Nikolai Jasjoekovski

"Noord-Rusland is een samenkomst van kwade geesten"

09-10-2017 door Jeffrey Schipper
Stichting Friedensstimme
Stichting Friedensstimme stelt honderd evangelisten in staat om zich volledig aan evangelieverkondiging te wijden en voorziet hen van lectuur en middelen voor vervoer.
Ik meld me aan voor de nieuwsbrief van Stichting Friedensstimme

“In Siberië brengen veel mensen offers aan vreemde goden. Het noorden van Rusland is een samenkomst van kwade geesten.” Dit vertelde evangelist Nikolai Jasjoekovski tijdens de jaarlijkse ontmoetingsdag van Stichting Friedensstimme. De evangelist woont al meer dan 20 jaar in een afgelegen Russisch dorp om in een gebied van meer dan 1.000 kilometer het Evangelie te verspreiden.

De evangelist vertelt over Anatoli, “van nature een goed mens”. “Toen we kennis maakten vertelde hij een ernstig verhaal. In zijn goedheid hielp hij veel mensen. Zo kwam hij een keer in aanraking met een boot waarop geen mensen te zien waren. Totdat hij een dronken man zag liggen. Zonder Anatoli’s hulp was hij verdronken. Ook was er een vrouw die dringend hulp nodig had. Haar man wilde haar met een oude sneeuwscooter naar het eerstvolgende ziekenhuis, zo’n 75 kilometer verderop, vervoeren. Omdat het de nodige risico’s met zich meebracht heeft Anatoli heeft hen naar het ziekenhuis gebracht."

Maar deze Anatoli had een hele wrede vader van deze man die in de macht van satan was. “Op een dag gingen ze vanaf een boot samen vissen. Toen Anatoli iets verkeerd deed, gooide zijn vader hem overboord. In de kou zwom hij vervolgens naar de kant. Ook werd dreigde zijn vader hem een keer neer te schieten met een geweer. Ook heeft hij geprobeerd om zijn vrouw te doden. Maar zijn zoon sprong voor haar in de bres. Vervolgens is de politie erbij gehaald en is vader tijdens zijn arrestatie doodgeschoten. Anatoli vindt het een wonder dat hij nog leeft, ondanks deze gebeurtenissen.”

"Onze droom is dat alle kinderen een eigen kinderbijbel ontvangen. Zo verspreidt het evangelie zich in heel Siberië."

Evangelist Nikolai heeft geprobeerd om Anatoli ervan te overtuigen dat mensen niet worden gered door goede werken. “‘Jij hebt Christus nodig,’ zei ik tegen hem.”

Hij vertelt ook over ‘Yura de crimineel', een Tartaar uit het noorden van Rusland. “Yura verbleef lange tijd in een jeugdgevangenis en kwam later ook in een gevangenis voor volwassenen terecht. In het criminele circuit maakte hij veel vrienden. Inmiddels is hij getrouwd en heeft hij samen met zijn vrouw een kind. Als we voor hem zingen heeft hij soms tranen in zijn ogen. Helaas heeft hij niet de kracht om met Christus te leven. Hij leidt nu geen crimineel leven meer, maar hij leeft nog niet met de Heere Jezus.”

“Het noorden van Rusland is een samenkomst van kwade geesten,” gaat de evangelist verder. “Er worden offers gebracht aan vreemde goden. De duivel houdt mensen in een greep van angst. Als evangelisten komen worden deze geesten actief.” Nikolai herinnert zich een dag met harde wind en regen. “Desondanks besloten we om de dorpen in te gaan en daar het Evangelie te verkondigen.

Later keerden we terug naar de boot die door de wind was weggedreven. Door golven werd boot tegen een betonnen blok gedreven. De motoren hadden weinig kracht, maar toch is het gelukt om ervan los te komen. Vervolgens dreef de wind ons naar een oever. Op die plek was het niet ondiep. Dat is maar goed ook, want als dat wel het geval was geweest had het schip kunnen kantelen. Omdat ons roer kapot was, baden we tot God en berichtten we vrienden. We vonden een man met een lasapparaat. Voor de reparatie wilde hij geen geld ontvangen. Dit was een prachtig antwoord op ons gebed.

Veel mensen in Siberië dienen vreemde goden door hen offers te brengen. Hun rituelen zijn vaak verbonden met alcohol. Het komt dan ook regelmatig voor dat dronken mensen verdrinken of eenzaam op straat bevriezen,” aldus de evangelist. Directeur Geert-Jan Noorman voegt namens Friedensstimme toe dat Siberië 130.000 kleine dorpen telt waar kinderen met ouders leven die in de ban zijn van afgoderij, alcohol en kwade geesten. Onlangs zijn 20.000 kinderbijbels in het Russisch vertaald en gedrukt.

Noorman: “Onze droom is dat alle kinderen een eigen kinderbijbel ontvangen. Zo verspreidt het evangelie zich in heel Siberië. Hopelijk brengen we op die manier vreugde in levens van duizenden kinderen.”

Bekijk hier de volledige ontmoetingsdag terug en lees hier meer over het werk van Stichting Friedensstimme:

De christelijke nieuwsbrief die je ook echt leest!

Daily Newsletter
Weekly Newsletter


Discussie over "Noord-Rusland is een samenkomst van kwade geesten"
Reacties uitzetten op CIP.nl? Klik hier!