Marieke van de Beek

Dagelijks leven

10 oktober 2017 door Jeffrey Schipper

Werkstress: wat moeten we ermee?

Meer dan een miljoen Nederlanders loopt jaarlijks het risico op een burn-out en andere werk gerelateerde psychische aandoeningen. Namens de RMU verdiepte Marieke van de Beek zich onlangs in de oorzaken en gevolgen van werkdruk. In gesprek met CIP.nl legt ze waarom werkstress niet per se negatief hoeft te zijn en geeft ze een aantal handreikingen.

De RMU is een actieve, professionele organisatie die werkt vanuit een bijbelse visie en opkomt voor uw belangen. Een vakorganisatie met eigen specialisten op alle terreinen van werk en arbeidsrecht.

Wat houdt werkdruk eigenlijk in?
“Aan elk werk worden eisen gesteld. Er moet een bepaalde hoeveelheid werk worden verricht, kwaliteit, werktempo en zeggenschap hierover spelen een rol. De werkdruk wordt te hoog als je te veel taken in te weinig tijd moet afkrijgen of als de taken boven je niveau van vaardigheden en kennis uitstijgen. Niet alleen de inhoud van het werk speelt een rol, ook de omstandigheden waarin je het werk moet uitvoeren. Je kunt bijvoorbeeld denken aan storingen van apparatuur, onbereikbaarheid van collega’s, een te laag budget, of een slechte sfeer. De mate waarin een persoon hiervan werkdruk ervaart, wordt bepaald door de combinatie van kenmerken van het werk én van de persoon.”

Hoe wordt werkstress veroorzaakt?
“Dat kan verschillende oorzaken hebben,” legt Marieke uit. “Zo komt het regelmatig voor dat er te veel van werknemers wordt verwacht. Ook kun je zoveel taken hebben dat je het overzicht kwijtraakt. Je karakter speelt hierbij een grote rol. Wie een groot verantwoordelijkheidsgevoel heeft of perfectionistisch is, kan al snel onder werkdruk lijden. Je ontdekt bijvoorbeeld dat bepaalde taken meer tijd kosten dan gedacht en ervaart een enorme spanning om je andere taken te doen."

"Er zijn genoeg werknemers die het prettig vinden om een flinke workload te hebben. Er ontstaat pas een probleem wanneer werkdruk als negatief wordt ervaren."

Werkstress hoeft volgens jou niet per se negatief te zijn. Wat bedoel je hiermee?
“Er zijn genoeg werknemers die het prettig vinden om een flinke workload te hebben. Er ontstaat pas een probleem wanneer werkdruk als negatief wordt ervaren en er stressklachten ontstaan. Bovendien kan stress waardevol zijn als er een sollicitatiegesprek of examen op het programma staan. Dan gaat het echt ergens om en kan gezonde stress helpen om een goed resultaat neer te zetten. Werkdruk wordt pas een probleem als je er langdurig last van hebt, dus ook na dat sollicitatiegesprek of examen. Dat zou niet gezond zijn.”

Kun je ter illustratie vertellen hoe iemand die jij kent met langdurige werkdruk is omgegaan?
“Ik herinner mij een persoon die op het werk veel spanningen ervoer,” vertelt de juridisch medewerker. “De persoonlijke thuissituatie speelde hierin ook een belangrijke rol. Deze persoon stopte tijdelijk met werken en ging in gesprek met een psycholoog. Na een tijdje ging deze persoon weer aan de slag. Het begon met een paar uur per dag en op den duur was er weer sprake van fulltime werk. Als langdurige spanningsklachten worden veroorzaakt door het werk zelf is het veel moeilijker om weer aan de slag te gaan. Dan kun je je afvragen of je wel op de goede plek zit.”

In hoeverre is werkdruk een typisch westers probleem? En hoe ga je er zelf mee om?
“Op de vraag ‘hoe gaat het?’ hoor je vaak: ‘ik ben druk’. Werkdruk hoort er in zekere zin gewoon bij. Het gevaar zit vooral in het constant bereikbaar moeten zijn. Daarom kies ik er bewust voor om op mijn telefoon geen werkmail binnen te laten komen. De e-mails zie ik wel als ik mijn computer opstart. Als je de hele dag met werkmails wordt geconfronteerd, is het lastig om daar afstand van te nemen."

Heb je nog meer adviezen voor mensen die negatieve gevolgen van werkdruk ondervinden?
“Vraag jezelf af hoe het werkklimaat is. Is er een onderlinge sfeer van vertrouwen en openheid of is juist het tegenovergestelde het geval? Als er een sfeer heerst waarbij het vooral gaat om ‘doorgaan en veel uren maken’ kun je jezelf afvragen of je daar verandering in kunt brengen. Vraag eens aan een collega hoe het met hem/haar gaat en luister oprecht. Organiseer een gezamenlijke lunch om elkaar beter te leren kennen. Geef je leidinggevende en je collega eens een compliment. Een goede sfeer zorgt ervoor dat je af en toe stoom kunt afblazen als de werkdruk toeneemt. Dan is er namelijk ruimte voor een open en positief gesprek,” aldus Marieke.

RMU organiseert binnenkort een cursus over werkdruk. Klik hier voor meer informatie.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher