Huis Nineve-vlakte

Nieuws

02 oktober 2017 door Open Doors

Koerdisch referendum: christenen vrezen voor nieuw geweld

Een grote meerderheid van de inwoners van de Koerdische regio stemde op maandag 25 september voor onafhankelijkheid voor de Koerden. Christenen op de Nineve-vlakte vrezen dat er opnieuw geweld uitbreekt, terwijl zij net hun huizen aan het opbouwen zijn.

Een veldwerker van Open Doors in de regio: “Er zijn christenen die voor onafhankelijkheid zijn, zij wonen in Koerdisch gebied. Anderen zijn ertegen.” De standpunten van de christelijke politieke partijen in het Koerdische parlement zijn verdeeld. De Chaldese Syriac Assyrian Popular Council, die twee van de vijf christelijke zetels heeft, is voor onafhankelijkheid. De Assyrian Democratic Movement, die de andere drie zetels heeft, is tegen het referendum. Ze zijn erop tegen dat bewoners van de Nineve-vlakte meestemmen. Ze zijn bang dat daardoor christenen opnieuw in een conflict terecht komen.

De veldwerker vertelt dat dit geen onterechte vrees is. “De Nineve-vlakte is een betwist gebied. Deze regio wordt een strijdtoneel als er een burgeroorlog uitbreekt.” Het gevaar van een burgeroorlog is heel reëel, zegt hij. “De Irakese overheid is zeer verontwaardigd over het referendum. En buurlanden ook.”

Voor de christenen die net terugkeren naar hun huizen, levert dit nieuwe spanning op. Binnen een jaar na de bevrijding van hun dorpen staat hen opnieuw geweld te wachten. Kerken gaan door met de herbouw van kerkgebouwen, maar veel individuele christenen wachten eerst af. “Ik hoor van mensen die wilden terugkeren dat ze afwachten wat de gevolgen van het referendum zijn. Ze blijven op de plek waar ze naartoe vluchtten.”

Voor het werk en projecten van Open Doors en lokale partners en andere organisaties kan deze ontwikkeling grote gevolgen hebben.

Foto: Open Doors

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher