ds. Otto Grevink

Nieuws

06 oktober 2017 door Jeffrey Schipper

"Met een geweer kun je het kwaad niet tegenhouden"

“Het bloedbad in Las Vegas heeft mij laten zien waarom ik zelf geen wapen in bezit wil hebben. Met een geweer kun je het kwaad niet tegenhouden,” zegt ds. Otto Grevink naar aanleiding van de dodelijkste schietpartij in de geschiedenis van de Verenigde Staten. Met de protestantse missionaire dominee bespreken we deze week 3 nieuwsberichten.

Minister Hennis treedt af na rapport OVV over mortierongeval Mali
VVD'er Jeanine Hennis treedt af als minister van Defensie. Ook Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp legt zijn functie neer. Dat maakten zij dinsdag bekend naar aanleiding van het Kamerdebat dat draaide om het rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV), over het dodelijke mortierongeval in Mali vorig jaar.

“Laat duidelijk zijn: het gaat hier niet over de persoon Hennis,” onderstreept Grevink. “Het gaat om het feit dat zij als tegenwoordige minister van Defensie verantwoordelijkheid moet nemen voor op het ministerie en door de krijgsmacht gemaakte fouten. Zo werkt dat in de politiek. Als er zaken aan het licht komen die niet door de beugel kunnen, in dit geval door middel van een rapport, dan heb je die verantwoordelijkheid te nemen. De fouten op het ministerie van Defensie en in de organisatie van de krijgsmacht liegen er niet om. En daarvoor is zij verantwoordelijk. Dat is dus echt iets anders dan Hennis persoonlijk in het beklaagdenbankje zetten.”

Grevink merkt op dat het in discussies veel gaat om extra geld dat in Defensie geïnvesteerd moet worden. “De bedragen vliegen ons rond de oren. Voordat we het over geld gaan hebben, is het allereerst de vraag waar we onze krijgsmacht voor nodig hebben. Een macht als Rusland zet natuurlijk hele andere middelen in dan in de tijd van de Koude Oorlog. In die zin zou de discussie veel meer moeten gaan over wat voor krijgsmacht we in onze tijd nodig hebben en waar die zich op moet focussen, denk aan cybercriminaliteit. Welke wapens heeft Defensie de komende decennia nodig en in welke mate? En hoe werken we samen in Europees verband? Dat soort vragen lijkt mij veel zinvoller dan de vraag of er 2 of 3 miljard euro naar Defensie moet.

"Het bloedbad in Las Vegas heeft mij laten zien waarom ik zelf geen wapen in bezit wil hebben. Met een geweer kun je het kwaad niet tegenhouden."

Verder hoop ik dat na het aftreden van Hennis en de Commandant der Strijdkrachten een proces van zelfreflectie begint in de politiek. Zo wordt van onze militairen nog altijd gevraagd om op allerlei plaatsen in de wereld aanwezig te zijn. Daarbij zijn zoveel dingen van de krijgsmacht gevraagd dat we voorbijgaan aan de vraag of het wel zo reëel was om zoveel te vragen van een eenheid die kampt met veel minder materialen en financiële middelen. Te vaak gaat het in de politiek over de waan van de dag, terwijl een structureel denkproces noodzakelijk is.

Het is duidelijk dat de laatste jaren onbehoorlijk is omgegaan met onze militairen. Dat hoor ik al jaren van ze. En zij zullen ook geschokt, maar ook boos en verdrietig zijn. De opvolger van Hennis heeft nu de taak om naar het grondpersoneel te luisteren en met structurele oplossingen te komen.”

Dader schietpartij Las Vegas schoot negen minuten lang
De man die zondag een bloedbad aanrichtte in Las Vegas, heeft ongeveer negen minuten lang heel snel achter elkaar schoten afgevuurd op de bezoekers van een festival in de stad. De 64-jarige Stephen Paddock schoot vanuit een hotelkamer op de 32e verdieping waardoor uiteindelijk 59 mensen de dood vonden. Meer dan 500 mensen raakten gewond.

“Mijn eerste gedachte was: als dit maar geen aanslag is van moslimterroristen. Waarom? Omdat iedere aanslag in naam van de islam ook een aanslag is op de vrijheid van moslims om ons heen. Dat merk ik bij hen na elke aanslag. Het fundamentalisme waarmee we eerder op andere plaatsen zijn geconfronteerd, is niet te vereenzelvigen met de islam. Maar het polariseert wel. Omdat deze dader een andere achtergrond heeft, is deze gruweldaad meer een individuele kwestie. Dat maakt het natuurlijk niet minder erg dan een aanslag, maar nu weet de natie in ieder geval dat er geen handlangers in het spel waren die nog meer schade hadden kunnen aanrichten.”

Grevink onderstreept dat 59 families in rouw zijn gedompeld. “En velen leven in onzekerheid met de vraag of hun gewonde geliefden het gaan halen. Dit is een vreselijk drama waar je als burger niets tegen kunt doen. Verslagenheid hierover vind ik nu belangrijker dan de discussie over de Amerikaanse wapenwetgeving. Dit bloedbad heeft mij weer eens duidelijk gemaakt waarom ikzelf nooit een geweer in bezit zou willen hebben. Ik wil de mogelijkheid van het gebruik van een geweer niet hebben. Met een geweer kun je het kwaad niet tegenhouden. Ik probeer met alle goede bedoelingen van de wereld de voorstanders te begrijpen, maar snappen doe ik het echt niet.

"Leraren zijn er niet om een deel van de opvoeding van kinderen over te nemen. Dat is en blijft de primaire taak van ouders."

We hebben het hier over ‘Jan om de hoek’ die aan een wapen kan komen. De vraag is of je je burgers de mogelijkheid moet willen geven tot een wapen. Het antwoord lijkt mij duidelijk: nee. Je kunt van alles waarborgen in de wet, maar dit is de basisvraag. Alle statistieken laten zien dat het meer doden oplevert. En het helpt niet om overal detectiepoortjes te zetten. Dat heeft ‘Las Vegas’ ons laten zien. Ik geloof nog steeds dat de kracht van leven niet via wapens gaat, maar via kwetsbaarheid. Daarom vind ik zo mooi dat het kruis het symbool is van ons geloof.”

Tienduizenden leraren in Haagse Zuiderpark voor manifestatie
Tienduizenden basisschoolleerkrachten hebben actie gevoerd in het Haagse Zuiderpark. De leraren willen meer geld voor het basisonderwijs. Dat het nieuwe kabinet 500 miljoen euro wil uittrekken om de werkdruk te verlichten, verandert er niets aan.

“Als schoolpastor sta ik hier volledig achter,” maakt Grevink duidelijk. “Staken gaat in principe tegen het karakter van de gemiddelde leraar in. Waarom? Het gaat hen om de kinderen. Toch merk ik dat de stakingsbereidheid onder hen nu heen groot is, en ouders dat ook begrijpen. Velen lijden onder de hoge werkdruk en de hoeveelheid aandacht die ouders van hen vragen. Steeds vaker wordt van leerkrachten opvoedkundige taken gevraagd die op het bord van ouders zouden moeten liggen. Met deze staking willen leraren vooral laten zien: ‘neem ons serieus, tot hier en niet verder. We hebben te lang over ons heen laten lopen.’

Ik ben ervan overtuigd dat leraren in de eerste plaats niet geïnteresseerd zijn in een hoger loon. Het gaat om een gebrek aan waardering. Waarom willen zo weinig mannen het onderwijs in? Het vak levert te weinig maatschappelijke status op. Daarom moeten meesters en juffen vooral weer doen waar ze goed in zijn en erkend worden in die expertise. Leraren zijn er niet om een deel van de opvoeding van kinderen over te nemen. Dat is en blijft de primaire taak van ouders.”

Ds. Otto Grevink (41) is internetdominee bij MijnKerk.nl, predikant in Tilburg (PKN) en pionier op een basisschool in Waalwijk. Hij blogt op www.ottogrevink.nl en vlogt op vloggingvicar.com.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher