smartphone

Dagelijks leven

04 oktober 2017 door Jeffrey Schipper

Ds. H. Veldhuizen over omgaan met een telefoonverslaving

"Ik ben een gezonde, hoogopgeleide getrouwde vrouw met vier jonge kinderen en heb al jaren een telefoonverslaving waar ik niet mee kan stoppen. Het lukt me gewoon niet. Ik doe niks ‘geks’ ofzo, vooral veel appen, nieuws, dingen opzoeken, kopen etc. Het staat mijn relatie met God in de weg, wat moet ik doen? Ik word er moedeloos van!," aldus een moeder in de vragenrubriek van Refoweb.nl. Ds. H. Veldhuizen geeft antwoord.

"In de eerste plaats: Het is goed dat je je verslaving zelf onderkent. Je bagatelliseert het niet, het achtervolgt je juist," antwoordt de predikant. (...) Maar in de tweede plaats: Zou het je wat kunnen helpen als je eens een aantal dingen op een rijtje zet? (...) Ik ken gezinnen waar zulke dingen voorkomen, maar ik ken ook gezinnen waar duidelijke afspraken zijn gemaakt, zoals: telefoontje alleen gebruiken als het nodig is, en niet als we aan de maaltijd zitten of bezoek hebben en ’s avonds de telefoontjes beneden laten, geen mobieltje mee naar bed, enz. Zou dat van jou dan ook niet moeten gelden en heb je dan het goede voorbeeld gegeven? Stel dat je kinderen later zeggen: mijn moeder zat altijd met haar mobieltje in de hand? Zou je dat leuk vinden?"

"Je schrijft dat je telefoonverslaving je relatie met God in de weg staat," vervolgt de hervormde emeritus-predikant uit Wapenveld. "Ik weet niet in hoeverre dat zo is en hoe je dat bedoelt, maar weet je wat ik daarop zou willen zeggen? Probeer daar positief invulling aan te geven zodat je aan je telefoontje niet meer toekomt. Bijvoorbeeld: elke morgen of avond een meditatief (half)uurtje extra Bijbel lezen. Je zou een bijbelboek kunnen kiezen waar je weinig van weet (Job, Ezechiël, Hebreeën, Openbaring) en elke dag een hoofdstuk kunnen lezen met een goede verklaring (of Kanttekeningen) er bij.

Het zou wel eens kunnen zijn dat zo’n bijbelboek bijzonder voor je gaat leven en je gedachten daarheen trekken in plaats van naar je telefoontje. In ieder geval zou het je geloofsleven kunnen verdiepen. Het kan natuurlijk ook een goed meditatief boek zijn of een boek uit de kerkgeschiedenis. Je hebt er, begrijp ik, opleiding genoeg voor gehad om daar interesse in te hebben. En: zou het ook niet goed zijn om met jezelf (en eventueel je man) af te spreken elke week één vaste telefoonvrije dag te hebben? Dat zou nog een goede oefening zijn ook.

Die dag zou heel goed de zondag kunnen zijn, de dag dat je naar de kerk gaat en die je bijzonder doorbrengt in je gezin, met je man en kinderen. Hoe meer je dag in ieder geval gevuld is met andere zinvolle dingen, hoe minder je telefoontje zal trekken."

Lees hier de volledige beantwoording van ds. H. Veldhuizen.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher