Nieuws

03 oktober 2017 door Op weg met de ander

Maatjesproject gestart voor partner van personen met autisme

De vereniging Op weg met de ander is in samenwerking met het Therapeutisch Centrum GGZ een maatjesproject gestart voor de partners van mensen met autisme. “We willen meer tijd nemen en aandacht hebben voor de echtgenoten van mensen met autisme,” zegt Gerda Bastiaan, verpleegkundig specialist bij Therapeutisch Centrum GGZ.

Het maatjesproject is in het voorjaar van 2017 gestart. Op dit moment lopen er drie trajecten. Voorzichtigheidshalve kan nu al worden gezegd dat de proef geslaagd is. Er zijn al diverse gesprekken geweest tussen de partners van mensen met autisme en de vrijwilligers. Die zijn iedereen uitstekend bevallen.

New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

“Op weg met de ander krijgt regelmatig de vraag van partners van mensen met autisme om gespreksgroepen voor hun problemen,” zegt Jenneke Wolvers, coördinator van het maatjesproject. “Veel vrouwen willen leren omgaan met het feit dat hun man autisme heeft en willen hulp daarbij. De vereniging heeft samen met autismedeskundige Gerda Bastiaan nagedacht over de vormgeving van die hulp. Gerda heeft veel ervaring in het begeleiden van mensen met autisme en hun naasten. Onlangs sprak ze nog op een bijeenkomst van het Platform Autisme in de kerk over het thema ”Relatie en autisme”.

Momenteel zijn er diverse gespreksgroepen voor partners van mensen met autisme. Nieuw in dit project is het een-op-een contact met een maatje. “Eigenlijk nemen we de partner in behandeling,” aldus Bastiaan. “In het maatjesproject krijgen de partners de ruimte om voluit te praten over wat hen bezighoudt, zonder dat de persoon met autisme er bij zit. De partner wordt gekoppeld aan een vrijwilliger met veel kennis over en ervaring met autisme heeft. Daarop hebben we geselecteerd. De vrijwilliger moet goed kunnen luisteren, maar ook vragen stellen.”

Een maatje: “De man met wie ik gesprekken voer, heeft een vrouw autisme. Vanwege haar beperkingen lukt het haar niet het huishouden goed op orde te houden naast haar werk. De man deelt met mij hoe het thuis ervoor staat en hoe het er (soms) aan toe gaat. Ik luister vanuit een open houding en ben met bekend van de problematiek. Ik doe dit werk omdat ik graag de Heere Jezus wil volgen, Die ook bewogen was met mensen.”

De zorg voor partners van mensen met autisme en relatietherapie worden niet betaald door de zorgverzekeraars. Het huidige project wordt gefinancierd door Op weg met de ander en het Therapeutisch Centrum GGZ.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher