Jeanine Hennis

Nieuws

02 oktober 2017 door Lianne Ruitenbeek

Aftreden, niet optreden?!

De Onderzoeksraad voor de Veiligheid heeft in haar laatste rapport over het mortierongeval in Mali gesteld dat Defensie ‘ernstig tekort is geschoten’. Dit is al het derde rapport over Defensie dat de Onderzoeksraad in de afgelopen drie jaar schreef, waarbij steeds opnieuw gebreken werden geconstateerd. Al snel klonk de roep om het aftreden van de minister van Defensie.

Verschillende politieke partijen grepen al vooruit op het debat over het rapport, dat volgende week zal plaatsvinden. Juist omdat de zaak zoveel emoties losmaakt, omdat de veiligheid in het geding was en er mensenlevens mee gemoeid waren, is hun reactie ook begrijpelijk. ‘Omdat de minister verantwoordelijk is voor het Defensiebeleid, zal de minister moeten aftreden’, is een veelgehoorde reactie.

Maar hoewel deze reactie begrijpelijk is, zijn er wel wat kanttekeningen bij te plaatsen. De Onderzoeksraad benoemt de hoge druk waarmee Defensie te maken heeft in haar rapport. Dit zorgt voor verlies van kwaliteit op het gebied van veiligheid. Deze hoge druk ontstaat doordat het Defensiebudget niet in overeenstemming is met het beroep dat op onze strijdkrachten wordt gedaan. PvdA-voorman Asscher vindt de conclusies van het rapport ‘zwaar genoeg voor aftreden’, maar verliest uit het oog dat hij vorig jaar zelf nog aandrong op het verlengen van de missie.

Veel partijen, waaronder de PvdA, drongen jarenlang aan op het bezuinigen op Defensie. En dat eiste zijn tol: al langere tijd kon Defensie niet aan al haar taken voldoen. Veel partijen vonden deze situatie niet urgent genoeg; sommige partijen wilden de komende periode nog bezuinigen op Defensie, meldden zij in hun verkiezingsprogramma. Nu maken zij gebruik van de emotie die onder het Nederlandse volk leeft door deze trieste gebeurtenissen, maar waarom trokken ze niet eerder aan de bel?

Wanneer media en oppositie de minister dwingen om af te treden voor het debat zelfs maar heeft plaatsgevonden, kan de minister ook geen verantwoording afleggen over de keuzes die zijn gemaakt.

De media leggen de minister deze dagen ook het vuur aan de schenen. Terecht: de media hebben een controlerende taak en functie en mogen ook kritisch zijn op de besluiten van het parlement. Dat betekent echter niet dat journalisten zich kunnen en mogen vereenzelvigen met de oppositie en de minister verbaal stevig aanvallen als zij even niet uit haar woorden kan komen. Het is respectloos om hier een commercieel slaatje uit te willen slaan en de mening van de burgers te leiden tot enkel ‘Aftreden, niet optreden’. Wanneer de Kamer – die beslist tenslotte over een mogelijk aftreden – volgende week, na de verantwoording van de minister, geen motie van wantrouwen of afkeuring aanneemt, daalt opnieuw het vertrouwen in de politiek. De media moeten burgers informeren zodat zij een eigen mening kunnen vormen en niet ongemerkt een mening aan de burger opdringen. Gelukkig zijn er positieve uitzonderingen, journalisten die wél alleen informeren. Laten anderen daar een voorbeeld aan nemen.

Natuurlijk zijn de gebeurtenissen waar het hier om gaat, verschrikkelijk. Daar bestaat geen twijfel over. Het is ongelooflijk verdrietig dat twee families op deze wijze hun zoon hebben moeten verliezen. De minister mag dan ook zeker stevig aan de tand gevoeld worden over dit onderwerp. Het is echter aan de Kamer om de minister ter verantwoording te roepen, niet aan enkel de oppositie of bepaalde media. De Kamerleden hebben de kennis over dit onderwerp in huis en - als het goed is - ook oog voor de lange termijn.

Wanneer media en oppositie de minister dwingen om af te treden voor het debat zelfs maar heeft plaatsgevonden, kan de minister ook geen verantwoording afleggen over de keuzes die zijn gemaakt. Juist die verantwoording voorziet op dit moment in een behoefte. Maak deze verantwoording dan niet onmogelijk!

Lianne Ruitenbeek is commissievoorzitter Binnenlandse Zaken van SGP-jongeren.

Foto: screenshot YouTube

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher