Kees van Vianen

God

05 oktober 2017 door Jeffrey Schipper

Kees van Vianen: "Wie vol is van de Heere Jezus straalt dat uit"

“Jongeren merken het aan alles als je als ouder dagelijks met God wandelt. Ze merken het ook als je leven met Hem zo koud is als de diepvries,” zegt Kees van Vianen, directeur van de christelijke gereformeerde jongerenorganisatie LCJ (Landelijk Contact Jeugdwerk). ‘Luisterend leven’ is het jaarthema van het LCJ. Van Vianen legt uit wat met dit thema wordt bedoeld

Het LCJ is een actieve jongerenorganisatie binnen de Christelijke Gereformeerde Kerken, met hart voor jongeren!

Het LCJ (Landelijk Contact Jeugdwerk) stelt komend jaar het thema ‘Luisterend leven’ centraal. Wat wordt er met dit thema bedoeld en hoe geven jullie dit vorm?
“Luisterend leven is volgens ons omgang met de HEERE God, Jezus Christus en de Heilige Geest. Het betekent door genade luisteren naar Hem in gebed en in het Bijbellezen. Dat je luistert naar de stem van de Goede Herder en met Hem op weg gaat. Het betekent ook Zijn wil zoeken in het dagelijks leven, vanuit het besef dat Hij werkelijk tegenwoordig is.

Als jongerenorganisatie willen we jongeren en ouderen vanuit de praktijk laten merken, horen en zien hoe belangrijk het ‘wandelen met God’ is; Dat je Hem persoonlijk ontmoet in gebed en in het Woord. Geloof is niet iets ‘mechanisch’, maar een genadevolle, warme relatie. De Heere Jezus is gekomen om de omgang tussen mens en Schepper te herstellen. Hebben jongeren mensen in hun omgeving die die relatie kennen? Mensen die zijn als ‘leesbare brieven van Christus’? Die zijn van cruciaal belang!

We geven dit thema nadrukkelijk aandacht door een minisymposium voor ambtsdragers te organiseren over ‘Luisterend leven’, dit vindt op D.V. 8 november 2017 plaats in Bunschoten. Ook leidinggevenden worden over dit thema toegerust en we zetten het centraal in onze projecten voor kinderen en jongeren. Daarnaast willen we een app ontwikkelen waarin gebed en Bijbellezen een plek hebben, om jongeren hierbij te helpen. Het is belangrijk dat ‘discipelen’ discipline leren.”

"Geloof is niet iets ‘mechanisch’, maar een genadevolle, warme relatie. De Heere Jezus is gekomen om de omgang tussen mens en Schepper te herstellen."

Onlangs publiceerden jullie deze video. Welke boodschap wordt hier meegegeven en met welk doel is deze video gemaakt?
“Voor veel jongeren geldt dat ze van huis uit wel ‘geloven’, maar dat de echte omgang met God, in Christus, lijkt te ontbreken of op een heel laag pitje staat. Veel jongeren worstelen met zonden en verslaving. Of God lijkt gewoon ver weg. Hierbij is het Godsbeeld ook bepalend. Geloof wordt gezien als een set van regels die je moet gehoorzamen.

Met deze video proberen wij bewustwording bij opvoeders te creëren. We laten hen zien: dit is ook de praktijk. Daarnaast proberen wij eerlijkheid en kwetsbaarheid te bevorderen in het spreken over deze thema's. Vertel geen mooie verhalen over hoe het zou moeten zijn, maar ga eerlijk in gesprek over de praktijk. Wees als ouder of leidinggevende ook eerlijk over je eigen vragen en worstelingen. Alleen dan ontstaat er ruimte waarin je elkaar écht kunt helpen en elkaar tot hand en voet kunt zijn.
Een open Bijbel en gebed zijn noodzakelijk voor geestelijk leven. Gode zij dank zijn er ook echt jongeren die heel trouw hun Bijbel (soms met een dagboek) dagelijks lezen, aantekeningen maken en soms ook bespreken met vrienden.

Onlangs hoorde ik van een jeugdclub waar de jongeren twee aan twee concrete afspraken maken over stille tijd. Tijdens hun clubavond kwamen ze erachter dat ze het bijna allemaal moeilijk vonden om trouw te zijn. Ook hoorde ik van een stelletje dat elke avond een dagboekje leest en elkaar appt over hun ervaringen. Tenslotte: tijdens een kerk kamp vroeg een groep leiding aan de jongeren hoe het ervoor stond met het houden van stille tijd. De leiding moedigde de jongeren aan. Toen ze na afloop nog wat als leiding bij elkaar zaten en ze heel open werden naar elkaar, bleek dat ze als leiding ook wel een briesje van de Geest konden gebruiken…

We hopen vooral dat jongeren en ouderen gaan zien dat gebed geen ‘moeten’ is, maar een voorrecht, een wonder. In Christus mogen we omgang hebben met de Schepper van het heelal, met Hém mogen we wandelen… Dat is toch eigenlijk iets ongelofelijks, iets om heel stil van te worden?”

Het LCJ riep alle kerkenraden onlangs op om bidden en Bijbellezen als gesprekspunt in de (jaarlijkse) huisbezoeken mee te nemen. Waar komt deze oproep vandaan? Dit hoort toch vanzelfsprekend te zijn?
“Er wordt altijd tijdens huisbezoeken over het geestelijk leven gesproken. Maar er is verschil tussen praten en praten. Het is niet vanzelfsprekend dat iemand heel kwetsbaar en openhartig richting een ambtsdrager een boekje opendoet over de dagelijkse praktijk. En andersom geldt hetzelfde. Ook voor ambtsdragers is het moeilijk om eerlijk en kwetsbaar zo'n thema te bespreken en dichtbij zichzelf te blijven; om niet in algemeenheden te gaan praten. Een verbinding van hart tot hart is nodig.

"Jongeren merken het aan alles als je als ouder dagelijks met God wandelt. Ze merken het ook als je leven met Hem zo koud is als de diepvries."

Vaak moet ik in dit kader denken aan de slager van een aantal jaren geleden. Hij ging voor vers; zijn vleeswaren werden gesneden waar je bij stond. Het gebeurde nogal eens dat, als je honderd gram bestelde, hij over de toonbank heen boog en vroeg: ‘Mag het ook ietsjes meer zijn?’ We helpen elkaar echt als je elkaar vraagt naar stille tijd. Zodat je niet alleen uit je Bijbel leest in de week van voorbereiding op het heilig avondmaal, maar structureel. Dat hoeven niet altijd lange stukken te zijn. Daarnaast is het zo belangrijk om datgene wat gelezen is concreet te ‘verwerken’ in je gebed. Dan blijft je gebed ‘vers’ en wordt het niet een riedel die je opzegt en vergeten bent zodra je ‘amen’ hebt gezegd. Als LCJ vinden wij het belangrijk dat ouders en ambtsdragers dit voor doen bij jongeren. Jong geleerd is in die zin ook oud gedaan?”

Mensen, zeker jongeren, ‘ruiken’ het als iemand de verborgen omgang kent met de Heere, stellen jullie. Wat bedoelen jullie hiermee?
“Luisterend leven wil voor ons zeggen: leven in verbinding met God. Het dagelijks wandelen met Hem door persoonlijk gebed en het lezen van de Bijbel. Niet als een ‘to-do’ om het vervolgens af te vinken, maar met open oren en een open hart richting de Heere. De houding van Maria die Zijn woorden bewaarde in hart, dat kan niet zonder te luisteren naar Zijn stem.

Jongeren merken het aan alles als je dagelijks met God wandelt. Ze merken het ook als je laatste ‘ontmoeting’ met Hem tijden geleden is en bovendien zo koud als de diepvries. Volwassenen kunnen zich daar soms in vergissen door jongeren te ‘bepreken’; terwijl ze het zelf niet in praktijk brengen. Daar prikken jongeren dwars doorheen. Wie vol is van de Heere Jezus straalt dat uit, in daden, woorden en je hele houding: niet gelijk oordelen maar echt luisteren. Juist in deze tijd is het voor jongeren broodnodig dat ze volwassen christenen kennen die vervuld zijn met de Heilige Geest en ‘ruiken’ naar de Heere Jezus!”

Klik hier voor meer informatie over het minisymposium voor ambtsdragers over ‘Luisterend leven’.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen

De oudste praktiserend huisarts van Nederland is overleden - en kon zich de hemel moeilijk voorstellen

De oudste praktiserend huisarts van Nederland, Nico van Hasselt, is overleden op 93-jarige leeftijd. In een dodencel van de nazi’s zwoer Nico van Hasselt (92) zichzelf ooit een eed: ‘Als ik hier ooit uitkom, dien ik de rest van mijn leven als huisarts.’ En die belofte deed hij gestand. Ondanks zijn zeer hoge leeftijd bleef hij werkzaam als dokter in Amsterdam. Hij deed zelfs nog huisbezoeken. In een interview met De Nieuwe Koers vertelde de arts over zijn geloof ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. “In de dodencel aan d...

Waarom SGP en ChristenUnie tegen de donorwet stemden

Een meerderheid van de Eerste Kamer heeft dinsdag ingestemd met de nieuwe donorwet van D66-Kamerlid Pia Dijkstra. Dat betekent dat alle volwassen Nederlanders voortaan automatisch orgaandonor zijn, tenzij hij of zij expliciet aangeeft dat niet te willen. In de Eerste Kamer stemden onder andere SGP en ChristenUnie. Onlangs legden senatoren Diederik van Dijk (SGP) en Roel Kuiper (ChristenUnie) uit waarom. Uitleg SGP'er Diederik van DijkDe bijdrage van Diederik van Dijk is te lezen op de website van de SGP. "Er is een tijd geweest dat...
CIP+

Albert verklaarde de biddende Martin Koornstra voor gek - en kan nu weer lopen

“Het was een wonderlijke zaterdag.” Albert Bos is nog altijd onder de indruk van wat hem op Urk is overkomen. En wat hem is overkomen kunnen we allemaal zien in dit filmpje. In het inmiddels veelbesproken filmpje dat op social media vaak werd bekeken en gedeeld zou te zien zijn dat hij wonderbaarlijk werd genezen van pijn in z’n been. Er werd triomfantelijk met krukken gezwaaid vanwege de gebedsgenezing. Mensen juichten van blijdschap. CIP.nl sprak maandagmiddag met Albert en zijn vrouw Carla. Wat is er precies gebeur...
CIP+

"De Bijbel zegt niets zegt over duurzame relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht"

Homoseksueel. Je mag het wel zijn, maar niet in de praktijk brengen, is een veelvoorkomende opvatting in christelijk Nederland. Is dat terecht? Wat zegt de Bijbel daarover? Is homoseksualiteit inderdaad een gruwel in de ogen van God? In de tweede video beantwoordt John Lapré dit soort vragen, naar aanleiding van zijn boek De veilige kerk, in gesprek met Rik Bokelman. Hoe wordt er doorgaans gereageerd op een coming out? “Je ziet over het algemeen dat daar redelijk goed mee om wordt gegaan, maar dat het wat moeilijke...

Israël zal leven!

Onlangs las ik dat het aantal Joodse mensen in Israël dat gelooft in de Heere Jezus, de Messias, inmiddels wordt geschat op rond de 30.000. Het zijn niet alleen de immigranten waardoor dat aantal stijgt, maar ook doordat mensen in Israël tot geloof komen. God werkt. Het zijn de ritselingen, die zullen uitlopen op Romeinen 11:26 – ‘En zo zal heel Israel zalig worden’. De profeet Ezechiël schrijft daar zo prachtig over in hoofdstuk 37. Ik ben er vast van overtuigd dat hij hier verwijst naar gebeurtenissen die zullen...

Valentijnsdag: Kees van der Staaij vertelt waarom liefde en trouw zo mooi zijn

SGP-leider Kees van der Staaij vertelt waarom liefde en trouw in zijn ogen zo mooi zijn. Onderstaande boodschap klinkt op deze Valentijnsdag in spotjes op de radio. Deze boodschap klinkt vanmorgen in spotjes op de radio. Vertel vandaag ook waarom liefde & trouw zo mooi zijn! #ikgavoortrouw pic.twitter.com/RalWI6ezEb — Kees van der Staaij (@keesvdstaaij) February 14, 2018
Vakanties
Hier adverteren?

Baby Lisa genas van een ernstige huidaandoening

Baby Lisa wordt geboren met een ernstige huidaandoening, Collodion. Artsen zijn verbaasd dat de huid van baby Lisa binnen no-time geneest, schrijft Xpedition Glory. Bekijk het indrukwekkende verhaal van moeder Kim. Bekijk de video en klik hier voor meer fragmenten van Xpedition Glory:
CIP+

Refoweb-boys: "De reformatorische gezindte is volwassen geworden"

“We zien steeds minder oppervlakkige vragen over tv-kijken of een hoed dragen. De reformatorische gezindte is volwassen geworden,” zegt Gert Janssen. Samen met Henk Aalbers is hij initiatiefnemer van Refoweb.nl. Daar kunnen mensen, binnen en buiten de reformatorische gezindte met bijna al hun vragen terecht. CIP.nl zocht het duo op. “Het zou mooi zijn dat er een moment komt dat we onszelf kunnen opheffen.” Wat begon met een chatbox is uitgegroeid tot een vragenrubriek met een enorm archief. Ook is...

Waarom God Zijn volk de opdracht gaf om de sabbat te houden

"In Deuteronomium 5:15 wordt de reden gegeven waarom God Zijn volk gebiedt de sabbat (rustdag) te houden, namelijk: omdat de Heere Zijn slavenvolk uit Egypte bevrijd heeft. Ik zie de link, de reden, niet in. Kunt u deze relatie met ons duidelijk maken?," aldus een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl. Kandidaat G. K. Terreehorst geeft antwoord."Het rusten op de sabbat is een gebod van de HEERE," antwoordt de hersteld hervormde kandidaat uit Apeldoorn. "Elke Israëliet moet zich daaraan houden. Men moch...

Tommie Christiaan speelt Jezus in The Passion 2018

Tommie Christiaan en Glennis Grace vervullen dit jaar de rollen van Jezus en Maria in de achtste editie van The Passion. Het muzikale paas-evenement vindt op donderdag 29 maart plaats in de Bijlmer. Zanger Jeangu Macrooy en rapper Brainpower (Gertjan Mulder) vertolken de rollen van de discipelen Judas en Petrus. Bert van Leeuwen zal verslag doen van de processie. Tommie Christiaan speelt Jezus. Deze namen werden gisteren onthuld door fans van The Passion via een livestream op Facebook. Bij Jinek werd bekendgemaakt dat Arjan Ede...
CIP+

Moeten we nou vóór of tegen de mogelijk nieuwe Donorwet zijn?

Dezer dagen hebben we het allemaal weer over orgaandonors omdat de initiatiefwet van D66 voor een actief donorregistratiesysteem (ADR), die in september 2016 was aangenomen door de Tweede Kamer. Aanstaande dinsdag wordt het wetsvoorstel in stemming gebracht in de Eerste Kamer. Wat moeten we hopen dat er uitkomt? Moeten de christelijke partijen bij voorbaat tegen zijn omdat het wetsvoorstel van D66 kwam? Of moeten zij het op zijn eigen merites beoordelen? Eerlijk gezegd ben ik nogal geschokt door allerlei gevoelsmatige argum...

SGP en ChristenUnie opnieuw bezorgd over positie eenverdieners

Eenverdieners zijn de laatste jaren relatief flink meer belasting gaan betalen. Volgens het Centraal Planbureau (CPB) loopt hun belastingdruk komende tijd waarschijnlijk alleen maar verder op, terwijl die voor tweeverdieners is gedaald. Politiek leiders Gert-Jan Segers (ChristenUnie) en Kees van der Staaij (SGP) uiten hun bezorgdheid. -De meeste eenverdieners stemmen geen SGP, maar VVD-Er zijn net zoveel eenverdieners die D66 stemmen als SGP-In totaal zijn eenverdieners goed voor 20 zetels-Onder SGP stemmers is maar 20% eenverdiener...

Lastercampagne tegen Messiaans-Joodse christenen in Israël

Stenen gooien, lastercampagnes in de media, chantage. Ultra-orthodoxe joden doen er alles aan om een ontmoetingscentrum van Messias-belijdende joden in Dimona, Israël, opnieuw te laten sluiten. Het centrum is net weer geopend en dat levert weer nieuwe protesten op, meldt Stichting De Ondergrondse Kerk (SDOK). Het centrum is een ontmoetingsplaats voor joden die in Jezus geloven. Ze drinken en koffie en thee en voeren gesprekken met elkaar. Vorig jaar werd de ontmoetingsplek kortdurend gesloten, na protesten van ultra-or...
CIP+

Mirjam van der Vegt over haar burn-out: “Op de bodem van mijn bestaan ontstond mijn leven”

Ze werkte als journalist, had een boek geschreven en was moeder geworden. Ze leidde een succesvol leven. Maar toen liet haar lichaam het afweten. In deze videoserie spreekt Rik Bokelman met trainer en schrijfster Mirjam van der Vegt over stilte. In het eerste deel vertelt ze over haar burn-out. “Mijn lijf zei: ik doe niet meer mee.”   “Ik had een bruisend levend, ik werkte als journalist bij actualiteitenrubrieken en leidde een vrijwilligersgroep in de wijk waar ik woonde. Ik was een boek aan het schrijven en was m...

Syrische regering waarschuwt Israël voor "meer verrassingen"

Nieuwe aanvallen van Israël op doelen in Syrië kunnen rekenen op “meer verrassingen”, zo laat de Syrische regering weten, meldt het CIDI (Centrum Informatie en Documentatie Israël). Afgelopen zaterdag werd een Israelische F-16 neergeschoten na een bombardement op Iraanse doelen.Zaterdagochtend infiltreerde een Iraanse drone het Israelische luchtruim. Het onbemande vliegtuig was vanaf een Syrisch vliegveld opgestegen en werd bediend door een Iraanse eenheid in Syrië. In reactie op de schending van het...

Onderzoekster bezorgd over vormingsproces refojongeren

"Ik denk dat de identiteit van reformatorische (v)mbo-jongeren niet zo sterk is. Ik zie dat er verbondenheid is, maar het onderzoek toont ook aan dat dit oppervlakkig is en vaak afhankelijk van het gezag van ouders en catecheten." Dit stelt Elsbeth Visser-Vogel (33) op basis van onderzoek onder (v)mbo-jongeren. Visser constateert in het Reformatorisch Dagblad dat voor mbo-leerlingen en mbo-studenten de mening van anderen erg belangrijk is. "Ze kijken naar de mening van belangrijke mensen binnen de reformatorische gemeensc...

Ds. J. J. ten Brinke aan de slag in hervormd Oud-Beijerland

De hervormde gemeente in Oud-Beijerland verwelkomt binnenkort een nieuwe predikant. Ds. J. J. ten Brinke heeft het beroep aanvaard. De kerkenraad zocht een opvolger voor de vorig jaar naar Polsbroek vertrokken ds. C. Boele. Ten Brinke bedankte vorig jaar voor beroepen uit Bodegraven, Giessendam-Neder-Hardinxveld en Woudenberg.
CIP+

Prof. dr. Van Vlastuin: "We hebben geen nieuwe Maarten Luther nodig"

“Een nieuwe Reformatie is ook in onze tijd nodig. Maar er hoeft geen nieuwe Maarten Luther op te staan. God werkt niet in modellen.” Ruim 500 jaar geleden vond een bijzondere revolutie plaats: de Reformatie. In de online videocursus ‘Reformatie Nu’ laat prof. dr. W. van Vlastuin in drie videolessen zien welke blijvende betekenis de Reformatie heeft gehad voor het persoonlijk geloof van christenen en voor hun bijbelgebruik en gebedsleven. CIP.nl sprak de hersteld hervormde theoloog over Maarten Luther, goedkope gen...