragenrubriek van Refoweb.nl geeft de hervormde emeritus-predikant antwoord op de vraag of het als christen verantwoord is om 'moordspellen' te spelen op de computer of door middel van paintballen oorlog na te spelen.

Tigchelaar: "De Heidelberger Catechismus legt uit dat dat verder gaat dan het verbieden van daadwerkelijke moord of doodslag. In Zondag 39 lezen we: 'Dat ik mijn naaste noch met gedachten, noch met woorden of enig gebaar, veel minder met de daad, door mijzelf of door anderen, ontere, hate, kwetse of dode...' Dat gaat heel diep. Niet alleen spelletjes of computerspelen vallen hieronder.

In het oeroude schaakspel wordt al geprobeerd zo tactisch mogelijk pionnen (soldaten), lopers (bisschoppen), de koningin en uiteindelijk de koning te verslaan. Iets soortgelijks vinden we in veel bordspelen, als Stratego, Mens erger je niet, etc. Maar daar is de vergelijking met reële personen nog niet zo overheersend. Dat vinden we wel in allerlei nieuwere spelen. Ze zijn expres ontworpen en gericht tegen echte mensen.

Nog verder gaat het 'spel' waarin je moet proberen met een auto zoveel mogelijk mensen in een straat omver of dood te rijden. Na de recente aanslagen van Islamitische Staat is dit ‘spel’ wel heel confronterend. Groningse studenten hebben al Dachautje gespeeld. Moeten we straks de gaskamers, of de inquisitie of onthoofdingsscenes naspelen?"

Lees hier de volledige beantwoording van ds. J. J. Tigchelaar.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher