Kees van der Staaij

God

02 oktober 2017 door Jeffrey Schipper

Vijf uitspraken van Kees van der Staaij over de Tien Geboden

"Of ik weleens lieg? Behalve nu eigenlijk nooit," zegt SGP-leider Kees van der Staaij. In het dagblad Trouw bespreekt hij de Tien Geboden naar aanleiding van zijn opiniestuk in The Wall Street Journal. Van der Staaij sprak zich daarin uit tegen de verruiming van de euthanasiewet.

  • Het 2e gebod: gij zult u geen gesneden beeld maken: "Een gebedsoproep is een publieke proclamatie van de islamitische godsdienst - ja, in mijn ogen: een godsdienst waar geen heil van is te verwachten. Zo'n gebruik is in onze, door de joods-christelijke traditie gestempelde, beschaving onwenselijk en daar zou paal en perk aan moeten worden gesteld."
  • Het 4e gebod: gedenk de sabbatdag: "De kerkdiensten zijn natuurlijk het hart van de dag, maar ik trek óók een mooi servies uit de kast en maak een lekker ontbijtje klaar. Later op de dag: een wandeling langs de plassen, een goed gesprek met mijn vrouw."
  • Het 5e gebod: eer uw vader en moeder: "Iedere woensdag, om kwart voor negen, belde ik met mijn moeder. We hadden vaak eigenlijk niet zo heel veel te bespreken, maar het was altijd fijn om van elkaar te horen. (...) Het was niet per se nodig om een goed gesprek te voeren. Haar stem te horen was genoeg." De moeder van Van der Staaij overleed op 67-jarige leeftijd.
  • Het 7e gebod: gij zult niet echtbreken: "Als de gedachte al in mij zou opkomen om met een andere vrouw dan mijn echtgenote de liefde te bedrijven dan zal ik die zo vroeg mogelijk en met alles wat ik in me heb proberen weg te duwen. Ik wil trouw zijn aan wie ik trouw heb beloofd."
  • Het 9e gebod: gij zult geen valse getuigenissen spreken tegen uw naaste: "Ik heb een uitgesproken hekel aan liegen, en probeer het daarom echt te vermijden. Ik hecht aan een hoge moraal. Waarom zou je liegen? Er is toch altijd wel een legitieme verwoording van de waarheid beschikbaar?"

Lees het volledige artikel op de website van Trouw.

Foto: SGP

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher