Bakhytzhan Kashkumbaey

God

02 oktober 2017 door SDOK

Deze voorganger werd opgesloten in een psychiatrische kliniek

Voorganger Bakhytzhan Kashkumbaey had alle reden om ontmoedigd te zijn. De oudere voorganger zat gevangen als ‘bedreiging voor de staat’. Hij zou bijna tachtig zijn als hij weer vrij kwam. Zijn grootste nachtmerrie was dat hij terecht zou komen in een psychiatrische kliniek waar gevangenen worden gedrogeerd zodat ze helemaal van de wereld zijn.

De voorganger uit Kazachstan wist dat ze hem zouden drogeren tot een punt waarop hij zijn gedachten zou kwijtraken. De moed zonk hem in de schoenen. Hij wilde niet dat zijn zeven kleinkinderen hem in een dergelijke staat zouden zien. Hij was niet bang om te sterven, de dood schrikte hem niet af, maar zijn verstand verliezen vond hij het ergste wat hem zou kunnen overkomen.

De beschuldiging
Bakhytzhan werd in mei 2013 gearresteerd na een valse beschuldiging. Hij zou de gezondheid van een kerklid van Grace Church, een wettelijk geregistreerde kerk in Kazachstan, in gevaar hebben gebracht. De autoriteiten hadden vijf aanklachten tegen de voorganger ingediend, waaronder het oproepen tot religieuze haat.

De psychiatrische kliniek
Het verblijf in de gewone gevangenis in Astana naderde zijn einde. Bakhytzhan zou worden overgeplaatst naar een psychiatrische kliniek, mogelijk omdat hij als staatsgevaarlijk werd gezien. Voor zijn vertrek, kreeg hij bezoek van een goede vriend en broeder in Christus. De predikant zei met tranen in zijn ogen: “Dit is waarschijnlijk de laatste keer dat ik gezond van geest ben.”

“Waar is je geloof?” antwoordde zijn vriend. Die eenvoudige vraag was net de bemoediging die de voorganger nodig had. “Het voelde alsof ik onder de vleugels van onze opgestane Heere schuilde,” vertelt hij. Bakhytzhan keek ineens heel anders naar de tijd die voor hem lag.

"Ons doel is om mensen te zegenen. We zijn geroepen om zowel vrienden als vijanden te zegenen met een oprecht hart."

De bekentenis
De gevangenisambtenaren gaven Bakhytzhan opdracht op te schrijven hoe hij christen was geworden. De voorganger deelde graag zijn getuigenis met hen en vertelde over Jezus. In zijn bekentenis beschreef hij gedetailleerd wat Jezus voor hem heeft gedaan. En als predikant kon hij het niet nalaten een preek te schrijven en die aan zijn bekentenis toe te voegen.

De wurggreep
Op een nacht, toen de voorganger sliep, voelde hij plotseling een hand om zijn keel die hem probeerde te wurgen. Hij greep de hand instinctief vast om hem weg te trekken en keek daarbij recht in de ogen van zijn celgenoot, die vol duisternis en kwaad waren. Ondanks de hachelijke ervaring ervoer hij innerlijke vrede. “Wat heb je nodig?” vroeg hij de man.
Plotseling veranderde de houding en het gedrag van de gevangene. “Wanneer kunnen we hier weg?” vroeg hij. De voorganger legde hem terug in bed en bad voor hem.

Na dit incident, begon Bakhytzhan zijn celgenoten als zieke kinderen te zien. Hij had medelijden met hen en voelde liefde voor hen. Hij bad voor hen en deed wat hij kon om hen te helpen. Omdat hij wist dat hij elke dag gedrogeerd kon worden, gebruikte de voorganger elk moment om het Evangelie met zijn medegevangenen te delen.

De injectie
Op een dag was het zover: iemand kwam de cel binnen met een injectienaald. Bakhytzhan wendde zich tot zijn celgenoten om hulp. Toen hij na de injectie het bewustzijn bijna verloor, riep hij: “Ik ga dood!” Zijn medegevangenen die hem niet wilden verliezen, riepen de bewakers. “De oude man sterft!” schreeuwden ze.
De bewakers renden de cel in en droegen de voorganger naar de gang. Nadat ze hem hadden geholpen om weer bij bewustzijn te komen, gaf de dokter opdracht dat de voorganger niet meer gedrogeerd mocht worden.

"Terwijl ik in de gevangenis zat, zorgde de Heilige Geest ervoor dat ik was omringd met gebeden."

De psychiater
De meeste gevangenen op de psychiatrische afdeling kregen de psychiater maar een of twee keer te zien, maar hij werd achttien keer opgeroepen. “Waarom ben je zo bezorgd over mij?” vroeg hij de psychiater. “Je hebt zo’n interessant karakter,” vertelde zij. “We bespeuren in jou geen greintje kwaad. Dat zien we nooit.”
“Christenen mogen kwaad niet met kwaad beantwoorden”, vertelde hij haar. “Ons doel is om mensen te zegenen. We zijn geroepen om zowel vrienden als vijanden te zegenen met een oprecht hart.”

De expert
Uiteindelijk riep de kliniek de hulp in van een onafhankelijk expert om het verblijf van de voorganger te evalueren. “Ik begrijp niet hoe je hier terecht bent gekomen,” vertelde de expert hem. “U bent volledig toerekeningsvatbaar.”

De autoriteiten besloten dat de predikant terug kon naar de gevangenis. In een periode van negen maanden gevangenschap, kwamen meer dan honderd medegevangenen tot Christus. Zelfs net vóór dat hij de psychiatrische kliniek verliet, kon hij nog verschillende mensen tot Christus leiden.

De vrijlating
Voorganger Bakhytzhan Kashkumbaey werd in februari 2014 vrijgelaten. Vier van de vijf aanklachten vervielen. Hij is teruggekeerd naar huis maar staat onder huisarrest. Elke twee maanden moet hij zich bij de politie melden. Hij blijft zijn gemeente dienen.

Bakhytzhan vindt dat zijn verblijf in de cel geen verloren tijd is geweest. “Terwijl ik in de gevangenis zat, zorgde de Heilige Geest ervoor dat ik was omringd met gebeden. We moeten hetzelfde doen voor zowel vrienden als vijanden. Bid dat ze God zullen leren kennen en Hem innig zullen liefhebben.”

Ontvang elke maand een inspirerend verhaal van SDOK over een vervolgd christen. Inschrijven kan hier.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen

Wat christenen kunnen leren van Stephen Hawking

Natuurkundige Stephen Hawking is deze week overleden. Hij wordt de grootste wetenschapper na Einstein genoemd. Wat kunnen wij als christenen leren van hem, ook al was hij atheïst. En wat moeten we naast ons neerleggen? Wetenschapper Tom Zoutewelle geeft antwoord in het Family7-programma Uitgelicht.  Bekijk het gesprek en klik hier voor meer video's van Family7:
CIP+

"Soms voelden we ons superieur binnen de reformatorische gezindte"

Binnen no time een kerk opbouwen na een kerkscheuring. De hersteld hervormden zijn erin geslaagd. “Maar zijn we God in onze ijver vergeten?,” vragen SGP-senator Diederik van Dijk (rechts op de foto) en ds. P. den Ouden (links) zich hardop af. De Hersteld Hervormde Kerk is volwassen geworden, maar een belangrijke vraag ligt volgens hen nog open: wat had God te zeggen door middel van de aangrijpende kerkscheuring in 2004? “Als hervormden voelden we ons soms superieur binnen de reformatorische gezindte,”...

ChristenUnie Utrecht vertelt modern Sint Maartenverhaal in campagnefilmpje

De ChristenUnie in Utrecht heeft deze week een ludiek campagnefilmpje gelanceerd. Daarin vertolkt lijsttrekker Maarten van Ooijen zijn naamgenoot Sint Maarten in het Utrecht van nu. Met de bekende rode cape van Sint Maarten rijdt hij op een wit paard door de stad, over de Oudegracht en in de fietsenstalling, om moderne ‘goede daden’ voor de stad te doen. Van Ooijen: “we hebben een modern St. Maarten verhaal gemaakt!”Sint Maarten is een bekende heilige uit de vroege middeleeuwen. De legerofficier deelde...

Is de kerk een plaats waar we alleen nog maar succes delen?

Radio-dj Stephan doorbrak onlangs een taboe: eerlijk zeggen dat je niet lekker in je vel zit. "Is het in de kerk niet hetzelfde? Proberen we ook daar netjes onze maskers op te zetten?," vraagt blogger Leenard Kanselaar zich af. "Is de kerk verworden tot een plaats waar we alleen nog maar succes delen? Of moet de kerk een plaats zijn waar we elkaar zien, toegeven dat het klote gaat, en dat dat er mag zijn. Een beerput zijn waarin we tegen elkaar zeggen: 'ik begrijp het niet, waar is God?'" Het fragment van radio-dj Stephan...

Een dankbare les in moeilijke tijden

Afgelopen jaren is er veel gebeurd in mijn leven: paniekaanvallen, verlies van mijn baan, verhuizing, slapeloosheid, verlies van mijn vader en ook mijn beste vriend, afgekeurd worden, en dan nu de diabetes. Daarnaast heb ik nog klachten waarvan de oorzaak nog niet gevonden is en waarvoor ik hoop een verwijzing te krijgen voor het ziekenhuis. Ik durf wel te zeggen dat de afgelopen 5 jaar erg zwaar zijn geweest. Deze week sprak ik iemand die het bijzonder vond hoe ik nog steeds in God geloofde na dit alles. Het was hem opgevallen dat ik mijn gelo...
CIP+

Kinga Bán denkt minder aan de toekomst: "Het enige dat telt is vandaag"

“Ik hoef mij geen zorgen te maken en mag genieten van de leuke dingen. Dankbaar zijn is een keuze. Het enige dat telt is vandaag.” Zangeres Kinga Bán lijdt aan een ongeneeslijke vorm van kanker en wil zich minder zorgen maken over de toekomst. Dit brengt ze tot uiting door middel van haar nieuwe album ‘Vandaag’. Wat volgens jou de boodschap is van het lied 'Vandaag'?“Ik heb geleerd dat het geen zin heeft om bezorgd te zijn over wat komen gaat.” Kinga zingt onder andere: ‘Dit is v...
CIP+

Heeft Jezus de zonden van alle mensen gedragen?

Tegenwoordig zet ik elke week op maandag een theologisch-cultuurhistorisch vraagstuk op Twitter en Facebook, waarvan ik dan op woensdag de oplossing geef. Een paar weken geleden luidde de vraag: ‘Johannes de Doper zei: “Zie, het Lam van God, dat de zonde der wereld wegneemt” (Joh. 1:29). De tekst van de rooms-katholieke mis zegt: “… dat de zonden der wereld wegneemt”. Wat is het theologisch verschil?’ Mijn antwoord luidde: ‘De mistekst suggereert dat Jezus de zonden van...

Corlien Doodkorte in CIP Podcast over haar ziekte: "Ik schreeuwde het uit naar God"

Corlien Doodkorte was doodziek. Totdat ze wonderbaarlijk werd genezen en opstond uit een rolstoel. Ze heeft een diep en aangrijpend verhaal. Helemaal omdat ze niet alleen wonderbaarlijk werd genezen, maar nu weer ziek is. - Beluister het gesprek in de CIP Podcast via iTunes.- Beluister het gesprek in de CIP Podcast via Stitcher. Ze lag in bed, het was tegen elf uur. “Ik draaide me om om te gaan slapen. Toen kreeg ik enorme pijn op mijn borst. Ik transpireerde en spuugde. Ik zei: je moet een dokter bellen. Ik wist gelijk: er is ie...

Hoe hoog is mijn geestelijk zuurstofgehalte?

Ik heb een paar keer aan de beademing gelegen. Met had geconstateerd dat het zuurstofgehalte van mijn bloed te laag was. Daar moest ik gisteren aan denken toen we in de kerk aan het bidden waren. Hoe hoog is mijn geestelijk zuurstofgehalte?Hoeveel goede zuurstof adem ik in? Of leef ik van veel vervuilde lucht? Bidden is inademen en uitademen.Daar hadden we het over in de dienst.Adem in- adem uit. Bidden is inademen en uitademen. Zo begon ooit het leven.Met inademen en uitademen.De eerste was God. Hij zorgde voor zuurstof...
CIP+

Leven met een depressie: "Mijn man wil genieten maar hij kan het niet"

“Mijn man hoort wel eens: ‘Maar je hebt alles in je leven om gelukkig te zijn!’ Maar depressie is een ziekte die niet zomaar weg gaat,” vertelt Anita de Graaf-van der Veen (35). Haar man kampt met een depressie. Het gezin wordt daar dagelijks mee geconfronteerd. Op haar website deelt Anita persoonlijke ervaringen hierover. “Het gaat niet om wat je zegt, maar om je aandacht voor de ander.” Je schrijft: ‘Uit ervaring weet ik dat het hard werken is om te leven in een huis waar psychische kla...

Geloofstoerusting en Stichting Jij daar! organiseren Paas Singin

“Het paasverhaal zette het hoofd en hart van Paulus in vuur en vlam. De opstanding laat zien dat de dood van Jezus geen straf is voor wat Hij heeft gedaan. Het offer van Jezus is genoeg voor de zonden van de hele wereld.” Dit was de boodschap van Marcel Vroegop tijdens de Paas Sing-in in Barneveld afgelopen jaar. Ook dit jaar organiseren Geloofstoerustingen Stichting Jij daar! een Singin. Dit keer is jong & oud van harte welkom op 2 april (20:00 uur) in Sporthal West (Veenslag 72-A) in Veenendaal. Een...

"God is dood, de filosofie is dood en Stephen Hawking is ook dood"

Stephen Hawking was een wereldberoemde wetenschapper met een oneindig geloof in een logische verklaring voor alles. Dat schrijft Volkskrant columnist Bert Wagendorp naar aanleiding van zijn overlijden, vorige week. "God is dood, de filosofie is dood en Stephen Hawking is ook dood." "Niet God, niet het toeval, maar de logica zorgde ervoor dat hij gedurende zijn 76-jarige leven uitgroeide tot een beroemde natuurkundige." Stephen stelde de belangrijke vragen over wie wij zijn, waar wij zijn en waarom. "Oude vragen, die ooit van een antwoor...
Vakanties
Hier adverteren?

Waarom John Legend zijn geloof in God verloor (maar nog wel fan van Jezus is)

John Legend is een van de meest beroemde R&B artiesten in de wereld. Hij leerde zingen in de kerk en was jarenlang christen. In een interview met Relevant Magazine vertelt hij over zijn geloof. Hij beschouwt zichzelf niet meer als religieus, zo vertelt hij. Toch is hij nog wel onder de indruk van Jezus. Sterker nog, in het gesprek vertelt hij dat zijn muziek misschien wel meer dan ooit in lijn is met het leven van Jezus. Ook al is hij zijn geloof in God verloren. Geloof verliezenJohn Legend vertelt in het gesprek hoe het zover gekomen is dat hij z...
CIP+

Wees niet te volgzaam in je eigen kerk

Wat als je in een kerk zit waar de leider veel macht naar zich toetrekt? Er dingen niet in de haak zijn? In deze videoserie geeft Johan Lock tips voor mensen die in een ongezonde kerk zitten, naar aanleiding van zijn boek De Erfenis van Adriaan. Zijn tip in deze video: neem als christen je verantwoordelijkheid. Johan vertelt over hoe hij zich in zijn kerk steeds vaker begon te af te vragen: zoals het geloof hier beleefd wordt, hoor ik daar wel helemaal bij? Zoals er in deze kerk met mensen wordt omgegaan, is dat wel mijn manier van doen? ...

Eline Rosenhart: "In iedere generatie staat een Jodenhater op"

“In Israël word ik voortdurend met de gevolgen van de Holocaust geconfronteerd. Die collectieve herinnering komt telkens weer naar boven.” Eline Rosenhart woont alweer zes jaar in de Israëlische stad Tel Aviv. Ze heeft een tweeluik geschreven over Hadassah. De ene Hadassah leeft ten tijde van het Perzische rijk en gaat een confrontatie aan met de koning, de ander is een jong meisje in Hamburg dat in 1938 vlucht naar Amsterdam. CIP.nl sprak met de auteur over haar roman ‘Ik zal verborgen zijn.’ Je s...
CIP+

Wanneer het tijd wordt om de uitgang van je kerk te zoeken

Wat als je in een kerk zit waar de leider veel macht naar zich toetrekt? Er veel controle is en manipulatie? In deze videoserie geeft Johan Lock tips voor mensen die in een ongezonde kerk zitten, naar aanleiding van zijn boek De Erfenis van Adriaan. Zijn tip in deze video: wees op je hoede voor manipulatie.  Manipulatie vindt overal plaats. In je werk, thuis, in je kerk. Er zijn altijd mensen die je een bepaalde kant op willen duwen. De vraag is wanneer dat uit de hand loopt. Johan: "Kijk eens naar je kerk en vraag jezelf af: 'Hoe ik me...

Syrische oorlog: in Damascus staan christenen doodsangsten uit

Het militair offensief dat op dit ogenblik in Syrië aan de gang is, treft niet alleen de inwoners van de regio Oost-Ghouta, maar ook die van het nabijgelegen Damascus. De raket- en mortierbeschietingen op de hoofdstad duren voort. Ook de christelijke wijk aan de oostelijke rand van de oude stad krijgt het zwaar te verduren, meldt Kerk in Nood.Pater Andrzej Halemba is de projectverantwoordelijke voor het Midden-Oosten van de pauselijke stichting en wereldwijde hulporganisatie Kerk in Nood. Hij vertelt: "De toestand is bijzonder ernstig. D...

CHE en HKU starten nieuwe minor Worshipleader

Muziek neemt een steeds prominentere plaats in de kerk. Om die reden starten de Christelijke Hogeschool Ede (CHE) en de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) in september 2018 met een nieuwe Kies-op-maat-minor: Worshipleader. De minor wordt aangeboden in Utrecht en zal geheel in het teken staan van muziek in relatie tot religie.Veel hbo-studenten volgen Kies-op-Maat-minoren in het kader van hun eigen hbo-opleiding en kunnen deze bij een andere onderwijsinstelling volgen. De minor Worshipleader is voor studenten van alle hogesc...

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher