orkaan Maria

Nieuws

02 oktober 2017 door Jeffrey Schipper

Duizenden kerken op Puerto Rico verwoest door orkaan Maria

Door de verwoestende orkaan Maria zijn ongeveer 3000 kerken op Puerto Rico beschadigd of verwoest. Wando Rolón, één van de bekendste predikanten van het eiland, zegt geen enkele kerk te kennen die geen schade heeft, meldt Christianity Today.

De studio van het christelijke tv-station CDM International is zo beschadigd, dat de zender uit de lucht is, wat ook geldt voor verscheidene andere christelijke radiostations. Een Bijbeldistributiecentrum op het eiland is de hele voorraad Bijbels kwijtgeraakt door de orkaan.

Toch zijn het juist de kerken, ook al zijn ze beschadigd of verwoest, van waaruit geestelijke en materiële hulp wordt verleend. "We hebben geen gebouwen nodig om toch onze samenkomsten te kunnen houden," aldus evangelist en arts Luis Paz. "We gaan de straat op en brengen hoop. Dat hebben de mensen nodig. Veel mensen hebben niets meer, maar bij de kerk zijn ze welkom."
Zoals altijd ging Luiz Paz vorige week zondag naar de hoofdstad San Juan, om samen te komen met zijn 1200 leden tellende gemeente, de Iglesias AMEC Casa de Alabanza. Na de dienst nam hij generatoren mee voor klinieken op het noordwesten van het eiland en andere benodigdheden voor diverse kerken in dat gebied.

Toen de orkaan onderweg was naar Puerto Rico was Luis Paz in gebed en las hij in de Bijbel, terwijl hij voortdurend de route van de Maria checkte. "We dankten de Heere, wat er ook zou gaan gebeuren. We zongen lofliederen met de familie, terwijl het water ons huis al binnenkwam en we dat weer naar buiten gooiden met emmers vol. De Heere was niet alleen goed toen de storm voorbij was, maar ook toen de storm ons eiland vol raakte. De Heere is altijd goed."

Ongeveer de helft van de eilandbevolking gaat wekelijks naar de kerk. De meeste van de 3,4 miljoen bewoners van het eiland zijn rooms-katholiek. Ruim 1 miljoen Puerto-Ricanen zijn protestant. Gelovigen worden opgeroepen hun huizen, als ze die nog hebben, open te stellen voor gebed, Bijbelstudie en aanbidding met de buren.

Puerto Rico hoort bij Amerika. Toch blijft de hulpverlening vanuit Amerika ver achter, als je dat vergelijkt met de hulp die Amerika biedt aan zuidelijke staten die eerder of tegelijk werden getroffen met Puerto Rico. Gelukkig komt er wel materiële hulp van kerken in Amerika en van christelijke organisaties als Samaritan’s Purge.

Dit bericht verscheen via Christianity Today in de nieuwsbrief van Dirk van Genderen.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher