Machmoud Abbas

Nieuws

04 oktober 2017 door Israël Today

Abbas geeft toe: voorlopig geen Palestijnse staat

De Palestijnse leider Machmoud Abbas gaf maandag toe dat er voorlopig nog geen onafhankelijke Palestijnse staat zou worden opgericht, laat Israël Today weten.

Abbas erkende dat de Palestijnen en hun chaotische, gewelddadige samenleving het proces tegenhielden. Abbas suggereerde dat, hoewel zijn regering en Hamas dichter bij elkaar schijnen te komen, er toch nog een aantal onoverkomelijke hindernissen zijn. De belangrijkste daarvan is dat Hamas weigert zijn omvangrijke militaire macht te ontmantelen. Afgelopen donderdag maakte Hamas verder onomwonden duidelijk dat het niet bereid was om haar militaire tak te ontbinden om zodoende de weg vrij te maken naar een regering van nationale eenheid.

Sinds het begin van 2017 is de situatie in de Gazastrook verder verslechterd nadat de Palestijnse Autoriteit onder leiding van Abbas besloot om Hamas de duimschroeven aan te draaien door het inhouden van financiële hulp, voegt Christenen voor Israël toe. De gevolgen werden vrijwel direct duidelijk. De enige elektriciteitscentrale in Gaza werd buiten werking gesteld en nadat de PA Israël dwong om de stroomtoevoer naar de enclave te verminderen, daalde een figuurlijke en letterlijke duisternis over wat de Israëli’s aanduiden als ‘Hamastan’.

De kans dat het daadwerkelijk tot een Palestijnse regering van nationale eenheid zal komen is gering, gelet op de historie van twee eerdere pogingen in 2011 en 2014 toen exact hetzelfde traject werd gevolgd. Echter, de aanwezigheid van de zware Egyptische delegatie in Gaza duidt op een vastbeslotenheid om verandering te brengen in de onhoudbare situatie in de Gaza Strook en in de interne Palestijnse strijd.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher