Jan Wolsheimer

Bekijk hoe Jan Wolsheimer kerk-zijn vergelijkt met voetbal

06-10-2017 door Jeffrey Schipper

"Kerk-zijn is geen solo-sport waar de beste spreker of gitarist eruit springt. Kerk-zijn is een teamsport." Voorganger Jan Wolsheimer vergeleek de kerk onlangs met een voetbalwedstrijd. Hij is ervan overtuigd dat er iets zal moeten veranderen aan de manier waarop christenen hun manier van kerk-zijn vorm geven.

"Supporters in een stadion bekijken nauwkeurig het spel op het veld en geven continu commentaar op het spel van de spelers. Maar het zijn en blijven kijkers. Ze kunnen eigenlijk niet veel anders dan de wedstrijd beoordelen vanuit hun eigen perspectief. Ze nemen niet deel aan het spel. Heel anders is het op een klein veldje in een zaal op maandagavond. Een vriendenteam speelt een potje zaalvoetbal, maar geen mens kijkt mee. De enige kijkers zijn de spelers. Natuurlijk zijn ze soms best kritisch op hun eigen spel, maar dat is andere kritiek dan die van een supporter. Er is sprake van zelfreflectie en de wil om het een volgende keer beter te doen. Voor supporters in een stadion rest hoop op een betere wedstrijd. Er zelf iets aan veranderen, kunnen ze niet.

In de kerk is het volgens mij net zo. Er zijn enkele spelers die hun spel opvoeren voor de ogen van de kerkgangers. Achteraf kunnen ze hooguit een recensie over geven. Meespelen kunnen ze niet. In een intensionele gemeenschap geloof ik dat iedereen zou moeten kunnen spelen. De performance is misschien wat minder dan in een grote, gelikte kerk maar iedere deelnemer speelt tenminste mee. Moe maar voldaan kijken ze achteraf terug op hun gezamenlijke geloofspel. De echtheid van de deelnemers wordt zo belangrijker dan de uitvoering. Ik zie uitdagingen voor kerken die aan de slag durven gaan met groepen mensen die allemaal mogen spelen. Een kerk zonder bankzitters. Geen kijkers, maar participanten."

Bekijk de volledige bijdrage van Jan Wolsheimer en klik hier voor meer video's van Lazarus:

De christelijke nieuwsbrief die je ook echt leest!

Daily Newsletter
Weekly Newsletter


Discussie over Bekijk hoe Jan Wolsheimer kerk-zijn vergelijkt met voetbal
Reacties uitzetten op CIP.nl? Klik hier!