Gert-Jan Segers

Nieuws

12 oktober 2017 door Nico Schipper

Haagse wandelgangen: Een misdadig zooitje

Dat is de beoordeling die Gerrit Peels geeft aan de onderhandelaars over het nieuwe regeerakkoord. Een misdadig zooitje! Hij schaamt zich er blijkbaar niet voor. Het staat op Facebook. Iedereen mag het lezen. Gerrit is niet de enige. Arie van Veenendaal heeft het over gore zakkenvullers en Johan Veldwijk noemt hen zelfs landverraders. Niet zo aardig voor de onderhandelaars. Dat regeerakkoord deugt niet!

De azijnpissers kijken vooral naar de effecten van het regeerakkoord op hun portemonnee. Dat mag natuurlijk best. De coalitiepartners zeggen dat iedereen er op vooruit gaat. Niet meer dan een paar procentjes. Zo gaat dat met regeerakkoorden. Sinterklaas bestaat niet. Gerrit en Arie en Johan hebben er totaal geen vertrouwen in. Eerst zien, dan geloven! Dat het regeerakkoord ook nog over heel andere dingen gaat dan hun eigen portemonnee, boeit niet.

Ik moet de zure kritiek van het onaardige trio serieus nemen. Dat valt me eerlijk gezegd niet mee. Ik vind die hoge zuurgraad heel erg irritant. Eberhard van der Laan had er geen moeite mee. Hij nam types als Gerrit en Arie en Johan uiterst serieus. Iemand zei: ‘Je lult waanzin, man’. Van der Laan had nog niks kunnen zeggen. Hij gaf hem een koekje van eigen deeg. In ordinair Amsterdams: ‘Het is gillen wat u doet. Flikker op, ouwehoer’. Niet zo fraai, maar wel effectief.

Pechtold heeft z’n weerzin tegen de partij die zich laat inspireren door een eeuwenoud boek ingeslikt.

Onderscheiden christenen zich een beetje van Gerrit en Arie en Johan in hun reactie op het regeerakkoord? Er was nogal wat te doen over de manier waarop Alexander Pechtold in z’n eentje de ChristenUnie afserveerde. Gert-Jan Segers was er helemaal klaar mee. Hij zag het niet meer gebeuren: ‘Er kunnen wonderen plaatsvinden. Dat geloof ik. Maar het zou wel een wonder zijn’. Inmiddels is het regeerakkoord gepresenteerd. Pechtold heeft z’n weerzin tegen de partij die zich laat inspireren door een eeuwenoud boek ingeslikt.

Toch is de hamvraag of de ChristenUnie er verstandig aan heeft gedaan na de streek van dit heertje in tweede instantie toch weer aan te schuiven aan de onderhandelingstafel. Wat heb je met vijf zetels nou eigenlijk in te brengen? Het land moet geregeerd worden, maar kun je dat niet beter aan anderen overlaten als je compromissen moet sluiten heidenen? Toen Schouten en Segers tot het uiterste gingen voor een goed onderhandelingsresultaat, dachten veel christenen: Eerst zien, dan geloven.

En nu? Het Nederlands Dagblad publiceerde een opmerkelijk staatje van het aantal punten dat de partijen hebben binnengehaald: ChristenUnie (20), D66 (16), CDA (13) en VVD (11). Leuk, maar dat aantal zegt niet zoveel. Zijn het punten die tellen? Het nieuwe kabinet investeert in gezinnen. In armoedebestrijding en onderwijs en zorg. In duurzaamheid. En ook in defensie en politie. Er gaat extra geld naar alternatieven voor abortus en euthanasie. Het budget voor ontwikkelingssamenwerking en christelijke noodhulp gaat fors omhoog. En Nederland gaat zich weer inzetten voor een veilig en internationaal erkend Israël en verbetering van de relaties tussen Israëliërs en Palestijnen.

Gerrit en en Johan kunnen roeptoeteren wat ze willen. Ik weet wel beter en laat me niet van de wijs brengen. Als ik ze tegenkom op een verjaardag zal ik aan Eberhard van der Laan denken. Misschien moet ik ze wat steviger aanpakken. Een misdadig zooitje? Nee, een Gideonsbende! Eerst zien, dan geloven? Ik leer opnieuw dat er maar een klein beetje zout nodig is om een gerecht op smaak te brengen.

Nico Schipper is communicatieadviseur voor overheid en politiek. Klik hier voor meer informatie.

Foto: screenshot YouTube

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher