Lege kerken, volle sportscholen: sport is de nieuwe religie in Vlaanderen

29-09-2017 door Rik Bokelman

Vlamingen vinden gezondheid de belangrijkste zingever in hun leven. En God, die staat onder aan het lijstje. Dat blijkt uit de enquête over De Grote Levensvragen, meldt De Standaard. Sport is de nieuwe religie.

Volgens de Zweedse sociologe Britta Pelters (Halmstad Universiteit) neemt sport steeds meer vormen aan van een religie. "Onze gezondheidscultuur is zo geëvolueerd dat zij aan al die religieuze kenmerken beantwoordt," zegt ze. We geloven vandaag in een ‘gezondheidsreligie’. En de sport is haar profeet. Het het heeft ook een duidelijk credo: een perfecte gezondheid leidt tot een goed leven en laat iemands persoonlijkheid bloeien. 

De Gentse psychotherapeut Christoph Moonen is daar kritisch over. "De gezondheidscultuur is een exclusief dwangsysteem. Ze suggereert dat de mens maakbaar is en dat we onze eigen gezondheid kunnen managen. We moeten voor onszelf zorgen, luidt het. We moeten “ervoor gaan” en “het onderste uit de kan halen."

"Een sportschool is een tempel met verwachtingen, waarden en plichten," zegt Pelters verder. "Daar ga je om te genezen en zo mogelijk de perfectie te vinden."

Lees hier het hele artikel.

Ontvang het online magazine voor christenen!

Daily Newsletter
Weekly Newsletter


Discussie over Lege kerken, volle sportscholen: sport is de nieuwe religie in Vlaanderen
Reacties uitzetten op CIP.nl? Klik hier!