ds. Otto Grevink

Nieuws

06 oktober 2017 door Jeffrey Schipper

"Met een geweer kun je het kwaad niet tegenhouden"

“Het bloedbad in Las Vegas heeft mij laten zien waarom ik zelf geen wapen in bezit wil hebben. Met een geweer kun je het kwaad niet tegenhouden,” zegt ds. Otto Grevink naar aanleiding van de dodelijkste schietpartij in de geschiedenis van de Verenigde Staten. Met de protestantse missionaire dominee bespreken we deze week 3 nieuwsberichten.

Minister Hennis treedt af na rapport OVV over mortierongeval Mali
VVD'er Jeanine Hennis treedt af als minister van Defensie. Ook Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp legt zijn functie neer. Dat maakten zij dinsdag bekend naar aanleiding van het Kamerdebat dat draaide om het rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV), over het dodelijke mortierongeval in Mali vorig jaar.

“Laat duidelijk zijn: het gaat hier niet over de persoon Hennis,” onderstreept Grevink. “Het gaat om het feit dat zij als tegenwoordige minister van Defensie verantwoordelijkheid moet nemen voor op het ministerie en door de krijgsmacht gemaakte fouten. Zo werkt dat in de politiek. Als er zaken aan het licht komen die niet door de beugel kunnen, in dit geval door middel van een rapport, dan heb je die verantwoordelijkheid te nemen. De fouten op het ministerie van Defensie en in de organisatie van de krijgsmacht liegen er niet om. En daarvoor is zij verantwoordelijk. Dat is dus echt iets anders dan Hennis persoonlijk in het beklaagdenbankje zetten.”

Grevink merkt op dat het in discussies veel gaat om extra geld dat in Defensie geïnvesteerd moet worden. “De bedragen vliegen ons rond de oren. Voordat we het over geld gaan hebben, is het allereerst de vraag waar we onze krijgsmacht voor nodig hebben. Een macht als Rusland zet natuurlijk hele andere middelen in dan in de tijd van de Koude Oorlog. In die zin zou de discussie veel meer moeten gaan over wat voor krijgsmacht we in onze tijd nodig hebben en waar die zich op moet focussen, denk aan cybercriminaliteit. Welke wapens heeft Defensie de komende decennia nodig en in welke mate? En hoe werken we samen in Europees verband? Dat soort vragen lijkt mij veel zinvoller dan de vraag of er 2 of 3 miljard euro naar Defensie moet.

"Het bloedbad in Las Vegas heeft mij laten zien waarom ik zelf geen wapen in bezit wil hebben. Met een geweer kun je het kwaad niet tegenhouden."

Verder hoop ik dat na het aftreden van Hennis en de Commandant der Strijdkrachten een proces van zelfreflectie begint in de politiek. Zo wordt van onze militairen nog altijd gevraagd om op allerlei plaatsen in de wereld aanwezig te zijn. Daarbij zijn zoveel dingen van de krijgsmacht gevraagd dat we voorbijgaan aan de vraag of het wel zo reëel was om zoveel te vragen van een eenheid die kampt met veel minder materialen en financiële middelen. Te vaak gaat het in de politiek over de waan van de dag, terwijl een structureel denkproces noodzakelijk is.

Het is duidelijk dat de laatste jaren onbehoorlijk is omgegaan met onze militairen. Dat hoor ik al jaren van ze. En zij zullen ook geschokt, maar ook boos en verdrietig zijn. De opvolger van Hennis heeft nu de taak om naar het grondpersoneel te luisteren en met structurele oplossingen te komen.”

Dader schietpartij Las Vegas schoot negen minuten lang
De man die zondag een bloedbad aanrichtte in Las Vegas, heeft ongeveer negen minuten lang heel snel achter elkaar schoten afgevuurd op de bezoekers van een festival in de stad. De 64-jarige Stephen Paddock schoot vanuit een hotelkamer op de 32e verdieping waardoor uiteindelijk 59 mensen de dood vonden. Meer dan 500 mensen raakten gewond.

“Mijn eerste gedachte was: als dit maar geen aanslag is van moslimterroristen. Waarom? Omdat iedere aanslag in naam van de islam ook een aanslag is op de vrijheid van moslims om ons heen. Dat merk ik bij hen na elke aanslag. Het fundamentalisme waarmee we eerder op andere plaatsen zijn geconfronteerd, is niet te vereenzelvigen met de islam. Maar het polariseert wel. Omdat deze dader een andere achtergrond heeft, is deze gruweldaad meer een individuele kwestie. Dat maakt het natuurlijk niet minder erg dan een aanslag, maar nu weet de natie in ieder geval dat er geen handlangers in het spel waren die nog meer schade hadden kunnen aanrichten.”

Grevink onderstreept dat 59 families in rouw zijn gedompeld. “En velen leven in onzekerheid met de vraag of hun gewonde geliefden het gaan halen. Dit is een vreselijk drama waar je als burger niets tegen kunt doen. Verslagenheid hierover vind ik nu belangrijker dan de discussie over de Amerikaanse wapenwetgeving. Dit bloedbad heeft mij weer eens duidelijk gemaakt waarom ikzelf nooit een geweer in bezit zou willen hebben. Ik wil de mogelijkheid van het gebruik van een geweer niet hebben. Met een geweer kun je het kwaad niet tegenhouden. Ik probeer met alle goede bedoelingen van de wereld de voorstanders te begrijpen, maar snappen doe ik het echt niet.

"Leraren zijn er niet om een deel van de opvoeding van kinderen over te nemen. Dat is en blijft de primaire taak van ouders."

We hebben het hier over ‘Jan om de hoek’ die aan een wapen kan komen. De vraag is of je je burgers de mogelijkheid moet willen geven tot een wapen. Het antwoord lijkt mij duidelijk: nee. Je kunt van alles waarborgen in de wet, maar dit is de basisvraag. Alle statistieken laten zien dat het meer doden oplevert. En het helpt niet om overal detectiepoortjes te zetten. Dat heeft ‘Las Vegas’ ons laten zien. Ik geloof nog steeds dat de kracht van leven niet via wapens gaat, maar via kwetsbaarheid. Daarom vind ik zo mooi dat het kruis het symbool is van ons geloof.”

Tienduizenden leraren in Haagse Zuiderpark voor manifestatie
Tienduizenden basisschoolleerkrachten hebben actie gevoerd in het Haagse Zuiderpark. De leraren willen meer geld voor het basisonderwijs. Dat het nieuwe kabinet 500 miljoen euro wil uittrekken om de werkdruk te verlichten, verandert er niets aan.

“Als schoolpastor sta ik hier volledig achter,” maakt Grevink duidelijk. “Staken gaat in principe tegen het karakter van de gemiddelde leraar in. Waarom? Het gaat hen om de kinderen. Toch merk ik dat de stakingsbereidheid onder hen nu heen groot is, en ouders dat ook begrijpen. Velen lijden onder de hoge werkdruk en de hoeveelheid aandacht die ouders van hen vragen. Steeds vaker wordt van leerkrachten opvoedkundige taken gevraagd die op het bord van ouders zouden moeten liggen. Met deze staking willen leraren vooral laten zien: ‘neem ons serieus, tot hier en niet verder. We hebben te lang over ons heen laten lopen.’

Ik ben ervan overtuigd dat leraren in de eerste plaats niet geïnteresseerd zijn in een hoger loon. Het gaat om een gebrek aan waardering. Waarom willen zo weinig mannen het onderwijs in? Het vak levert te weinig maatschappelijke status op. Daarom moeten meesters en juffen vooral weer doen waar ze goed in zijn en erkend worden in die expertise. Leraren zijn er niet om een deel van de opvoeding van kinderen over te nemen. Dat is en blijft de primaire taak van ouders.”

Ds. Otto Grevink (41) is internetdominee bij MijnKerk.nl, predikant in Tilburg (PKN) en pionier op een basisschool in Waalwijk. Hij blogt op www.ottogrevink.nl en vlogt op vloggingvicar.com.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen

De oudste praktiserend huisarts van Nederland is overleden - en kon zich de hemel moeilijk voorstellen

De oudste praktiserend huisarts van Nederland, Nico van Hasselt, is overleden op 93-jarige leeftijd. In een dodencel van de nazi’s zwoer Nico van Hasselt (92) zichzelf ooit een eed: ‘Als ik hier ooit uitkom, dien ik de rest van mijn leven als huisarts.’ En die belofte deed hij gestand. Ondanks zijn zeer hoge leeftijd bleef hij werkzaam als dokter in Amsterdam. Hij deed zelfs nog huisbezoeken. In een interview met De Nieuwe Koers vertelde de arts over zijn geloof ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. “In de dodencel aan d...

Waarom SGP en ChristenUnie tegen de donorwet stemden

Een meerderheid van de Eerste Kamer heeft dinsdag ingestemd met de nieuwe donorwet van D66-Kamerlid Pia Dijkstra. Dat betekent dat alle volwassen Nederlanders voortaan automatisch orgaandonor zijn, tenzij hij of zij expliciet aangeeft dat niet te willen. In de Eerste Kamer stemden onder andere SGP en ChristenUnie. Onlangs legden senatoren Diederik van Dijk (SGP) en Roel Kuiper (ChristenUnie) uit waarom. Uitleg SGP'er Diederik van DijkDe bijdrage van Diederik van Dijk is te lezen op de website van de SGP. "Er is een tijd geweest dat...
CIP+

Albert verklaarde de biddende Martin Koornstra voor gek - en kan nu weer lopen

“Het was een wonderlijke zaterdag.” Albert Bos is nog altijd onder de indruk van wat hem op Urk is overkomen. En wat hem is overkomen kunnen we allemaal zien in dit filmpje. In het inmiddels veelbesproken filmpje dat op social media vaak werd bekeken en gedeeld zou te zien zijn dat hij wonderbaarlijk werd genezen van pijn in z’n been. Er werd triomfantelijk met krukken gezwaaid vanwege de gebedsgenezing. Mensen juichten van blijdschap. CIP.nl sprak maandagmiddag met Albert en zijn vrouw Carla. Wat is er precies gebeur...

Israël zal leven!

Onlangs las ik dat het aantal Joodse mensen in Israël dat gelooft in de Heere Jezus, de Messias, inmiddels wordt geschat op rond de 30.000. Het zijn niet alleen de immigranten waardoor dat aantal stijgt, maar ook doordat mensen in Israël tot geloof komen. God werkt. Het zijn de ritselingen, die zullen uitlopen op Romeinen 11:26 – ‘En zo zal heel Israel zalig worden’. De profeet Ezechiël schrijft daar zo prachtig over in hoofdstuk 37. Ik ben er vast van overtuigd dat hij hier verwijst naar gebeurtenissen die zullen...

Valentijnsdag: Kees van der Staaij vertelt waarom liefde en trouw zo mooi zijn

SGP-leider Kees van der Staaij vertelt waarom liefde en trouw in zijn ogen zo mooi zijn. Onderstaande boodschap klinkt op deze Valentijnsdag in spotjes op de radio. Deze boodschap klinkt vanmorgen in spotjes op de radio. Vertel vandaag ook waarom liefde & trouw zo mooi zijn! #ikgavoortrouw pic.twitter.com/RalWI6ezEb — Kees van der Staaij (@keesvdstaaij) February 14, 2018
CIP+

"De Bijbel zegt niets zegt over duurzame relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht"

Homoseksueel. Je mag het wel zijn, maar niet in de praktijk brengen, is een veelvoorkomende opvatting in christelijk Nederland. Is dat terecht? Wat zegt de Bijbel daarover? Is homoseksualiteit inderdaad een gruwel in de ogen van God? In de tweede video beantwoordt John Lapré dit soort vragen, naar aanleiding van zijn boek De veilige kerk, in gesprek met Rik Bokelman. Hoe wordt er doorgaans gereageerd op een coming out? “Je ziet over het algemeen dat daar redelijk goed mee om wordt gegaan, maar dat het wat moeilijke...
Vakanties
Hier adverteren?

Baby Lisa genas van een ernstige huidaandoening

Baby Lisa wordt geboren met een ernstige huidaandoening, Collodion. Artsen zijn verbaasd dat de huid van baby Lisa binnen no-time geneest, schrijft Xpedition Glory. Bekijk het indrukwekkende verhaal van moeder Kim. Bekijk de video en klik hier voor meer fragmenten van Xpedition Glory:
CIP+

Refoweb-boys: "De reformatorische gezindte is volwassen geworden"

“We zien steeds minder oppervlakkige vragen over tv-kijken of een hoed dragen. De reformatorische gezindte is volwassen geworden,” zegt Gert Janssen. Samen met Henk Aalbers is hij initiatiefnemer van Refoweb.nl. Daar kunnen mensen, binnen en buiten de reformatorische gezindte met bijna al hun vragen terecht. CIP.nl zocht het duo op. “Het zou mooi zijn dat er een moment komt dat we onszelf kunnen opheffen.” Wat begon met een chatbox is uitgegroeid tot een vragenrubriek met een enorm archief. Ook is...

Waarom God Zijn volk de opdracht gaf om de sabbat te houden

"In Deuteronomium 5:15 wordt de reden gegeven waarom God Zijn volk gebiedt de sabbat (rustdag) te houden, namelijk: omdat de Heere Zijn slavenvolk uit Egypte bevrijd heeft. Ik zie de link, de reden, niet in. Kunt u deze relatie met ons duidelijk maken?," aldus een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl. Kandidaat G. K. Terreehorst geeft antwoord."Het rusten op de sabbat is een gebod van de HEERE," antwoordt de hersteld hervormde kandidaat uit Apeldoorn. "Elke Israëliet moet zich daaraan houden. Men moch...
CIP+

Moeten we nou vóór of tegen de mogelijk nieuwe Donorwet zijn?

Dezer dagen hebben we het allemaal weer over orgaandonors omdat de initiatiefwet van D66 voor een actief donorregistratiesysteem (ADR), die in september 2016 was aangenomen door de Tweede Kamer. Aanstaande dinsdag wordt het wetsvoorstel in stemming gebracht in de Eerste Kamer. Wat moeten we hopen dat er uitkomt? Moeten de christelijke partijen bij voorbaat tegen zijn omdat het wetsvoorstel van D66 kwam? Of moeten zij het op zijn eigen merites beoordelen? Eerlijk gezegd ben ik nogal geschokt door allerlei gevoelsmatige argum...

Tommie Christiaan speelt Jezus in The Passion 2018

Tommie Christiaan en Glennis Grace vervullen dit jaar de rollen van Jezus en Maria in de achtste editie van The Passion. Het muzikale paas-evenement vindt op donderdag 29 maart plaats in de Bijlmer. Zanger Jeangu Macrooy en rapper Brainpower (Gertjan Mulder) vertolken de rollen van de discipelen Judas en Petrus. Bert van Leeuwen zal verslag doen van de processie. Tommie Christiaan speelt Jezus. Deze namen werden gisteren onthuld door fans van The Passion via een livestream op Facebook. Bij Jinek werd bekendgemaakt dat Arjan Ede...

SGP en ChristenUnie opnieuw bezorgd over positie eenverdieners

Eenverdieners zijn de laatste jaren relatief flink meer belasting gaan betalen. Volgens het Centraal Planbureau (CPB) loopt hun belastingdruk komende tijd waarschijnlijk alleen maar verder op, terwijl die voor tweeverdieners is gedaald. Politiek leiders Gert-Jan Segers (ChristenUnie) en Kees van der Staaij (SGP) uiten hun bezorgdheid. -De meeste eenverdieners stemmen geen SGP, maar VVD-Er zijn net zoveel eenverdieners die D66 stemmen als SGP-In totaal zijn eenverdieners goed voor 20 zetels-Onder SGP stemmers is maar 20% eenverdiener...

Lastercampagne tegen Messiaans-Joodse christenen in Israël

Stenen gooien, lastercampagnes in de media, chantage. Ultra-orthodoxe joden doen er alles aan om een ontmoetingscentrum van Messias-belijdende joden in Dimona, Israël, opnieuw te laten sluiten. Het centrum is net weer geopend en dat levert weer nieuwe protesten op, meldt Stichting De Ondergrondse Kerk (SDOK). Het centrum is een ontmoetingsplaats voor joden die in Jezus geloven. Ze drinken en koffie en thee en voeren gesprekken met elkaar. Vorig jaar werd de ontmoetingsplek kortdurend gesloten, na protesten van ultra-or...
CIP+

Mirjam van der Vegt over haar burn-out: “Op de bodem van mijn bestaan ontstond mijn leven”

Ze werkte als journalist, had een boek geschreven en was moeder geworden. Ze leidde een succesvol leven. Maar toen liet haar lichaam het afweten. In deze videoserie spreekt Rik Bokelman met trainer en schrijfster Mirjam van der Vegt over stilte. In het eerste deel vertelt ze over haar burn-out. “Mijn lijf zei: ik doe niet meer mee.”   “Ik had een bruisend levend, ik werkte als journalist bij actualiteitenrubrieken en leidde een vrijwilligersgroep in de wijk waar ik woonde. Ik was een boek aan het schrijven en was m...

Syrische regering waarschuwt Israël voor "meer verrassingen"

Nieuwe aanvallen van Israël op doelen in Syrië kunnen rekenen op “meer verrassingen”, zo laat de Syrische regering weten, meldt het CIDI (Centrum Informatie en Documentatie Israël). Afgelopen zaterdag werd een Israelische F-16 neergeschoten na een bombardement op Iraanse doelen.Zaterdagochtend infiltreerde een Iraanse drone het Israelische luchtruim. Het onbemande vliegtuig was vanaf een Syrisch vliegveld opgestegen en werd bediend door een Iraanse eenheid in Syrië. In reactie op de schending van het...
CIP+

Prof. dr. Van Vlastuin: "We hebben geen nieuwe Maarten Luther nodig"

“Een nieuwe Reformatie is ook in onze tijd nodig. Maar er hoeft geen nieuwe Maarten Luther op te staan. God werkt niet in modellen.” Ruim 500 jaar geleden vond een bijzondere revolutie plaats: de Reformatie. In de online videocursus ‘Reformatie Nu’ laat prof. dr. W. van Vlastuin in drie videolessen zien welke blijvende betekenis de Reformatie heeft gehad voor het persoonlijk geloof van christenen en voor hun bijbelgebruik en gebedsleven. CIP.nl sprak de hersteld hervormde theoloog over Maarten Luther, goedkope gen...

Onderzoekster bezorgd over vormingsproces refojongeren

"Ik denk dat de identiteit van reformatorische (v)mbo-jongeren niet zo sterk is. Ik zie dat er verbondenheid is, maar het onderzoek toont ook aan dat dit oppervlakkig is en vaak afhankelijk van het gezag van ouders en catecheten." Dit stelt Elsbeth Visser-Vogel (33) op basis van onderzoek onder (v)mbo-jongeren. Visser constateert in het Reformatorisch Dagblad dat voor mbo-leerlingen en mbo-studenten de mening van anderen erg belangrijk is. "Ze kijken naar de mening van belangrijke mensen binnen de reformatorische gemeensc...

Ds. J. J. ten Brinke aan de slag in hervormd Oud-Beijerland

De hervormde gemeente in Oud-Beijerland verwelkomt binnenkort een nieuwe predikant. Ds. J. J. ten Brinke heeft het beroep aanvaard. De kerkenraad zocht een opvolger voor de vorig jaar naar Polsbroek vertrokken ds. C. Boele. Ten Brinke bedankte vorig jaar voor beroepen uit Bodegraven, Giessendam-Neder-Hardinxveld en Woudenberg.