dr. C. S. L. Janse

Nieuws

03 oktober 2017 door Jeffrey Schipper

Voormalig RD-hoofdredacteur verbaasd over deelname CU aan 'liberaal kabinet'

"Dat de ChristenUnie, in tegenstelling tot andere partijen, aansluiting vindt bij het ‘motorblok’ van VVD, CDA en D66 zegt heel wat over de positie van deze partij." Dit constateert dr. C. S. L. Janse, voormalig hoofdredacteur van het Reformatorisch Dagblad, in de krant van reformatorisch Nederland.

De laatste weken is duidelijk geworden dat het niet de vraag is óf VVD, CDA, D66 en ChristenUnie eruit gaan komen. De vraag is vooral wanneer de vier partijen een regeerakkoord gaan presenteren. Het kabinet waarover VVD, CDA, D66 en ChristenUnie onderhandelen, gaat er komen, stelde ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers vorige maand nog. Hij erkende dat het regeerakkoord waaraan de vier partijen werken langer wordt dan een enkel A4'tje en de coalitiepartners dus weinig speelruimte laat om samen te werken met de oppositie.

Janse vindt het "opmerkelijk" dat de ChristenUnie in tegenstelling tot GroenLinks en SP wél aansluiting vindt bij VVD, CDA en D66. "Begin deze eeuw is de ChristenUnie ontstaan uit GPV en RPF, partijen die terecht altijd zwaar tilden aan zaken als abortus, euthanasie, huwelijk en gezin. Dat zou een grote afstand moeten geven tot de partijen van het motorblok. In de huidige politieke praktijk is dat kennelijk niet meer zo.

Als de ChristenUnie straks deel gaat uitmaken van een overwegend liberaal kabinet met een dito program, dan botst dat toch met een heel aantal wezenlijke uitgangspunten van de partij. Althans uitgangspunten die vanouds de (voorgangers van die) partij stempelden," aldus Janse.

Lees hier het volledige commentaar van dr. C. S. L. Janse.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher