Klarine Sikkema

God

10 oktober 2017 door Jeffrey Schipper

Vijf uitspraken van de onlangs overleden Klarine Sikkema (31)

Vorige week overleed Klarine Sikkema op 31-jarige leeftijd. Vijf jaar geleden werd ze ongeneeslijk ziek. Klarine werd getroffen door borstkanker. CIP.nl sprak drie jaar geleden met haar en zet een aantal uitspraken op een rijtje.

  • "In de eerste periode vond ik het moeilijk om te bidden. Ik weet dat velen om genezing vragen. Dat vond ik zelf moeilijk. Stel je voor dat die genezing er niet komt. Dan zou ik teleurgesteld raken in Hem, met frustraties als gevolg. Toch ben ik nooit teleurgesteld geraakt."
  • "Heel vaak zeggen mensen: ‘Bel maar als je hulp nodig hebt. Maar als je ziek bent, doe je dat nu eenmaal niet zo snel. Ik denk aan iemand die bij mij spontaan aan de deur stond met een pan hutspot. Die hulp is veel praktischer."
  • Over het uitleggen van chemotherapie: "Ik kocht een bos bloemen en zette die bij ons thuis op tafel in een vaas met vies water. Ik vertelde de kinderen dat mijn haar hetzelfde werkt als die bos bloemen. In korte tijd verwelken de bloemen. Toen de bos bloemen er bij ons thuis niet meer uitzag, begon rond die periode ook mijn haar uit te vallen. Aan de hand van dit praktische voorbeeld gingen mijn kinderen begrijpen wat deze behandelingen betekenen."
  • "De dood beschouw ik niet als iets engs. Wat veel enger is, is dat ik vermoedelijk mijn geliefden ga achterlaten. Je man en kinderen loslaten is iets wat niemand wil."
  • "Mijn troost is dat ik er – al heb ik mijn twijfels gehad, want het klinkt te mooi om waar te zijn – absoluut zeker van ben dat er een hemel is. (...) Ik hecht aan dit leven. Maar als ik sterf, ga ik naar de Vader in de hemel. Daar ben ik geen kankerpatiënt meer, maar gewoon Klarine: een kind van God." (quote uit EO Visie)

Lees ook: "Man en kinderen loslaten is enger dan de dood" en Zeven tips wanneer je lijdt aan kanker.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher