Reformatie

Nieuws

10 oktober 2017 door PKN

Historica Katharina Kunter spreekt over 500 jaar Reformatie in Europa

“Protestantisme is voor mij niet alleen een geloof, maar ook een cultuur.” Als historica, theologe en protestantisme-deskundige, kan dr. Katharina Kunter als geen ander licht werpen op 500 jaar Reformatie in Europa. Dat doet zij tijdens de eerste Protestantse lezing op 31 oktober, meldt de Protestantse Kerk in Nederland (PKN).

Kunter: "Het historisch perspectief is ook belangrijk voor mensen die niet verbonden zijn met de kerk. Want ook voor hen is de geschiedenis van het protestantisme relevant: onze geschiedenis, cultuur, economie, maar ook onze muziek, literatuur en kunst, zijn erdoor beïnvloed. En zelfs onze manier van denken: het begrip van ‘eigen verantwoordelijkheid’, het niet kunnen leunen op een hogere instantie, is heel diep doordrongen in onze cultuur. Dat heeft rechtstreeks te maken met de Reformatie.”

Zij vindt het Nederlands protestantisme erg inspirerend. "Daar staat de gemeente centraal – in tegenstelling tot in Duitsland, waar het protestantisme veel hiërarchischer is. Dat heeft ermee te maken dat de Duitse kerk vanuit de geschiedenis heel nauw met de staat verbonden is."

Lees hier meer op de website van de PKN.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher