Frits en Marieke Lascher

God

11 oktober 2017 door Jeffrey Schipper

"God zoekt geen mensen met een groot geloof"

“Vaak hoorde ik: ‘wat fijn dat jullie fulltime voor de Heer kunnen werken.’ ‘Kun je dan Hem dan ook parttime dienen?,’ vroeg ik mij dan af. De zendingsopdracht geldt voor ons allemaal,” vertelt Frits Lascher. Met zijn vrouw Marieke spreken zij binnenkort op het zendingsweekend Xplore Mission. Tijdens dit weekend hebben christenen de kans om antwoorden te vinden op vragen over roeping en zending.

Wycliffe Bijbelvertalers wil dat wereldwijd harten en levens vernieuwd worden door de Bijbel, het Woord van God, in de eigen taal.

Marieke groeide op in een zendingssituatie. “Mijn ouders verhuisden als zendelingen naar Bolivia. Om die reden stond zending van jongs af aan bij mij op de radar. Dat heeft er dan ook zeker aan bijgedragen dat het zendingsleven werkelijkheid is geworden.” Toen ze Verpleegkunde ging studeren, ontmoette ze Frits. “Toen een eerdere studie mislukte besloot ik om ter bezinning naar een zendingshuis in Oostenrijk te gaan,” vertelt hij. “Daar heb ik een hart voor zendingswerk gekregen.”

Hoe kwam het zendingswerk op jullie pad?
Marieke: “Toen we elkaar leerden kennen, werd al snel duidelijk dat dit een gedeeld verlangen was. Samen zeiden we tegen God: ‘Als u wilt dat we zendeling worden, wij zijn beschikbaar.’ Zelf bleven we uiteraard niet stil zitten. Hier en daar klopten we op deuren. Op een gegeven moment kwamen we in aanraking met een zendingsechtpaar uit Bolivia. Zij zochten meer helpende handen om noodhulp en ontwikkelingswerk te kunnen doen. Frits en ik besloten om een oriëntatiereis te maken. Een jaar later besloten we definitief om ons daar te vestigen.”

Ze werden directe collega’s van een artsenechtpaar. Marieke hield zich vooral bezig met de bevoorrading voor de medische expedities. Frits ontfermde zich over de ontwikkeling van een nieuw te bouwen centrum voor training en bevoorrading. In een kleine gemeente kwamen we in aanraking met universiteitsstudenten die we mochten discipelen, herinnert Marieke zich. “Veel jongeren vonden het lastig om voor hun geloof te blijven staan. Van dichtbij zag ik ze opgroeien als volwassenen christenen met een stevig geestelijk fundament.”

"We zijn vaak geneigd om ons leven te leiden zoals het komt. Ik ben ervan overtuigd dat we Gods plan met ons leven kunnen ontdekken."

Later verhuisden jullie naar een ander deel van Bolivia. Waar kwamen jullie terecht?
“We gingen naar een kindertehuis, midden in een junglegebied,” antwoordt Marieke. “Lokale mensen hielden zich bezig met de opvoeding, want het was natuurlijk niet de bedoeling dat de kinderen halve Nederlandertjes zouden worden. Onze hoofdtaak was het personeel begeleiden. Zowel op praktisch als geestelijk gebied. Ik herinner mij een rebels meisje van toen 12 jaar oud. Ze liep volledig vast. In een van de gesprekken ontstond de ruimte om voor haar te bidden. Op dat moment kwam Jezus in haar leven. Daarmee wil ik niet zeggen dat de zorgen over waren, maar het was een mooi begin van een proces waarin ze leerde om zichzelf te aanvaarden.”

Frits denkt aan een ander, rebels kind. “De ogen van die jongen spraken boekdelen. Hij durfde ons vaak niet eens aan te kijken. Als ik voorstelde om voor hem te bidden, reageerde hij afwijzend en soms zelfs agressief. Biddend zijn we in opstand gekomen. Satan heeft niet het recht om een kinderleven de vernieling in te helpen. Soms sprak hij zelfs hardop uit dat hij een kind van de duivel is. Op een gegeven moment kwam er een doorbraak. Tijdens een gebed spraken we uit dat satan geen recht heeft op zijn leven. Later kwam een van de leerkrachten naar ons toe: ‘Wat is er met hem gebeurd? Hij is veel rustiger en kan zich veel beter concentreren.’”

De familie Lascher

Na zeven jaar verhuisden jullie naar Chili. Wat gingen jullie daar doen?
“Op uitnodiging van een kerkgenootschap gingen we naar Chili,” legt Frits uit. “Een van de belangrijkste taken was het trainen van mensen in een gemeente, waaronder jeugdleiders. We zijn ‘slechts’ anderhalf jaar in Chili geweest. In die tijd vond in het land een enorme aardbeving plaats. Met teams uit de kerk zijn we naar het zuiden van het land gegaan om concrete hulp te verlenen. Zo hielpen we bij het opbouwen van noodwoningen. Veel weduwen hadden opeens geen woning meer. Het is heel bijzonder om hen in die situatie te kunnen helpen.”

Voordat de aardbeving plaatsvond, kwam Marieke in een burn-out terecht. “’Chili’ was voor ons een lastige periode. Geen romantisch verhaal, zoals je vaak vanuit het zendingsveld hoort. Vaak hebben we getwijfeld: ‘Was het wel Gods bedoeling dat we hier naartoe zouden gaan?’” “Onlangs keerden we tijdelijk terug naar Chili,” vult Frits aan. “Voor ons gevoel hadden we nauwelijks iets bereikt, maar onze aanwezigheid heeft desondanks veel voor de lokale kerk betekend. Ze waardeerden het dat we ons niet mooier voor deden dan we zijn, en dat in een cultuur waarin de nadruk ligt op een mooie buitenkant.”

"Vaak hoorde ik: ‘wat fijn dat jullie fulltime voor de Heer kunnen werken.’ ‘Kun je dan Hem dan ook parttime dienen?,’ vroeg ik mij dan af."

Binnenkort delen jullie ervaringen op een zendingsweekend. Welke boodschap willen jullie meegeven?
Frits maakt onderscheid tussen een algemene en specifieke roeping. “Iedere christen wordt gezegend en is geroepen om ook anderen tot zegen te zijn. Dat begint al in Genesis 12, waar God een verbond met Abraham en zijn nageslacht sloot. Tijdens het weekend zullen we inzoomen op een specifieke roeping: zendingswerk. Dit werk hangt sterk samen met je gaven en talenten. Het mooie is dat God soms aanleidingen geeft waarop we wel of niet kunnen reageren. Om die aanleiding te herkennen is een intieme relatie met de Vader cruciaal. Bij de één is die aanleiding een profetie, bij de ander een bijzondere ontmoeting of gebeurtenis.”

Marieke: “We zijn vaak geneigd om ons leven te leiden zoals het komt. Ik ben ervan overtuigd dat we Gods plan met ons leven kunnen ontdekken. Tijdens het weekend willen we die uitdaging bij de deelnemers neerleggen. God heeft altijd een plan. Soms hebben mensen met een specifieke roeping voor een land, maar dat is lang niet altijd het geval. De meeste christenen gaan door een proces waarin ze stap voor stap Gods plan ontdekken. Voordat zending in beeld komt hoeft dat plan echt niet volledig uitgerold te zijn. Ontdekken waar God je wilt gebruiken is onderdeel van een zoektocht waarin God Zijn plan bekend maakt. Zending is niet een soort eindstreep.”

“Ik kan niet zo goed met een begrip als ‘fulltime zendeling’ uit de voeten,” voegt Frits toe. “Regelmatig heb ik de opmerking gehoord: ‘wat fijn dat jullie fulltime voor de Heer kunnen werken.’ ‘Kun je dan Hem dan ook parttime dienen?,’ vroeg ik mij dan af. De zendingsopdracht geldt voor ons allemaal. God zoekt geen mensen met een groot geloof, maar mensen die Hem willen gehoorzamen.”

Wil jij de zending in? Kom dan naar Xplore Mission. Klik hier voor meer informatie over het zendingsweekend.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen
CIP+

Albert verklaarde de biddende Martin Koornstra voor gek - en kan nu weer lopen

“Het was een wonderlijke zaterdag.” Albert Bos is nog altijd onder de indruk van wat hem op Urk is overkomen. En wat hem is overkomen kunnen we allemaal zien in dit filmpje. In het inmiddels veelbesproken filmpje dat op social media vaak werd bekeken en gedeeld zou te zien zijn dat hij wonderbaarlijk werd genezen van pijn in z’n been. Er werd triomfantelijk met krukken gezwaaid vanwege de gebedsgenezing. Mensen juichten van blijdschap. CIP.nl sprak maandagmiddag met Albert en zijn vrouw Carla. Wat is er precies gebeur...

Dr. C. A. van der Sluijs waarschuwt voor een activistisch geloofsleven

'Sinds enige maanden probeer ik ‘s morgens een tijd van bezinning te houden. Een kwartier bidden en een kwartier Bijbellezen. Dat kwartier Bijbellezen gaat wel, maar met bidden loop ik tegen een probleem aan: mijn hoofd zit altijd erg vol met gedachten. Zodra ik de stilte zoek, gaan mijn hersenen in de overdrive. Ik kan amper een hele zin bidden zonder af te dwalen met mijn gedachten,' vertelt een vragensteller op de website van Refoweb. "jij neemt jezelf te serieus. Alsof het van jou afhangt," maakt dr. C. A. van der Sluijs d...

Waarom SGP en ChristenUnie tegen de donorwet stemden

Een meerderheid van de Eerste Kamer heeft dinsdag ingestemd met de nieuwe donorwet van D66-Kamerlid Pia Dijkstra. Dat betekent dat alle volwassen Nederlanders voortaan automatisch orgaandonor zijn, tenzij hij of zij expliciet aangeeft dat niet te willen. In de Eerste Kamer stemden onder andere SGP en ChristenUnie. Onlangs legden senatoren Diederik van Dijk (SGP) en Roel Kuiper (ChristenUnie) uit waarom. Uitleg SGP'er Diederik van DijkDe bijdrage van Diederik van Dijk is te lezen op de website van de SGP. "Er is een tijd geweest dat...

Israël zal leven!

Onlangs las ik dat het aantal Joodse mensen in Israël dat gelooft in de Heere Jezus, de Messias, inmiddels wordt geschat op rond de 30.000. Het zijn niet alleen de immigranten waardoor dat aantal stijgt, maar ook doordat mensen in Israël tot geloof komen. God werkt. Het zijn de ritselingen, die zullen uitlopen op Romeinen 11:26 – ‘En zo zal heel Israel zalig worden’. De profeet Ezechiël schrijft daar zo prachtig over in hoofdstuk 37. Ik ben er vast van overtuigd dat hij hier verwijst naar gebeurtenissen die zullen...
CIP+

"De Bijbel zegt niets zegt over duurzame relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht"

Homoseksueel. Je mag het wel zijn, maar niet in de praktijk brengen, is een veelvoorkomende opvatting in christelijk Nederland. Is dat terecht? Wat zegt de Bijbel daarover? Is homoseksualiteit inderdaad een gruwel in de ogen van God? In de tweede video beantwoordt John Lapré dit soort vragen, naar aanleiding van zijn boek De veilige kerk, in gesprek met Rik Bokelman. Hoe wordt er doorgaans gereageerd op een coming out? “Je ziet over het algemeen dat daar redelijk goed mee om wordt gegaan, maar dat het wat moeilijke...

Valentijnsdag: Kees van der Staaij vertelt waarom liefde en trouw zo mooi zijn

SGP-leider Kees van der Staaij vertelt waarom liefde en trouw in zijn ogen zo mooi zijn. Onderstaande boodschap klinkt op deze Valentijnsdag in spotjes op de radio. Deze boodschap klinkt vanmorgen in spotjes op de radio. Vertel vandaag ook waarom liefde & trouw zo mooi zijn! #ikgavoortrouw pic.twitter.com/RalWI6ezEb — Kees van der Staaij (@keesvdstaaij) February 14, 2018
CIP+

Refoweb-boys: "De reformatorische gezindte is volwassen geworden"

“We zien steeds minder oppervlakkige vragen over tv-kijken of een hoed dragen. De reformatorische gezindte is volwassen geworden,” zegt Gert Janssen. Samen met Henk Aalbers is hij initiatiefnemer van Refoweb.nl. Daar kunnen mensen, binnen en buiten de reformatorische gezindte met bijna al hun vragen terecht. CIP.nl zocht het duo op. “Het zou mooi zijn dat er een moment komt dat we onszelf kunnen opheffen.” Wat begon met een chatbox is uitgegroeid tot een vragenrubriek met een enorm archief. Ook is...

Baby Lisa genas van een ernstige huidaandoening

Baby Lisa wordt geboren met een ernstige huidaandoening, Collodion. Artsen zijn verbaasd dat de huid van baby Lisa binnen no-time geneest, schrijft Xpedition Glory. Bekijk het indrukwekkende verhaal van moeder Kim. Bekijk de video en klik hier voor meer fragmenten van Xpedition Glory:

Waarom God Zijn volk de opdracht gaf om de sabbat te houden

"In Deuteronomium 5:15 wordt de reden gegeven waarom God Zijn volk gebiedt de sabbat (rustdag) te houden, namelijk: omdat de Heere Zijn slavenvolk uit Egypte bevrijd heeft. Ik zie de link, de reden, niet in. Kunt u deze relatie met ons duidelijk maken?," aldus een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl. Kandidaat G. K. Terreehorst geeft antwoord."Het rusten op de sabbat is een gebod van de HEERE," antwoordt de hersteld hervormde kandidaat uit Apeldoorn. "Elke Israëliet moet zich daaraan houden. Men moch...

Tommie Christiaan speelt Jezus in The Passion 2018

Tommie Christiaan en Glennis Grace vervullen dit jaar de rollen van Jezus en Maria in de achtste editie van The Passion. Het muzikale paas-evenement vindt op donderdag 29 maart plaats in de Bijlmer. Zanger Jeangu Macrooy en rapper Brainpower (Gertjan Mulder) vertolken de rollen van de discipelen Judas en Petrus. Bert van Leeuwen zal verslag doen van de processie. Tommie Christiaan speelt Jezus. Deze namen werden gisteren onthuld door fans van The Passion via een livestream op Facebook. Bij Jinek werd bekendgemaakt dat Arjan Ede...

SGP en ChristenUnie opnieuw bezorgd over positie eenverdieners

Eenverdieners zijn de laatste jaren relatief flink meer belasting gaan betalen. Volgens het Centraal Planbureau (CPB) loopt hun belastingdruk komende tijd waarschijnlijk alleen maar verder op, terwijl die voor tweeverdieners is gedaald. Politiek leiders Gert-Jan Segers (ChristenUnie) en Kees van der Staaij (SGP) uiten hun bezorgdheid. -De meeste eenverdieners stemmen geen SGP, maar VVD-Er zijn net zoveel eenverdieners die D66 stemmen als SGP-In totaal zijn eenverdieners goed voor 20 zetels-Onder SGP stemmers is maar 20% eenverdiener...
CIP+

Moeten we nou vóór of tegen de mogelijk nieuwe Donorwet zijn?

Dezer dagen hebben we het allemaal weer over orgaandonors omdat de initiatiefwet van D66 voor een actief donorregistratiesysteem (ADR), die in september 2016 was aangenomen door de Tweede Kamer. Aanstaande dinsdag wordt het wetsvoorstel in stemming gebracht in de Eerste Kamer. Wat moeten we hopen dat er uitkomt? Moeten de christelijke partijen bij voorbaat tegen zijn omdat het wetsvoorstel van D66 kwam? Of moeten zij het op zijn eigen merites beoordelen? Eerlijk gezegd ben ik nogal geschokt door allerlei gevoelsmatige argum...
Vakanties
Hier adverteren?
CIP+

Mirjam van der Vegt over haar burn-out: “Op de bodem van mijn bestaan ontstond mijn leven”

Ze werkte als journalist, had een boek geschreven en was moeder geworden. Ze leidde een succesvol leven. Maar toen liet haar lichaam het afweten. In deze videoserie spreekt Rik Bokelman met trainer en schrijfster Mirjam van der Vegt over stilte. In het eerste deel vertelt ze over haar burn-out. “Mijn lijf zei: ik doe niet meer mee.”   “Ik had een bruisend levend, ik werkte als journalist bij actualiteitenrubrieken en leidde een vrijwilligersgroep in de wijk waar ik woonde. Ik was een boek aan het schrijven en was m...

Lastercampagne tegen Messiaans-Joodse christenen in Israël

Stenen gooien, lastercampagnes in de media, chantage. Ultra-orthodoxe joden doen er alles aan om een ontmoetingscentrum van Messias-belijdende joden in Dimona, Israël, opnieuw te laten sluiten. Het centrum is net weer geopend en dat levert weer nieuwe protesten op, meldt Stichting De Ondergrondse Kerk (SDOK). Het centrum is een ontmoetingsplaats voor joden die in Jezus geloven. Ze drinken en koffie en thee en voeren gesprekken met elkaar. Vorig jaar werd de ontmoetingsplek kortdurend gesloten, na protesten van ultra-or...

Syrische regering waarschuwt Israël voor "meer verrassingen"

Nieuwe aanvallen van Israël op doelen in Syrië kunnen rekenen op “meer verrassingen”, zo laat de Syrische regering weten, meldt het CIDI (Centrum Informatie en Documentatie Israël). Afgelopen zaterdag werd een Israelische F-16 neergeschoten na een bombardement op Iraanse doelen.Zaterdagochtend infiltreerde een Iraanse drone het Israelische luchtruim. Het onbemande vliegtuig was vanaf een Syrisch vliegveld opgestegen en werd bediend door een Iraanse eenheid in Syrië. In reactie op de schending van het...
CIP+

Prof. dr. Van Vlastuin: "We hebben geen nieuwe Maarten Luther nodig"

“Een nieuwe Reformatie is ook in onze tijd nodig. Maar er hoeft geen nieuwe Maarten Luther op te staan. God werkt niet in modellen.” Ruim 500 jaar geleden vond een bijzondere revolutie plaats: de Reformatie. In de online videocursus ‘Reformatie Nu’ laat prof. dr. W. van Vlastuin in drie videolessen zien welke blijvende betekenis de Reformatie heeft gehad voor het persoonlijk geloof van christenen en voor hun bijbelgebruik en gebedsleven. CIP.nl sprak de hersteld hervormde theoloog over Maarten Luther, goedkope gen...

Onderzoekster bezorgd over vormingsproces refojongeren

"Ik denk dat de identiteit van reformatorische (v)mbo-jongeren niet zo sterk is. Ik zie dat er verbondenheid is, maar het onderzoek toont ook aan dat dit oppervlakkig is en vaak afhankelijk van het gezag van ouders en catecheten." Dit stelt Elsbeth Visser-Vogel (33) op basis van onderzoek onder (v)mbo-jongeren. Visser constateert in het Reformatorisch Dagblad dat voor mbo-leerlingen en mbo-studenten de mening van anderen erg belangrijk is. "Ze kijken naar de mening van belangrijke mensen binnen de reformatorische gemeensc...

Ds. J. J. ten Brinke aan de slag in hervormd Oud-Beijerland

De hervormde gemeente in Oud-Beijerland verwelkomt binnenkort een nieuwe predikant. Ds. J. J. ten Brinke heeft het beroep aanvaard. De kerkenraad zocht een opvolger voor de vorig jaar naar Polsbroek vertrokken ds. C. Boele. Ten Brinke bedankte vorig jaar voor beroepen uit Bodegraven, Giessendam-Neder-Hardinxveld en Woudenberg.