Gert-Jan Segers

Hoe Gert-Jan Segers reageert op het regeerakkoord

10-10-2017 door Jeffrey Schipper

"Eerlijk is eerlijk, de afgelopen maanden vroeg ik me wel eens af: waarom doen we dit in vredesnaam?," reageert Gert-Jan Segers namens de ChristenUnie op het vandaag gepresenteerde regeerakkoord. 

"Verantwoordelijkheid nemen, compromissen sluiten," schrijft Segers. "Ik schreef er al over in mijn column voor het Nederlands Dagblad. Maar vandaag kan ik zeggen: het heeft uitgemaakt dat de ChristenUnie aan tafel heeft gezeten. En ik weet voor wie ik iedere dag aan de onderhandelingstafel ben gaan zitten: mijn drie dochters en hun leeftijdsgenoten. Het gaat vandaag om hun onderwijs, om hun vrijheid en om de aarde die we aan hen nalaten. Om een waardevolle toekomst voor onze kinderen. Daarvoor heb ik, samen met Carola, iedere dag gevochten. En in hun belang zet ik vandaag mijn handtekening onder het coalitieakkoord. We gaan het doen.

Dat zeg ik niet lichtvaardig. Als onderhandelteam van de ChristenUnie namen we onze idealen mee naar de tafel, iedere dag weer. We hebben gepraat, we hebben geknokt. Veel idealen hebben we dichterbij kunnen brengen. Een heel eind, of een klein stapje. Maar ik moet ook constateren dat we andere plannen simpelweg niet hebben kunnen verwezenlijken. Het handhaven van het Kinderpardon in de huidige vorm is bijvoorbeeld een grote teleurstelling.

Als het regeerakkoord bewaarheid wordt, krijgen we een kabinet met grote daadkracht. Voor een waardevolle toekomst voor onze kinderen, met investeringen in het onderwijs en in de gezinsportemonnee. Zorg voor de schepping, met een heel ambitieus klimaatbeleid. We gaan werk maken van waardig ouder worden, vrijwilligerswerk, hulp aan slachtoffers van gedwongen prostitutie en zorg voor tienermoeders. Er komt veel extra geld voor ontwikkelingssamenwerking. En er is meer. Meer dan ik hier kan noemen."

Eerder deze week gaf Segers toe dat zijn partij een bittere pil moet slikken, omdat het kinderpardon niet wordt uitgebreid. "Dat is een teleurstelling," zei hij hierover. Lees ook: Gert-Jan Segers noemt niet uitbreiden kinderpardon "een teleurstelling".

Klik hier (PDF) voor het volledige regeerakkoord.

Bekijk ook dit videofragment:

Ontvang het online magazine voor christenen!

Daily Newsletter
Weekly Newsletter


Discussie over Hoe Gert-Jan Segers reageert op het regeerakkoord
Reacties uitzetten op CIP.nl? Klik hier!