Nieuws

10 oktober 2017 door Reformatorisch Dagblad

Synode CGK wijst vorming GTU af

De generale synode van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) heeft dinsdag geen groen licht gegeven voor de totstandkoming van de Gereformeerde Theologische Universiteit (GTU). Dit laat het Reformatorisch Dagblad weten.

Voor deelname was een synodemeerderheid van zeventig procent nodig en die was er niet. De belangrijkste reden voor de CGK-synode om niet akkoord te gaan, was het zogenoemde verenigingsmodel. "In het bestuursmodel van een vereniging is er evenwel geen ruimte meer voor synodale –direct-kerkelijke– invloed op de universiteit," aldus het moderamen van de CGK-synode. "In het licht van de geschiedenis van de Christelijke Gereformeerde Kerken, waarin altijd bijzonder werd gehecht aan een directe verbondenheid van school en kerk, vreesde de synode bij de verenigingsstructuur te grote afstand." Dit besluit houdt in dat de Theologische Universiteit Kampen (TUK) en de Theologische Universiteit Apeldoorn (TUA) niet samengaan.

Bovendien hebben de christelijk-gereformeerden onvoldoende vertrouwen in de broeders én zusters van de Gereformeerde Kerken (vrijgemaakt). De GKv besloot onlangs dat vrouwen aan de slag mogen als diaken, ouderling en predikant. Onlangs stemden de Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK) en GKv in met de oprichting van de GTU. Prof. dr. Roel Kuiper, rector van de Theologische Universiteit Kampen, is "diep teleurgesteld" in het besluit van de CGK.

In onderstaande video van het RD legt synodepreses ds. P. D. J. Buijs het besluit uit:

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher