God

09 oktober 2017 door Jeffrey Schipper

Daan Savert: "Jezus was niet zo verdraagzaam"

"Ik denk dat Jezus niet zo verdraagzaam was. Jezus ging flink te keer tegen de tempel en de hypocrisie van de religieuze elite. Hij zei ook niet: ‘Verdraag God en uw naaste als uzelf’, maar ‘Heb God lief en uw naaste als uzelf.’" Daan Savert geeft binnenkort een workshop op de ‘Dag van de Verdraagzaamheid’. Via NiewWij.nl blikt hij vooruit.

Savert: "Iemand liefhebben is veel spannender dan iemand verdragen. Liefhebben is riskant en doet pijn. Als je iemand liefhebt, kan het niet anders dan dat je zelf een ander mens wordt. Als ik iemand tolereer dan kan ik diegene op afstand houden. Dat werkt bij liefde niet zo. Aan liefde kun je kapotgaan. Bij Jezus gebeurde dat letterlijk. Het leidde tot zijn executie. Dat kun je dan weer zien als een extreme vorm van verdraagzaamheid: de martelingen over je heen laten komen en dan nog zelfs je beulen vergeven. Maar dat is een vorm van verdraagzaamheid die in dienst staat van iets veel groters. Het is een consequentie en geen doel op zich."

De spreker onderstreept dat er soms goede redenen zijn om onverdraagzaam te zijn. "Van Martin Luther King Jr. werd ook een verdraagzaamheid verwacht: ‘Wacht nog even met je protest, het komt nu nog niet zo goed uit.’ MLK zelf dacht er dan vaak anders over. Ik hoor maar weinig mensen vandaag de dag klagen over de aanpak van Martin Luther King Jr."

Lees hier het volledige interview met Daan Savert.

Foto: Twitter

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher